Article-hero-image-bijeli čaj.jpg
18.05.2020

Njegovo veličanstvo

Bijeli čaj

Kako bi vas upoznali s bijelim čajem i otkrili vam njegovu veličanstvenu vrijednost, odlazimo u Kinesku provinciju Fujian, njeno raskošno planinsko područje u kojima rastu grmovi camellia sinensis. 

Povijest bijelog čaja donosi različite priče njegovog otkrivanja, no misterija svake priče skriva se u tomu kako je bijeli čaj prvenstveno posluživan u carskom okuženju ili bogatim dinastijama. Dinastija Tang (618 - 907 n.e.) prva je otkrila učinak bijelog čaja. U rano proljeće odvijala se berba srebrno - bijelih iglica, odnosno zatvorenih listova biljke, koje su zatim prolazile proces prešanja, a zatim laganog sušenja i pečenja, kako bi dobili kolačiće od bijelog čaja, koje su zatim posluživali uz đumbir, naranču ili mentu. 

U razdoblju Song Dinastije (960 - 1279 n.e.) kolačići bijelog čaja pretvoreni su u fini prah, od kojega se izrađivao napitak toplog čaja, uz dodatke cvijeća, poput finog jasmina. 1885. godine, u vrijeme Dinastije Quing, bijeli čaj napokon dobiva tretman kakav zaslužuje, a to je jednostavni proces proizvodnje, bez agresivnog tretiranja srebrno - bijelih iglica i listova, te tako bijeli čaj donosi svoje veličanstvo svilenog okusa i učinka na naš organizam. 

Ono što bijeli čaj čini posebnim u odnosu na ostale vrste čaja je proces proizvodnje, koji je jednostavan, no vrlo bitan kako bi se postigla visoka kvaliteta okusa i učinka čaja. Proces sušenja iglica i listova bijelog čaja odvija se sporo i kontrolirano, te se zaustavlja u točno određenom trenutku kada se postigne slatkasti, svilenkasti okus napitka. Upravo je to razlika u odnosu na zeleni čaj, čija je oksidacija jača i dugotrajnija, te nam donosi opori okus napitka. 

Berba camellia sinensis počinje u rano proljeće, kada naraste u prosjeku do prsa berača. Neposredno nakon branja, počinje proces proizvodnje bijelog čaja. U košarama od bambusa iglice i listovi se suše, te se nakon par sati rasprostiru kako bi se proces sušenja nastavio. Rasprostire se na tanku mrežicu, debljine sloja čaja 1 cm, ispod koje se odvija kontrolirano strujanje toplog zraka koje suši iglice i listove. Oksidacija je najosjetljiviji dio procesa proizvodnje bijelog čaja, te se idealna oksidacija postiže strogom kontrolom omjera temperature i strujanja zraka, kako se sušenje ne bi odvilo prebrzo, a s druge strane kako bi se eliminirala vlaga koja negativno utječe na kvalitetu bijelog čaja. Ključni trenutak je i zaustavljanje oksidacije, kada su srebrno - bijele iglice i listovi potpuno suhi, bez vlage, ali nisu pečeni, što se omogućava dugotrajnim procesom sušenja, koji traje i 400 sati. 

Silver Needle (Bao Yinzhen) srebrno - bijele iglice su prvi dio camellia sinensis grma, koji se bere u rano proljeće. Iglice se nalaze na samom vrhu biljke. One čini najveličanstveniji bijeli čaj. Proces sušenja Silver Needla je najdelikatniji, zbog zatvorenog lista, koji zahtijeva dugo vrijeme sušenja kako bi nestala sva vlaga, a na niskim temperaturama kako se iglice ne bi zapekle. S toga, proces oksidacije Silver Needla odvija se u trajanju od čak 400 sati sušenja na temperaturi zraka od 25 stupnja C do maksimalnih 50 stupnja C. Srebrno - bijele iglice Silver Needla predstavljaju najbolje od bijelog čaja, svilenkasti okus i slatkoća su nezaboravni, a visoki postotak vitamina koji se skriva u zatvorenim iglicama pružit će vašem organizmu svu blagodat bijelog čaja. 

bijeli čaj 2.jpg bijeli čaj 4.jpg
bijeli čaj 6.jpg

Nekoliko tjedana nakon branja srebrno - bijelih iglica Silver Needla, počinje berba ostalih sorti bijelog čaja, koje čini iglice i list camellia sinenisa. Pai mu tan (Bai Mudan) u svojoj najboljoj verziji sadrži omjer jedne poluotvorene srebrno - bijele iglice i dva zelena lista. Njegov okus savršena je kombinacija najboljeg od grma camellia sinensisa, slatkoće i nježnosti, te zelene opore note sa završetkom mirisa bijelog božura. Zbog zelenih listova, sušenje ovog čaja je skraćeno u odnosu na Silver Needle, jer predugo sušenje zelenog lista može stvoriti gorčinu okusa. Proces oksidacije Pai mu tana traje oko 20 sati u kontroliranim uvjetima na temperaturi od oko 30 stupnja C. 

Yunnan special, Bijeli božur čaja, također je kombinacija srebrno - bijelih iglica i zelenih listova, no iglice su otvorenije u odnosu na Pai mu tan, a zelenih listova je nešto više. Sam proces oksidacije je odvija se na oko 20 sati sušenja, no na nešto višoj temperaturi koja se na kraju procesa povećava. S toga je Yunnan special tamnije nijanse, a okus mu je oporiji sa završnom notom cimeta. 

bijeli čaj 3.jpg

Spori i kontrolirani proces oksidacije bijelog čaja, čini ga moćnim antioksidansom za naš organizam. Pretpostavlja se kako konzumacija do tri šalice bijelog čaja dnevno ima blagotvoran učinak na zdravlje. Uz visoki postotak vitamina, bijeli čaj bilježi i pozitivan učinak na željezo u organizmu. 

Bijeli čajevi sadrže vrlo nisku količinu kofeina ili teina. Osim u slučajevima ako na samom pakiranju proizvođača nije naglašeno kako su beskofeinski. 

Za pripremu bijelog čaja voda ne smije biti previše vruća, prokuhanu vodu ohladite na 85 stupnjeva C, te zatim prelijte čajnu žlicu čaja sa 100 ml vode. Silver Needle za jednu minutu pustit će svoje blagodati u veličanstveni napitak, a u tradicionalnoj kineskoj ceremoniji, nakon prvog zalijevanja vodom, istu količinu zalijte drugi put, te ostavite do tri minute da odstoji. Moguće je i treće zalijevanje iste količine Silver Needla, no njega ostavite nešto više od tri minute, te nakon toga nemojte više upotrebljavati. Ostale vrste bijelog čaja zalijte ohlađenom vodom na 85 stupnjeva C, također čajna žlica bijelog čaja na 100 ml vode i ostavite na oko 3 minute.

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-tonka tart.jpg

Lagani ljetni tart

Lagani, kremasti tart s okusom aromatične tonke neće vas ostaviti ravnodušnima ovog ljeta.

Blog-homepage-curry piletina.jpg

Jednostavna i bogata curry piletina

Brza i jednostavna curry piletina s bogatim i punim okusom čini izvrstan obrok za cijelu obitelj!

Začinite Instagram