AKCIJA TJEDNA! GUS POSUĐE -20%!

Papar malaguetta zrno

Gvinejski papar

Šifra artikla: 5000409
9,96 kn
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Papar malaguetta zrno

Gvinejski papar

Šifra artikla: 5000409

Amomum melegueta

Malegueta papar je sjeme višegodišnje biljke nalik trski, s raskošnim cvjetovima nalik trubi, a raste na sparnim tropskim obalama zapadne Afrike, od Liberije preko Gvinejskog zaljeva do Nigerije.

Uz njegova ostala imena su i gvinejski papar, Melegueta papar i rijeđe, krokodilski papar.

Začin, koji je donesen u Europu u 13. st. preko saharskih karavanskih ruta, bio je cijenjen kao zamjena za pravi papar. Današnja proizvodnja se i dalje nalazi u istoj regiji, s Ganom kao glavnim proizvođačem.

OKUS

Malegueta papar srodan je kardamomu, ali njegov okus nema onaj element kamfora. Zrna malegueta papra imaju oštar, ljuti, papreni okus s voćnom notom. Aroma je slična, ali blaža.

UPOTREBLJAVA SE sjeme.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Malegueta papar nije lako pronaći, imaju ga neki trgovci začinima, a može se kupiti i na tržnicama zapadne Indije ili Afrike. Ako je čuvan u zatvorenoj posudi sačuvat će okus i do nekoliko godina.

Meljite ih prema potrebi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Malegueta papar slabo se koristi u kuhinjama Zapada, ali je ostao popularan još dugo nakon što je pravi papar postao jeftiniji i dostupniji.

Upotrebljavao se kako bi začinio vino i pivo, a u vrućem sack (španjolsko bijelo vino) bio je popularan tonik u 17. st., no do sredine 19. st. napola je nestao.

U Skandinaviji, još uvijek ih se koristi u akvavitu. Samo u zapadnoj Africi te u manjoj mjeri u Federaciji Zapadne Indije još se koristi kao začin; uz Mahgreb jedan je od sastojaka Marokanskog ras el hanout i Tunizijskog galat dagga.

Malegueta papar izvrstan je u kuhanom vinu, u pirjanim jelima od janjetine te s povrćem, uključujući patlidžan, krumpir i buču.

Prije upotrebe ih sameljite te dodajte u zadnjoj etapi kuhanja. Papar pomiješan s malo kardamoma može se upotrijebiti kao zamjena.

BITAN JE za galat dagga, ras el hanout.

DOBAR JE s patlidžanom, janjetinom, krumpirom, peradi, rižom, tikvicama, rajčicama, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, cimetom, klinčićima, kuminom, muškatnim oraščićem.

Mapa podrijetla
Naša preporuka
Product-image-stalak.jpg
Začini Za Gin - Drveni Stalak Harissa
330,00 kn
1000066 - Mješavina za divljač
Mješavina za divljač
10,89 kn
1000062 - Začin za kiseljenje
Začin za kiseljenje
9,03 kn
Product-image-LIMONCINO.png
Balsam Limoncino 250ml
130,53 kn
5000636 - Miami Ice
Miami Ice
23,81 kn
ribljeg.jpg
Začin za pripremu ribljeg temeljca
9,91 kn
blooming jasmin.jpg
Zeleni čaj Blooming Tea Jasmin
23,62 kn
Product-image-SPRITZ.png
Balsam Spritz 250ml
130,53 kn
5000761 - đumbir Ušećereni Rinfuza Kockice 8-16mm
Đumbir ušećereni
10,85 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
denis-koktel.jpg

Orange Mate Five Spice

Idealan na dan kada vam treba osvježenje.

mouse-homepage.jpg

Čokoladni mousse bez jaja

Samo tri sastojka.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram