U tijeku je nadogradnja naše web-trgovine. Mogući su povremeni problemi i prekidi u radu. Za sva pitanja i komentare na raspolaganju Vam je naša korisnička podrška. Vaša Harissa

Papar malaguetta zrno

Gvinejski papar

Šifra artikla: 5000409
33,37 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Papar malaguetta zrno

Gvinejski papar

Šifra artikla: 5000409

Amomum melegueta

Malegueta papar je sjeme višegodišnje biljke nalik trski, s raskošnim cvjetovima nalik trubi, a raste na sparnim tropskim obalama zapadne Afrike, od Liberije preko Gvinejskog zaljeva do Nigerije.

Uz njegova ostala imena su i gvinejski papar, Melegueta papar i rijeđe, krokodilski papar.

Začin, koji je donesen u Europu u 13. st. preko saharskih karavanskih ruta, bio je cijenjen kao zamjena za pravi papar. Današnja proizvodnja se i dalje nalazi u istoj regiji, s Ganom kao glavnim proizvođačem.

OKUS

Malegueta papar srodan je kardamomu, ali njegov okus nema onaj element kamfora. Zrna malegueta papra imaju oštar, ljuti, papreni okus s voćnom notom. Aroma je slična, ali blaža.

UPOTREBLJAVA SE sjeme.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Malegueta papar nije lako pronaći, imaju ga neki trgovci začinima, a može se kupiti i na tržnicama zapadne Indije ili Afrike. Ukoliko čuvan u zatvorenoj posudi sačuvati će okus i do nekoliko godina.

Meljite ih prema potrebi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Malegueta papar slabo se koristi u kuhinjama Zapada, ali je ostao popularan još dugo nakon što je pravi papar postao jeftiniji i dostupniji.

Upotrebljavao se kako bi začinio vino i pivo, a u vrućem sack (španjolsko bijelo vino) bio je popularan tonik u 17. st., no do sredine 19. st. napola je nestao.

U Skandinaviji, još uvijek ih se koristi u akvavitu. Samo u zapadnoj Africi te u manjoj mjeri u Federaciji Zapadne Indije još se koristi kao začin; uz Mahgreb jedan je od sastojaka Marokanskog ras el hanout i Tunizijskog galat dagga.

Malegueta papar izvrstan je u kuhanom vinu, u pirjanim jelima od janjetine te sa povrćem, uključujući patlidžan, krumpir i buču.

Prije upotrebe ih sameljite te dodajte u zadnjoj etapi kuhanja. Papar pomiješan s malo kardamoma može se upotrijebiti kao zamjena.

BITAN JE za galat dagga, ras el hanout.

DOBAR JE sa patlidžanom, janjetinom, krumpirom, peradi, rižom, tikvicama, rajčicama, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, cimetom, klinčićima, kuminom, muškatnim oraščićem.

Mapa podrijetla
Naša preporuka
SIRUP.jpg
Đumbir sirup BIO 237ml
46,34 kn
papar rozi.jpg
Papar rozi zrno
20,48 kn
bio papar benglaski.jpg
Papar bengalski BIO
21,25 kn
grownups.jpg
Tomato ketchup for grownups 355ml
72,64 kn
Product-image-sol z apečenu ribu.jpg
Sol za pečenu ribu
7,46 kn
5000686 - Orange Blossom-Mint
Orange Blossom-Mint
28,00 kn
5002027 - Grejp Rozi Sušeni Ploške
Grejp rozi sušeni ploške
25,67 kn
5001358 - Kava Super Oro
Kava Super Oro
16,36 kn
5001345 - Hakuma Refresh 330ml
Hakuma Refresh 330ml
19,99 kn
5000685 - Creme D'orange
Creme D'orange
31,33 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve članke
Blog-homepage-pita od bundeve.jpg

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom

Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

recept_pastile.jpg

Trikatu pastile

Naziv trikatu se odnosi na jednostavnu ayurivedsku mješavinu crnog papra, dugog papra i đumbira, a pastile su zapravo francuski naziv za tablete.

Harissa Newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram