Agar agar BIO - veganska zamjena za želatinu
E406 - bezglutenski zgušnjivač
Agar agar BIO - veganska zamjena za želatinu
E406 - bezglutenski zgušnjivač
Prirodni žele
Agar agar je u potpunosti prirodan ekstrakt crvenih morskih algi koji pretvara iz tekućeg u kruto stanje. Sličan je želatini, no agar agar daje potpuno drugačiju teksturu.
Ovaj prirodan i bezopasan proizvod ima svoj E broj – E406.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Kao veganska zamjena za želatinu te u nekim azijskim desertima.
UPOTREBLJAVA SE u dvije varijante – u prahu i u nitima koje izgledaju kao dijelovi prozirne plastične vrećice. Obje varijante daju isti rezultat no s prahom je jednostavnije raditi.
PRIPREMA
Omjer u kojem se upotrebljava agar agar u prahu je jedna čajna žličica - tsp na 320 ml vode odnosno malo manje agar agara ako želirate gušće namirnice kao što je npr. pasirano voće.
Agar agar se uvijek dodaje u hladnu vodu pa je onda zagrijte, u protivnom će se zgrušati. Vodu prokuhavajte toliko dugo dok se agar agar u potpunosti ne rastopi; oko 5 min.
Energija | 1281 kJ/ 306 kcal |
Masti | 0.3 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.1 g |
Ugljikohidrati | 80.9 g |
- od kojih šećeri | 3 g |
Proteini | 6.2 g |
Sol | 0.0102 g |
Vlakna | 7.7 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.