Latice različka BIO
Latice različka BIO
Centaurea cyanus
Različak je zeljasta jednogodišnja biljka iz porodice tratinčica (Asteraceae). Podrijetlom iz južne i središnje Europe, različak se široko uzgaja u Sjevernoj Americi kao vrtna biljka. Nekada je bio česti poljoprivredni korov na poljima kukuruza i drugih žitarica.
Ova jednogodišnja (ili dvogodišnja) biljka visoka može narasti i do 80 cm visine. Dugotrajni cvijetovi plave, bijele ili ružičaste boje na vrhu su žilavih stabljika. Listovi različka su uski, prekriveni dlačicama mekim poput pamuka i rubovi su nazubljeni.
Sušeni različak lijep je i jestiv cvijet poznat po svojim kobaltno plavim laticama. Zbog svog zapanjujućeg okusa sličnom klinčiću ovaj neobični ukras sve je više prisutan u kulinarstvu.
Stavite prstohvat latica na bijelu ribu za izvrstan završni dodir ili pokušajte upotrijebiti nekoliko latica različka za ukrašavanje kanapea, kolača, plata sireva ili salata od kus-kusa.
Kobaltno plave latice različka također daju boju i aromu kad se dodaju u tekućinu – izvrstan u koktelima, čajevima ili smoothiejima
Energija | 0 kJ/ 340 kcal |
Masti | 3 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 65 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 9 g |
Sol | 0 g |
Vlakna | 7 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici
Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem

Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!