Annatto sjeme

prirodno bojilo za hranu

Šifra artikla: 5000011
3,79 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Annatto sjeme

prirodno bojilo za hranu

Šifra artikla: 5000011

Bixa orellana

Achiote ili Annatto sjemenka je narančasto-crveno sjeme zimzelenog Annatto drveta, autohtonog tropskoj Južnoj Americi.

Još prije nastanka Kolumbije sjeme je imalo široku primjenu kao bojilo za hranu, tekstil te kao boja za kožu; na Zapadu se i danas koristi kao bojilo za putar, sir, dimljenu ribu te u kozmetici.

Brazil i Filipini glavni su proizvođači annatta no drvo raste širom Centralne Amerike, u Karibima te dijelovima Azije.

OKUS

Sjemenke imaju blagi cvjetni miris po metvici i delikatno zemljasti, blago papreni okus sa gorkim notama. Ako se koristi u većim količinama od onih potrebnih za bojanje, jelima daje prihvatljiv zemljasti okus.

UPOTREBLJAVAJU SE suhe sjemenke.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Annatto sjemenke dostupne su cijele ili u prahu na latinsko-američkim, španjolskim i istočno indijskim tržnicama.

Sjemenke bi trebale imati zdravu hrđavo crvenu boju, a izbjegavati treba one čija boja ima smeđi ton.

Mljevene annatto sjemenke često se mješaju sa škrobnim brašnom te ponekad sa drugim začinima posebice kuminom.

I cijele i mljevene sjemenke trebaju se držati u dobro zatvorenim posudama na tamnom mjestu te mogu valjati do 4 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Annatto sjemenka može se natopiti u vrućoj vodi kako bi se dobila obojana tekućina za temeljce i variva ili kako bi se obojala riža.

Na Karibima sjemenke se prže u ulju na laganoj vatri kako bi ulje dobilo duboko zlatnu ili narančastu boju, koje se kasnije upotrebljava u kuhinji. Masnoća ili ulje obojano na ovaj način može se pohraniti nekoliko mjeseci u hladnjaku.

Na Jamajci annatto sjemenke se miješaju sa lukom i čili papričicama u umak koji se poslužuje uz morsku ribu i ackee (voće iz porodice ličija) kao tradicionalno jamajkansko jelo.

Na Filipinima annatto se dodaje juhama i varivima uglavnom radi boje te je neizostavan sastojak poznatog pipiana, jelu od svinjetine i piletine, dok se u latinskoj Americi koristi kao sastojak paste recado rojo s kojom se može marinirati i piletina i riba i svinjetina.

U Meksiku se annatto često dodaje u tijesto za tamales.

BITAN JE za pipian, recado rojo.

DOBAR JE s govedinom, jelima od jaja, ribom, korjenastim povrćem, bamijom, lukom, svinjetinom, peradi, rižom, bučom, slatkom paprikom, slatkim krumpirom, rajčicom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 400 kcal
Masti 0 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 60 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 20 g
Sol 0 g
Vlakna 40 g
Mapa okusa
Preporučamo
5001350 - Sol Maestral Začinska Sol
Maestral začinska sol
5,61 €
Sezam bijeli oljušteni.jpg
Sezam bijeli oljušteni
1,71 €
Product-image-AMARETTO.png
Balsam Amaretto 250ml
20,79 €
5000776 - Piskavica Prah
Piskavica prah
2,62 €
5000653 - Aloe Vera
Aloe Vera
7,16 €
5001200 Limun korica prah BIO.jpg
Limun korica prah BIO
3,25 €
pribor za čaj Artboard 4-100.jpg
!NOVO! Čajnik 1l Caprice
79,69 €
cjedilo-šalica_Product-image-800x600px.jpg
Cjedilo šalica
8,97 €
Harissa poklon bon-4.jpg
Poklon Bon 50€
50,00 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Pinca-recept-Blog-homepage-960x655px.jpg

Pinca

Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.  

morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu