Blog

Chai Masala

Chai Masala

Lutajući ulicama Indije, usred svih ljudi, šarenila i buke oko vas, sigurno ćete naići na lokalne prodavače s malim štandovima zvane chai wallah na kojima kuhaju poznati indijski čaj Masala Chai. Iako se ovo piće tek nedavno populariziralo na zapadnom dijelu svijeta, u Indiji je popularno već tisućljećima, a razne varijante prenosile su se s generacije na generaciju.

Danas je poznato da se Chai Masala radi s crnim čajem, ali u izvornim receptima pripremao se samo sa začinima. Indijci su na crni čaj, koji raste na području Assama, uvijek gledali kao na lijek, sve dok Britansko Carstvo nije odlučilo preuzeti monopol nad čajem od Kineza. Britanci, koji su već tada bili opsjednuti crnim čajem, polako su počeli preobraćati Indijce tako što bi posluživali crni čaj u rudnicima i tvornicama preko chai wallaha. Crni čaj je tada bio skup za običnog Indijca pa su ga “bariste” posluživali s mlijekom, sladilima i karha mješavinom začina poznatih od davnine u Ayurvedskoj medicini, koja se sastoji od sjemena zelenog kardamoma, cimeta, đumbira, klinčića i crnog papra. Iako je već počeo biti voljen, ono što ga je probilo na Indijsko tržište je nova vrsta crnog čaja - CTC (engl. cut, tear, curl), jeftinija varijanta originalnog Assam crnog čaja koji je tada postao dostupan masama. 

Ovo aromatično piće najpopularniji je način za započeti dan u Indiji, često se pije i na poslu kod lokalnog chai wallahe, a poput Britanaca, i u Indiji se pije popodne iza ručka. Jedan od razloga tome je da se mješavina ovih začina koristi u Ayurvedskoj medici za poboljšanje probave, a tijekom prošlog stoljeća našao je svoje mjesto u indijskoj kulturi. Kada dođete kao gost u indijsko kućanstvo, umjesto kave, poslužit će vas Chai Masalom i nekim od poznatih poslastica poput samosa i pakora.

Kod pripreme ovog pića preporuča se uporaba crnog Assam čaja jer zbog njegove jačine začini, mlijeko i zaslađivači neće preuzeti okus. Začini koji predstavljaju klasičnu verziju Chai Masale su đumbir, kardamom, cimet, klinčići i crni papar, no često variraju po regijama u kojima se rade. Kardamom daje svoju jaku notu piću, dok klinčići, đumbir i crni papar daju paprenost. U Kashmiru, na sjeveru Indije, umjesto crnog čaja koristi se zeleni Gunpowder i dodaju bademi, kardamom, cimet, klinčići i ponekad šafran. Začini koji se također mogu pronaći u Chai Masali su i muškatni oraščić, crni kardamom, čili, korijander, ruže i korijen sladića, a neki stavljaju i kumin ili sol

U receptu za klasičnu Chai Masalu najčešće se koristi punomasno kravlje mlijeko u omjeru 1:2 ili 1:4 s vodom, ovisno o željenoj jačini, te se pusti da oni zajedno prokuhaju. Umjesto mlijeka može se koristiti i kondenzirano 

mlijeko zbog gustoće i da zamijeni ostala sladila, a za one koji ne piju mlijeko dovoljna je samo voda. Začini i listovi čaja mogu se dodati odmah, ali i pred kraj kuhanja pa se ostave malo duže unutra da puste svoje okuse. Zaslađivanje ovisi od osobe do osobe; 

 tradicionalno se koristi običan bijeli šećer, Demerara šećer ili med, a šećer kokosove palme je također odličan odabir, kao i bez šećera za one koji žele uživati u čistom okusu. Prije posluživanja čaj se procijedi, a za hladnu verziju Chai Masale doda se kuglica sladoleda od vanilije. 

Chai Masala sve se češće pojavljuje u kafićima diljem Amerike i Europe pa umjesto šalice kave, isprobajte šalicu ovog kultnog Indijskog pića te se barem na jedno jutro transportirajte u tu čarobnu zemlju punu okusa i bogate kulture.