Marelica koštica slatka BIO
Marelica koštica slatka BIO
Prunus armeniaca
Marelica je listopadno drvo koje pripada rodu šljiva (Prunus) i porodici ruža (Rosaceae). Drvo je srednjeg rasta i može narasti do 12 m visine.
Plod je žuto-narančaste boje, baršunaste kožice i mekog, aromatičnog mesa. Plodovi marelice imaju veliku čvrstu košticu u kojoj se nalazi jezgra slična bademovoj.
Koštice marelice, koje su još poznate pod nazivima mareličini bademi ili gorki badem dolaze iz Armenije, a nalazimo ih i na sjeveru Kine i u predjelima Azije.
Koštice marelice obično su bijele, ali kada se osuše dobivaju lijepu smeđu boju. Vrlo su hranjive i bogat su izvor proteina i vlakana, željeza, cinka, kalija, fosfora, magnezija i vitamina B17 koji blagonaklono utječe na imunitet.
S košticama marelice treba biti umjeren jer prirodni kemijski spoj amigdalin (vitamin B17, kojem se pripisuje i pozitivno djelovanje na imunitet) - u većim količinama može biti otrovan. S obzirom na navedeno - preporučuje se svega 5 - 7 koštica dnevno.
Idealne su kao dodatak kašama za doručak ili kao dnevna grickalica.
Masti | 100 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 6 g |
Ugljikohidrati | 0 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 0 g |
Sol | 0 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.