AKCIJA TJEDNA! GUS POSUĐE -20%!
Article-hero-image-1920x800px-luk.jpg
23.06.2022

4 talijanska aromatizirana octa koja mijenjaju okuse najdražih jela i pića

Sinteza tradicije, kvalitetnih sastojaka i moderne kulinarske umjetnosti

Acetaia Mussini – octeni podrumi obitelji Mussini

Još od 1909. godine, obitelj Mussini proizvodnju balzamičnog octa iz Modene pretvara u pravu umjetnost. Ljubav prema balzamičnom octu i okusu kojeg vežu uz domaću tradiciju pripreme grožđa i mošta prenosi se s koljena na koljeno. Iako se s vremenom tehnologija proizvodnje balzamičnog octa promijenila, obitelj Mussini i dalje nastoji biti tradicionalna u proizvodnji octa.

Još u prošlom stoljeću prve bačve su postavljene u octeni podrum koji se u početku nalazio u Marzaglii, a kasnije su premještene u podnožje Apenina. Točnije u Magretu u pokrajini Modena. 

acetaia3.jpg

Gotovo svatko zna da je Modena poznata po bogatoj povijesti, kulturi, umjetnosti ali i dobroj hrani. Područje Modene karakteriziraju prostrane i plodne ravnice smještene između rijeka Secchia i Panaro u kojima su uzgojeni vinogradi Lambrusco i Trebbiano di Modena.

bg-mussini.jpg

Spoj tradicionalnih metoda, koje prenose s oca na sina kroz generacije i najsuvremenijih tehnika i alata u proizvodnji octa dopušta obitelji Mussini da ponude izvrstan proizvod koji se stalno razvija i uklapa u najnovije trendove hrane i pića.

Mussini sa svojim proizvodima nudi radost življenja koju vežemo uz talijanski temperament, a ona proizlazi iz  gesla "Mangiare bene a tavola!", odnosno u prijevodu “Jedi dobro za stolom!”. Ono što nam Mussini poručuje da treba znati spojiti okuse i bogatstvo mirisa s izvornošću tradicije kako nas to uči mediteranska kuhinja.

Mussini Vinegar Bar octevi

Octevi iz Mussinijeve linije Vinegar Bar su novi koncept koji donosi svježinu u vašu kuhinju, a vašim jelima i pićima daju aromu ljeta. Preporučujemo ih onima koji vole istraživati okuse, hranoljupcima različitog nepca i gastronomske kulture. Izdvajamo ova četiri:

gin-tonic.jpg

Balsam Gin – Tonic – Svjetski trend

Balsam Gin – Tonic svojom prozirnom bojom i jedinstvenom aromom donosi svjetski trend i novu kulturu bezalkoholnog pijenja u vašu kuhinju.

Drugi iz linije Vinegar bar octeva Balsa Gin-Tonic napravljen je od kuhanog mošta bijelog vina i vinskog octa, aromatiziran gin-tonikom i okusom limete. Okusom podsjeća na jedno od najpopularnijih i omiljenih pića - gin i tonic. Ovaj ocat svijetle je boje i elegantno balansiranih različitih svježih okusa te se savršeno uklapa u pripremi alkoholnih i bezalkoholnih koktela. Također je odličan u stvaranju ukusnih jela poput tartara od tune ili za mariniranje ražnjića od svinjetine za nadolazeću sezonu roštiljanja.

Kao i svi balzami iz ove linije Balsam Gin-Tonik je idealan i u pripremi alkoholnih i bezalkoholnih koktela. U pripremi koktela Negroni uz Vermouth i Campari dodajte i aromatični ocat kako bi klasičnim pićima dali novu dimenziju okusa. Za uživanje u bezalkoholnom koktelu isprobajte ocat s gaziranom vodom, koji ukrašen koricom limete i par bobica borovice postaje neodoljiv koktel svakog druženja. 

Za sve kavoljupce kojima dan započinje ispijanjem kave, ali i onima kojima popodnevni odmor znači „kava“ – što kažete na osvježavajuću gin-tonic kavu? Pripremite espresso, dodajte led i par kapi ovog divnog octa i odmor može početi. 

Nezaobilazan je u pripremi slanih i slatkih jela. Zbog svog uravnoteženog slatko-kiselog okusa može se koristiti u pripremi laganih ljetnih recepata poput salate od piletine, pikantne svinjetine sa žara ili već spomenutog tartara od tune u soja umaku. Za desert ga poslužite u voćnoj salati od tropskog voća i kremi od najfinijeg sira mascarpone.

amareto.jpg

Balsam Amaretto – Najfiniji okus badema

Svim ljubiteljima talijanskog likera Amaretto svidjet će se ovaj ocat koji je posljednji u nizu našeg izbora iz linije Vinegar bar. Amaretto u prijevodu znači „pomalo gorko“, a kombinacija s octom daje ovom balzamu slatko-kiseli okus sa širokim spektrom primjene. 

Balsam Amaretto napravljen je od kuhanog mošta bijelog grožđa i vinskog octa, aromatiziran okusom slatkog talijanskog likera Amaretto i badema. Ovaj ocat intenzivne je boje jantara i slatkastog okusa badema - savršeno prikladan za izradu alkoholnih i bezalkoholnih koktela, ali i za preljev ukusnih jela, poput voćne salate ili uz pire od mrkve, cikle i krumpira.

Za alkoholnu verziju koktela preporučujemo da već dobro poznatom koktelu Godmother čiji su sastojci votka i amaretto dodate ocat Amaretto. Sve lagano promiješajte kako bi se okusi u potpunosti sljubili. Servirajte hladno i zadivite goste na večernjim ljetnim druženjima. Za bezbrižno uživanje u bezalkoholnom piću savjetujemo da soku od jabuke dodate Balsam Amaretto, a sušenim ploškama jabuke i svježim listićima mente u potpunosti zaokružite okus kojem nećete moći ostati ravnodušni.

Balsam Amaretto je zaista jednostavno uklopiti u recept kod predjela i glavnih jela. U svoju omiljenu salatu (osim maslinovog ulja) dodajte i aromatiziranog octa koji dosadnu salatu pretvara u nevjerojatno predjelo o kojem će svi pričati. Ako nemate ideje koje sastojke osim uobičajene zelene salate koristiti u pripremi salata, ove namirnice vas mogu nadahnuti u stvaranju najfinijih predjela: mrkva, krumpiri, jabuke, feta sir. Krumpir skuhajte i narežite na ploške. Ostale namirnice narežite na željene veličine i oblike. Kada je krumpir gotov narežite ga na ploške i dodajte ostalim sastojcima. Sve dobro začinite maslinovim uljem i octom i rahlo promiješajte.  Za glavno jelo preporučujemo pire od korjenastog povrća (mrkva, cikla i krumpir) i goveđi fileti pečeni u umaku od maslinovog ulja, aromatiziranog octa i timijana (poslužit će i majčina dušica). 

 

Balsam Limoncino – Sunce talijanskih obala

Mussinijev Balsam Limoncino svojom prekrasnom žutom bojom donosi sunce talijanskih obala u vašu kuhinju.

Ovaj balzamični dresing napravljen je od mješavine kuhanog mošta bijelog grožđa i vinskog octa i aromatiziran je okusom limunove korice i biljke limoncino (limunski bosiljak). Okusom podsjeća na najpoznatiji talijanski liker Limoncello. Svojom gustom žutom bojom i intenzivnim okusom limuna, Balsam Limoncino Mussinijev je odgovor na brzo rastući trend bezalkoholnih pića. Ovaj dresing pruža mnoge mogućnosti poput stvaranja novih koktela, ali i podizanje okusa vašim omiljenim receptima i jelima, posebno ribljim. 

Ovaj aromatizirani ocat savršen je za pripremu koktela – onih klasičnih s alkoholom ili bezalkoholnih (mocktail). Priprema koktela nikad nije bila lakša: slatko kiselkasti Balsam Limoncino dodajte u prosecco i gaziranu vodu i uživajte satima u ovom osvježavajućem koktelu ili  ako želite bezalkoholnu verziju, dodajte Mussini Limoncino aromatični ocat u gaziranu vodu, ukrasite svježim jagodama i listićima mente i vaš prvi mocktail ovog ljeta je spreman za posluživanje na vrtnim zabavama. 

Osim uz pića, Balsam Limoncino zbog svog slatko-kiselog okusa odlično pristaje u slanim jelima kao što su ljetne salate s piletinom ili riblji carpaccio – poput lososa s avokadom. Slobodno se usudite koristiti ga u pripremi deserata kao što su voćne salate ili razni voćni pudinzi. 

limocino.jpg

Balsam Spritz – Slavni talijanski aperitiv

Mussini Balsam Spritz svojom intenzivnom narančastom bojom unosi ljeto u vašu kuhinju. 

Balsam Spritz je još jedan dragulj u ovom nizu octeva. Radi se o balzamičnom dresingu na bazi kuhanog mošta od bijelog grožđa i vinskog octa, aromatiziran okusom najpoznatijeg talijanskog aperitiva Spritz. Ovaj ocat intenzivno narančaste boje i jakog okusa naranče idealan je za pripremu koktela i mocktaila te nadopunjava okuse već provjerenih recepata poput grčke salate, a odlično se slaže i uz pačje meso. 

Kao i Limoncino, Balsam Spritz je odličan za miješanje s proseccom i gaziranom vodom u izradi osvježavajućeg koktela koji će vas rashlađivati tijekom vrućih ljetnih večeri. Za potpunu prezentaciju, ali i okus, pri posluživanju koktelu dodajte sušene ploške crvene naranče. Za uživanje u bezalkoholnom piću Balsam Spritz umiješajte u svježe cijeđeni sok od naranče. Uz nekoliko svježih listića mente i kriški naranča ovaj prirodni sok postaje izvanredni bezalkoholni koktel. 

Kao što smo već spomenuli Balsam Spritz se odlično uklapa i u slana jela. Kako se tijekom ljeta okrećemo lakšim jelima, salate su odličan izbor za objed tijekom dana ili laganu večeru na koju nećete potrošiti puno vremena u pripremi. Osim grčke salate, još jedna salata dobiva novu dimenziju okusa uz ovaj aromatizirani ocat – salata od kozjeg sira. Mješavina zelenih salata, kozji sir natrgan na komadiće, orasi, rajčica, maslinovo ulje i ocat Balsam Spritz odlična su neodoljiva kombinacija okusa i teksture. Ako želite meso u svojoj salati, preporučujemo preporučeno grilana pačja prsa ili prsa sa žara u salati od mrkve. Odličan su izbor i pačja prsa u rižotu – u svoj omiljeni recept rižota dodajte i Balsam Sprit i uživajte u transformaciji okusa.

Nismo zaboravili i na deserte uz koje se ovi octevi odlično slažu. Osim voćnih salata, koristite ocat u pripremi preljeva za deserte poput panna cotte (stavi link na recept deserta kojeg imamo na webu!). Preljev se priprema tako da reducirate sokove naranče, grejpa i limete s dodatkom octa. 

spritz.jpg

Mussini nam kao zaključak nudi da bez obzira koju vrstu pića i hrane pripremali sve je moguće uz Vinegar bar liniju aromatiziranih bezalkoholnih octeva.

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
denis-koktel.jpg

Orange Mate Five Spice

Idealan na dan kada vam treba osvježenje.

mouse-homepage.jpg

Čokoladni mousse bez jaja

Samo tri sastojka.

Začinite Instagram