AKCIJA TJEDNA! GUS POSUĐE -20%!

Papar tasmanski zrno

Šifra artikla: 5000413
28,86 kn
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Papar tasmanski zrno

Šifra artikla: 5000413

Tasmannia lanceolata

Mountain ili tasmanski papar dolazi iz roda malih stabala porijeklom iz Australije (s uzvisina Tasmanije, Victorie i Novog Južnog Walesa); nije u rodu s lozom papra, Piper nigrum.

Aboridžini možda nikada nisu upotrijebili listove i bobice sa stabla kao začin, ali su zato rani naseljenici vrlo brzo otkrili da se mljevene bobice mogu upotrebljavati kao začin; 1811. kolonijalni povjesničar Daniel Mann zabilježio je da ovo ˝stablo začina posjeduje prodorniju kvalitetu od papra˝.

OKUS

Svi dijelovi stabla su aromatični. Listovi imaju toplu, drvenastu aromu s notama citrusa; okus je sličan. Svježe bobice na početku imjau okus po slatkom voću; zatim slijedi nota kamfora - turpentina, s intenzivno oporim nagrizajućim učinkom koji ostavlja utrnuti osjećaj u ustima.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i suhi listovi, svježe i suhe bobice.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

U Australiji su dostupni i svježi i suhi listovi te bobice; svježe bobice mogu stajati nekoliko tjedana ako ih čuvate u zatvorenoj plastičnoj vrećici, u hladnjaku. Bobice su jače od listova, a oboje je jače od papra, stoga ih upotrebljavajte pažljivo.

Drugdje se najčešće mogu naći suhi, mljeveni listovi. Kupujte ih u malim količinama jer se upotrebljavaju umjereno, a okus ispari čim ih se samelje, čak i ako ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ako umjesto pravog papra koristite tasmanski papar, upotrijebite pola količine mljevenih listova, a čak i manje ukoliko koristite bobice. Tasmanski papar se često koristi u kombinaciji s drugim Australskim mješavinama grmolikih začina, kao npr. limunskom mirtom. Mježavina listova tasmanskog papra, limunske mirte i timjana dobra je za marinade ili za utrljavanje u janjetinu; u Australiji ista mješavina se koristi s lokalnim mesom kao što su klokan ili emu.

Bobice su vrlo jake. Najbolji način da ih se upotrijebi je da se doda nekoliko cijelih ili smrvljenih bobica u jela koja se dugo kuhaju, npr. mesni složenci i jela od graha ili juha od mješanog povrća; dužim kuhanjem raspršuje se njihova oštrina i jakost te dopušta okusu papra da se proširi kroz jelo.

Bobice se također mogu staviti i u klasični Francuski umak poivrade, koji ide dobro uz teletinu i bogato začinjenu divljač, posebice zečetinu i srnetinu.

Listovi i bobice srodnog stabla, T. stipitata, prodaju se pod imenom Dorrigo papar, nazvane po Dorrigo planini gdje rastu.

DOBAR JE s mesom divljači, teletinom, janjetinom, mahunarkama, bučom i ostalim tikvicama, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s lovorom, češnjakom, borovicom, limunskom mirtom, majoranom, senfom, origanom, crnim vinom, ružmarinom, timjanom.

Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000761 - đumbir Ušećereni Rinfuza Kockice 8-16mm
Đumbir ušećereni
10,85 kn
ribljeg.jpg
Začin za pripremu ribljeg temeljca
9,91 kn
blooming jasmin.jpg
Zeleni čaj Blooming Tea Jasmin
23,62 kn
Product-image-SPRITZ.png
Balsam Spritz 250ml
130,53 kn
1000066 - Mješavina za divljač
Mješavina za divljač
10,89 kn
Product-image-LIMONCINO.png
Balsam Limoncino 250ml
130,53 kn
Product-image-stalak.jpg
Začini Za Gin - Drveni Stalak Harissa
330,00 kn
1000062 - Začin za kiseljenje
Začin za kiseljenje
9,03 kn
5000636 - Miami Ice
Miami Ice
23,81 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
denis-koktel.jpg

Orange Mate Five Spice

Idealan na dan kada vam treba osvježenje.

mouse-homepage.jpg

Čokoladni mousse bez jaja

Samo tri sastojka.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram