Ajowan sjeme

Šifra artikla: 5000010
2,21 €
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Ajowan sjeme

Šifra artikla: 5000010

Trachyspermum ammi

Ajowan, porijeklom iz Južne Indije, mala je biljka, srodna s kimom i kuminom. Sjeme je popularan začin u Indiji, a biljka se također uzgaja i upotrebljava u Pakistanu, Afganistanu, Iranu i Egiptu.

Eterično ulje ajowana u svijetu je bilo glavni izvor thymola (antiseptika phenola) dok se nije pojavio sintetički thymol.

OKUS

Kada ga se zgnječi sjeme ajowana ima jaki, više grub miris timjana. Okus, koji uvelike ovisi o thymolu u eteričnom ulju, gorak je i ljut. Ako ih se žvače, od sjemena ajowana može utrnuti jezik.

UPOTREBLJAVA se sušeno sjeme.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Ajowan se može kupiti na Indijskim tržnicama pod imenom ajwain ili carom, u specijaliziranim prodavaonicama ili supermarketima. Ukoliko ga čuvate u dobro zatvorenoj posudi, sjeme može stajati neograničeno. Kako bi otpustilo okus zgnječite ga prije upotrebe; lako se melje u mužaru.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ajowan treba koristiti umjereno; od previše ajowana jelo će biti gorko. Kuhanje ublažava okus koji onda podsjeća na timjan ili origano, samo jači s notama papra.

Ajowan je prirodno sklon škrobnoj hrani, te se u jugozapadnoj Aziji koristi u kruhu (paratha), pikantnim pecivima (pakora), te u prženim komadićima kruha (naročito spravljenima od brašna slanutka).

Također se koristi za začinjanje ukiseljenog i korjenastog povrća. Često se kuha sa suhim grahom – olakšava nadutost te se iz tog razloga žvače kao pomoć pri probavi – te može biti i sastojak u nekim curry mješavinama.

Vrlo je popularan u vegeterijanskoj kuhinji Gujarata, gdje se koristi u tijestu za bhajias i pakoras, te sa čili papričicama i korijanderom za začinjanje palačinaki zvanih pudlas.

U Sj. Indiji ajowan se prži u maslu s ostalim začinima prije nego ih se doda jelu. Njegova najpoznatija upotreba na Zapadu je u začinjanju hrskavih grickalica zvanih Bombay mix.

S limunovim sokom i češnjakom dobar je za utrljavanje u riblje filee; ostavite ribu da se marinira sat/dva prije prženja.

Za ammi majus, srodnom biljkom, poznatom kao biskupov korov (bishop's weed) ili lažnom Queen Anne's lace, kao i Etiopijskim kuminom, se kaže da je ajowan koji se koristi u Etiopijskoj kuhinji.

BITAN JE za berbere, chat masalu.

DOBAR JE s ribom, mahunama, mahunarkama, korjenastim povrćem

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 305 kcal
Masti 25 g
- od kojih zasićene masne kiseline 4 g
Ugljikohidrati 43 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 16 g
Sol 0.010 g
Vlakna 39 g
Mapa okusa
Preporučamo
Product-image-ribež muškatni.jpg
Ribež Muškatni Orah Bez Drške
5,51 €
5001167 - Kukuruz - Jumbo - Slani
Kukuruz jumbo slani
2,42 €
5000846 - Pomelo Ušećereni
Pomelo ušećereni
1,13 €
5000322 - Mate čaj Sweet Orange
Mate čaj Sweet Orange
2,86 €
earl vanila.jpg
Rooibos Earl Vanilla
4,67 €
1000080 - Mješavina Od Bilja Za Dipove
Mješavina od bilja za dipove
1,93 €
5000902 - Matcha Ujicha Japan Bio - Ceremonijalna
Matcha Ujicha Japan BIO
7,12 €
5000482 - Pepermint Ekstrakt 60ml
Pepermint ekstrakt 60ml
11,57 €
5000396 - Rinfuza Ocat Smokva-Datulja
Rinfuza ocat smokva-datulja
5,79 €
5000619 - Vanilija Pasta 60ml Nm
Vanilija pasta 60ml
37,17 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu