U tijeku je nadogradnja naše web-trgovine. Mogući su povremeni problemi i prekidi u radu. Za sva pitanja i komentare na raspolaganju Vam je naša korisnička podrška. Vaša Harissa

Anis sjeme

Šifra artikla: 5000012
9,00 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Anis sjeme

Šifra artikla: 5000012

Pimpinella anisum

Ova delikatna biljka, porijeklom s istočnog Mediterana i Bliskog Istoka, botanički je srodna kimu, kuminu, kopru i komoraču.

Sada je naširoko rasprostranjena u Europi, Aziji i Sj. Americi.

Njegova najranija upotreba bila je u medicini, ali rimljani su ga voljeli kao biljku koja obogaćuje okus u jelima, pogotovo u tortama koje su se posluživale na kraju obroka kako bi potpomogle probavu.

Biljka se uzgaja zbog svojih sjemenki (sjeme anisa), ali se i mlado lišće upotrebljava kao začinska biljka.

OKUS

I okus i aroma sjemena su slatki, poput slatkog korijena, topli, voćni, iako indijski anis može imati i notu gorčine.

Listovi imaju istu mirisnu, slatku, notu sladića s blagim paprenim podnotama, suptilnijeg su okusa nego oni komorača ili zvjezdastog anisa.

UPOTREBLJAVAJU SE sjeme i listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Anis se može uzgojiti iz sjemena, a biljke se dostupne i u nekim staklenicima.

Kao začin, sjeme anisa najbolje je kupovati u komadu; provjerite da nema previše stabljika i ljuskica. U dobro zatvorenoj posudi zadržat će svoj okus i do 2 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Europi sjeme anisa najčešće se koristi za dodavanje okusa kolačima, tortama, kruhu i jelima od slatkog voća. Daje okus i nekim vrstama raženog kruha, skandinavskim svinjskim složencima i korjenastom povrću.

Portugalci prilikom kuhanja kestena dodaju šaku sjemenki anisa u vodu kako bi dodali delikatan miris. Smokve i anis u prirodnom su srodstvu; u Kataloniji kolači se rade od sjeckanih, suhih smokvi i badema s okusom anisa, a u Italiji "salama" od smokva i suhog voća začinjena je anisom.

Po Mediteranu anis često daje okus ribljim složencima, a njegovo eterično ulje traženo je radi aromatiziranja aperitiva i likera kao što su ouzo, pastis i anisette. Spomenuti se također mogu koristiti u kuhinji kao anis: dodajte par kapi pastisa rakovima, školjkama, ribljoj juhi ili majonezi uz ribu.

Na Bliskom Istoku i u Indiji sjeme anisa se najviše koristi u kruhu i u kiselim jelima. Indijski kuhari peku sjeme na suho, kako bi mu pojačali aromu prije nego ga stave u povrtni ili riblji curry, ili ih na brzinu preprže na vrućem ulju kao ukras leći.

U Maroku i Tunisu anis začinjava kruh.

DOBAR JE s jabukama, kestenima, smokvama, ribom i morskim plodovima, orašastim plodovima, bundevom, korjenastim povrćem

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100ml proizvoda
Energija 0 kJ/ 337 kcal
Masti 15.9 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.586 g
Ugljikohidrati 50.02 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 17.6 g
Sol 0.016 g
Vlakna 14.6 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000831 - Indijski Orah W320
Indijski orah
14,91 kn
5000640 - Pina Colada
Pina Colada
19,00 kn
5000099 - Bon Tea Chocolate-Coconut
Bon Tea Chocolate-Coconut
17,49 kn
5002032 - Papar Zrno Pondicherry Crni Fermentiran U Soli
Papar zrno crni fermentiran u soli
31,54 kn
1000002 - Aglio & Peperoncino Zacinska Mjesavina
Aglio & Peperoncino
8,54 kn
5000063 - Ayurveda Women's Activity
Ayurveda Women's Activity
23,10 kn
5001116 - čili Carolina Reaper Cijeli
Čili carolina reaper cijeli
23,99 kn
liquid smoke.jpg
Old Texas tekući dim hickory smoke 148ml
83,23 kn
papar rozi.jpg
Papar rozi zrno
20,48 kn
1000022 - Čili Habanero Smoked
Čili habanero smoked
18,67 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve članke
Blog-homepage-pita od bundeve.jpg

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom

Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

recept_pastile.jpg

Trikatu pastile

Naziv trikatu se odnosi na jednostavnu ayurivedsku mješavinu crnog papra, dugog papra i đumbira, a pastile su zapravo francuski naziv za tablete.

Harissa Newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram