Blog

„Crno zlato“ začina

„Crno zlato“ začina

Zašto je tako skroman i sveprisutan začin nekada bio nazivan „crnim zlatom“?

Crni papar imao je važnu ulogu tijekom ljudske povijesti i bio je cijenjen začin već od drevnih vremena. Fascinatna povijest crnog papara počinje u Indiji, koja je i danas jedan od najvećih proizvođača crnog papara, a gdje se koristi već više od 4000 godina. Od Indije se proširio do drevnih Egipćana, Grka i Rimljana. Pronađen je u nosnicama velikog faraona Ramzesa II. kao dio procesa mumifikacije ili kao da su htjeli ostaviti faraona da osjeća njegovu aromu i u zagrobnom životu.

Stari Grci su ga osim kao začin koristili kao valutu i prinosili ga kao dar bogovima. Brojni recepti rimskih kuharica iz 3. st. pr. Kr. sadrže papar, iako je u to vrijeme vjerojatno bio izuzetno skup. Papar je u središtu pažnje bio tijekom rane europske trgovine začinima. Tijekom srednjeg vijeka smatrao se važnim trgovačkim dobrom, te se koristio kao novac za plaćanje poreza. Toliko je bio cijenjen da se bogatstvo pojednica često mjerilo u njegovim zalihama papra.

Potraga za crnim paprom dovela je do istraživanja nepoznatih zemalja, ali i do razvoja velikih trgovačkih gradova u Europi i na Bliskom Istoku.

Danas je crni papar jedan od najpopularnijih i najprodavanijih začina, sastavni dio gotovo svakog obroka i dio svake, pa i najskromnije kuhinje, a ipak ga shvaćamo zdravo za gotovo. Osim arome i ljutine crni papar ime više predosti i pozitivnih utjecaja na naš organizam nego što možemo zamisliti.

Najzanimljivije i najvažnije svojstvo crnog papara je da povećava apsorpciju nutrijenata iz hrane, ali i iz farmaceutskih lijekova. Logično je da iz hrane koju jedemo želimo izvući maksimalno nutrijenta. Dodatkom crnog papara obroku povećavamo kvalitetu i količinu nutrijenata zdrave hrane koju jedemo. Poznati primjer povećanja apsorpcije nutrijenata jest dodavanje papra kurkumi. Ekstrakt crnog papara, piperin, povećava biodostupnost kurkumina do 2000 %. Budući da crni papar povećava biodostupnost nutrijenata, preporučeno ga je svježe mljevenog dodati svakom obroku.

Kako bi izvukli maksimalno iz crnog papra najbolje je kupovati crni papar u zrnu i po potrebi ga samljeti. Kada je jednom samljeven, arome brzo isparavaju, tako da je već mljeveni crni papar manje koristan. Piperin dramatično povećava apsorpciju koenzima Q10 koji je važan za proizvodnju energije u stanicama, a pomaže cirkulaciji, stimulira imunološki sustav, povećava oksigenaciju tkiva i ima značajan utjecaj protiv starenja, zatim beta-karotena, selena i vitamina B6 koji pomaže tijelu hranu pretvoriti u energiju. Crni papar poboljšava cirkulaciju, šireći krvne žile, stoga se može koristiti za ublažavanje simptoma loše cirkulacije kao što su hladne ruke i stopala. Također se koristi ublažavanje simptoma artritisa, te prehlade i gripe.

Osim što poboljšava okus hrane, jedan od razloga zašto je crni papar na svakom stolu jest i njegov utjecaj na probavu. Osjećate li ponekad da vam je hrana teško sjela, muče vas loša i spora probava? Upravo crni papar olakšava probavljanje hrane, zato ga se ne bi trebali ustručavati dodati obroku koji je pred nama.

Budući da je stvaranje djela povijesti pokrenuto potragom za crnim zlatom začina, mora postojati i razlog zašto se on kroz svo to vrijeme zadržao na svakom stolu. Da li se razlog tome nalazi upravo u njegovim blagotvornom djelovanju na organizam ili je potreba za njim jednostavno naša naučena navika koja traje tisućljećima? U svakom slučaju, u vremenima kada je najbitnije zdravlje organizma, jasno je da će ovaj car začina i u budućnosti biti sveprisutan i sastavni dio svakog obroka.