Blog

Cole Slaw salata

Cole Slaw salata

         Jedno od vrlo važnih pravila u kulinarstvu je kuhanje prema godišnjim dobima. Sezonske namirnice su bogatije nutrijentima, ukusnije ali i cjenovno prihvatljivije.

Iako je distribucija hrane toliko napredovala da je svaku namirnicu moguće pronaći na policama trgovina u svako godišnje doba, važno je obratiti pažnju na lokalno sezonsko voće i povrće kako bismo izvukli njihov nutritivni maksimum.

Stoga je kupus najbolje konzumirati tijekom zime jer tada obiluje vitaminom C i A, folnom kiselinom, magnezijem, željezom, kalcijem, kalijem...

Razne su mogućnosti pripreme svježeg kupusa a mi smo se odlučili za pripremu, u zadnje vrijeme kod nas sve popularnije, jednostavne, ukusne i osvježavajuće Cole Slaw salate.

Najčešće se veže uz Ameriku, ali dolazi iz Europe i njezino značenje potječe od nizozemskog naziva kool, što znači kupus, i sla, što znači salata. Amerikanci su je popularizirali jer je konzumiraju u svim prilikama kao klasičnu salatu, prilog uz razna mesna jela i grill ali je dodaju i izravno u hamburgere, pa je tako posredstvom fast food restorana postala poznata i kod nas.

Njezina posebnost je u hrskavim namirnicama, kupusu i mrkvi koja salati daje pomalo slatkasti okus, luku koji joj daje dozu ljutosti te majonezi i vrhnju koji joj daju punoću.

Našu smo verziju Cole Slaw salate začinili s gorušicom u prahu te celerovom soli. Oba začina daju salati aromu i naglašavaju sve sastojke u skladnom omjeru.

U salati je moguće koristiti bijeli ili crveni kupus, koji god vam je dostupan ili vam više odgovara. 

Kao i svaku drugu salatu, moguće ju je oplemeniti i drugim namirnicama i začinima po vlastitom ukusu, obogatiti je voćem poput kruške, jabuke, orašastim plodovima...

Ukoliko želite salatu želite vizualno podignuti možete uz bijelo narezati i malo crvenog zelja te dodajte zelene dijelove mladog luka rezanog na kolutiće.