Anis sjeme
Anis sjeme
Pimpinella anisum
Ova delikatna biljka, porijeklom s istočnog Mediterana i Bliskog Istoka, botanički je srodna kimu, kuminu, kopru i komoraču.
Sada je naširoko rasprostranjena u Europi, Aziji i Sj. Americi.
Njegova najranija upotreba bila je u medicini, ali rimljani su ga voljeli kao biljku koja obogaćuje okus u jelima, pogotovo u tortama koje su se posluživale na kraju obroka kako bi potpomogle probavu.
Biljka se uzgaja zbog svojih sjemenki (sjeme anisa), ali se i mlado lišće upotrebljava kao začinska biljka.
OKUS
I okus i aroma sjemena su slatki, poput slatkog korijena, topli, voćni, iako indijski anis može imati i notu gorčine.
Listovi imaju istu mirisnu, slatku, notu sladića s blagim paprenim podnotama, suptilnijeg su okusa nego oni komorača ili zvjezdastog anisa.
UPOTREBLJAVAJU SE sjeme i listovi.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Anis se može uzgojiti iz sjemena, a biljke se dostupne i u nekim staklenicima.
Kao začin, sjeme anisa najbolje je kupovati u komadu; provjerite da nema previše stabljika i ljuskica. U dobro zatvorenoj posudi zadržat će svoj okus i do 2 godine.
UPOTREBA U KULINARSTVU
U Europi sjeme anisa najčešće se koristi za dodavanje okusa kolačima, tortama, kruhu i jelima od slatkog voća. Daje okus i nekim vrstama raženog kruha, skandinavskim svinjskim složencima i korjenastom povrću.
Portugalci prilikom kuhanja kestena dodaju šaku sjemenki anisa u vodu kako bi dodali delikatan miris. Smokve i anis u prirodnom su srodstvu; u Kataloniji kolači se rade od sjeckanih, suhih smokvi i badema s okusom anisa, a u Italiji "salama" od smokva i suhog voća začinjena je anisom.
Po Mediteranu anis često daje okus ribljim složencima, a njegovo eterično ulje traženo je radi aromatiziranja aperitiva i likera kao što su ouzo, pastis i anisette. Spomenuti se također mogu koristiti u kuhinji kao anis: dodajte par kapi pastisa rakovima, školjkama, ribljoj juhi ili majonezi uz ribu.
Na Bliskom Istoku i u Indiji sjeme anisa se najviše koristi u kruhu i u kiselim jelima. Indijski kuhari peku sjeme na suho, kako bi mu pojačali aromu prije nego ga stave u povrtni ili riblji curry, ili ih na brzinu preprže na vrućem ulju kao ukras leći.
U Maroku i Tunisu anis začinjava kruh.
DOBAR JE s jabukama, kestenima, smokvama, ribom i morskim plodovima, orašastim plodovima, bundevom, korjenastim povrćem
Energija | 0 kJ/ 337 kcal |
Masti | 15.9 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.586 g |
Ugljikohidrati | 50.02 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 17.6 g |
Sol | 0.016 g |
Vlakna | 14.6 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!