Blog

Cvijeće u kulinarstvu

Cvijeće u kulinarstvu

Dolaskom proljeća napokon smo dočekali sunčane dane i šarenilo cvijeća, a osim na livadama, cvijeće možete pronaći na svome tanjuru, pa čak i u čaši. Ukrašavanje hrane i pića cvijećem čest je trend u restoranima, no ono nema samo dekorativnu svrhu jer razne latice mogu promijeniti okuse salata, koktela, juha i deserata.

S odabirom cvijeća u kulinarstvu morate biti pažljivi jer nije svo cvijeće jestivo. Iris, narcis i hortenzija najpoznatiji su takvi primjeri, a ako niste sigurni uvijek provjerite prije konzumacije. Za razliku od njih, ako na tržnici ili u vlastitom vrtu imate maslačke, neven, ružu, boražine, hibiskus, karanfile, ljekoviti neven, lavandu, šafraniku, ljubičice pa čak i suncokret, ne morate se brinuti jer su oni svi jestivi. Kod branja samo pripazite da nisu prskani pesticidima i kemikalijama, i da se ne nalaze blizu cesta.

U kulinarstvu se koriste samo latice cvijeća jer imaju najviše arome, a koriste se u manjim količinama kao začini kako bi poboljšali jelo. Prije upotrebe potrebno ih je pažljivo oprati u hladnoj vodi te pustiti da se osuše na zraku, nakon čega ih možete odmah iskoristiti ili spremiti u frižider u teglici hladne vode, a najbolje ih je iskoristiti isti dan. 

Lavanda, jedan od najpoznatijih motiva Mediterana, zbog svog se slatkog okusa izvrsno snalazi u raznim desertima, poput sladoleda od vanilije te čokoladnim slasticama poput torte ili kolačića. Ruža je popularan cvijet zbog svog jakog cvjetnog mirisa, no njezin je okus blag i voćan, nalik na zelenu jabuku i jagode. Ruže tamnijih boja imaju i jače okuse, a kako biste izbjegli gorčinu maknite bijeli dio latice. Odlične su u juhama i salatama, a najviše se koriste u čajevima, džemovima i desertima u kombinacijama sa slatkom jagodom, narom ili mentolastim anisom. 

Predivne plave latice boražine, koje imaju okus kao svježi krastavac, koriste se u salatama još od Elizabetanskog doba, a vrlo su dobar dodatak limunadama i koktelima poput džin tonika. Ljiljani se također koriste u salatama zbog svog blago gorkog i limunastog okusa. Neven ima blagu ljutinu i odličan je s jajima, a prženjem na maslinovom ulju poprimi okus sličan šafranu zbog čega su ga u prošlosti zvali šafranom siromaha. 

Najpopularniji kao čaj, hibiskus se također dodaje salatama i zelenom povrću, a ako vam ne paše okus svježeg hibiskusa, koji je citrusan i sličan brusnici, možete koristiti i sušenu verziju koja je slađa. Čest je dodatak koktelima zbog svog predivnog izgleda i boje koje ispušta pa tako možete ostaviti nekoliko latica u toniku preko noći te će Vas ujutro dočekati piće predivne roze boje. Sirup od hibiskusa u Meksiku je popularan kao što je sirup od bazge kod nas, a priprema se vrlo jednostavno pomoću sušenih cvijetova. Rastopite jednu do dvije šalice šećera u jednoj čaši vode na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok nekrene krčkati. Jednu šalicu sušenog hibiskusa stavite u staklenu zdjelu ili od nehrđajućeg čelika te prelijte sirup preko njih. Ostavite da odstoji barem pola sata, a nakon procijedite i maknite cvijeće te uživajte u domaćem sirupu koji možete čuvati do dva mjeseca u frižideru. 

Mnogima najdraži dodatak koktelima su upravo cvijeće i latice pa nemojte propustiti priliku da isprobate džin tonik s ružom. Alkoholna pića koja se najbolje slažu s cvjetnim notama su votka, džin, tekila blanco i pisco, a jednako dobar dodatak mogu biti i zamrznuti cvjetovi u kockicama leda, poput punčeva koje mnogi ukrašavaju zamrznutim ružicama. 

Ukoliko nemate suho ili svježe cvijeće koje možete koristiti, odlična zamjena su i cvjetne vodice, poput ružine i cvijeta naranče. Njih treba koristiti u puno manjoj količini zbog intenzivnijeg okusa, jer ih 
se za razliku od latica ne može kasnije izvaditi van. Za one malo spretnije i željnije “wow” efekta, latice orhideje ili ruže možete kandirati i staviti kao dekoraciju na tartove i torte. 

Iako se najviše koriste za dekoraciju, razno cvijeće može podići okus i karakter mnogih klasičnih jela i koktela. Bilo da su nadodana na salatu, zamrznuta u ledu pa stavljena u piće ili kandirana za kolače, uljepšat će svako sezonsko i proljetno druženje.