Poštovani, zbog povećanog broja narudžbi za vrijeme HARISSINOG rođendana, dostava može trajati malo više od uobičajenog (5 do 7 radnih dana), na čemu se unaprijed ispričavamo.

Annatto sjeme

prirodno bojilo za hranu

Šifra artikla: 5000011
3,45 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Annatto sjeme

prirodno bojilo za hranu

Šifra artikla: 5000011

Bixa orellana

Achiote ili Annatto sjemenka je narančasto-crveno sjeme zimzelenog Annatto drveta, autohtonog tropskoj Južnoj Americi.

Još prije nastanka Kolumbije sjeme je imalo široku primjenu kao bojilo za hranu, tekstil te kao boja za kožu; na Zapadu se i danas koristi kao bojilo za putar, sir, dimljenu ribu te u kozmetici.

Brazil i Filipini glavni su proizvođači annatta no drvo raste širom Centralne Amerike, u Karibima te dijelovima Azije.

OKUS

Sjemenke imaju blagi cvjetni miris po metvici i delikatno zemljasti, blago papreni okus sa gorkim notama. Ako se koristi u većim količinama od onih potrebnih za bojanje, jelima daje prihvatljiv zemljasti okus.

UPOTREBLJAVAJU SE suhe sjemenke.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Annatto sjemenke dostupne su cijele ili u prahu na latinsko-američkim, španjolskim i istočno indijskim tržnicama.

Sjemenke bi trebale imati zdravu hrđavo crvenu boju, a izbjegavati treba one čija boja ima smeđi ton.

Mljevene annatto sjemenke često se mješaju sa škrobnim brašnom te ponekad sa drugim začinima posebice kuminom.

I cijele i mljevene sjemenke trebaju se držati u dobro zatvorenim posudama na tamnom mjestu te mogu valjati do 4 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Annatto sjemenka može se natopiti u vrućoj vodi kako bi se dobila obojana tekućina za temeljce i variva ili kako bi se obojala riža.

Na Karibima sjemenke se prže u ulju na laganoj vatri kako bi ulje dobilo duboko zlatnu ili narančastu boju, koje se kasnije upotrebljava u kuhinji. Masnoća ili ulje obojano na ovaj način može se pohraniti nekoliko mjeseci u hladnjaku.

Na Jamajci annatto sjemenke se miješaju sa lukom i čili papričicama u umak koji se poslužuje uz morsku ribu i ackee (voće iz porodice ličija) kao tradicionalno jamajkansko jelo.

Na Filipinima annatto se dodaje juhama i varivima uglavnom radi boje te je neizostavan sastojak poznatog pipiana, jelu od svinjetine i piletine, dok se u latinskoj Americi koristi kao sastojak paste recado rojo s kojom se može marinirati i piletina i riba i svinjetina.

U Meksiku se annatto često dodaje u tijesto za tamales.

BITAN JE za pipian, recado rojo.

DOBAR JE s govedinom, jelima od jaja, ribom, korjenastim povrćem, bamijom, lukom, svinjetinom, peradi, rižom, bučom, slatkom paprikom, slatkim krumpirom, rajčicom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 400 kcal
Masti 0 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 60 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 20 g
Sol 0 g
Vlakna 40 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000245 - Kumin Sjeme
Kumin sjeme
2,90 €
5000471 - Papar Voatsiperifery
Papar voatsiperifery
2,32 €
Limenka Harissa1.jpg
Limenka harissa 40g
2,98 €
Product-image-ribež muškatni.jpg
Ribež Muškatni Orah Bez Drške
5,51 €
5001006 - Kissed By Blueberry
Kissed by Blueberry
4,39 €
5002224.jpg
Mlinac Sol Maestral 80g
4,74 €
Mlinac papar češnjak.jpg
Mlinac papar češnjak 60g
5,81 €
5000360 - Naranča Ekstrakt 60ml Nm
Naranča ekstrakt 60ml
11,76 €
LA-PERLA-NERA_BIANCAProduct-image-800x600px.jpg
La Perla Selection Praline 40g
5,31 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Recept za Piletinu s Pumpkin Spice.jpg

Pečeno pile s Pumpkin Spice

Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!

 

 

Harissa_ramen_juhe_temeljci_3.jpg

HARISSA Ramen juhe i temeljci

​Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu