Aronija prah BIO
Aronija prah BIO
Aronia melanocarpa
Crna aronija obično je visoka do 1 m (može izrasti i do 3 m), a razmnožava se putem korijena. Listovi su mali, do 6 cm širine i nazubljenog ruba; u vegetaciji su tamnozelene boje, a u jesen dobivaju dekorativnu žarko crvenu boju. Cvjetovi su bijeli u kiticama. Okrugli, ljubičasto-crni plodovi (bobice) redovito se pojavljuju u velikom broju. Promjer jednoga ploda iznosi 6–13,5 mm, a težina 1,0–1,5 g.
Plodovi su u početku prekriveni bjelkastom prevlakom, bez kojega izgledaju kao da su lakirani, a dozrijevaju u kolovozu. Bobica ima intenzivnu ljubičasto-crnu boju i slatku do kiselkastu, trpku aromu koja podsjeća na borovnice i šipak. U plodovima nema koštica, a sjemenke su sitne.
Aronija je porijeklom iz Sjeverne Amerike, a početkom 20-tog stoljeća počinje se uzgajati u Rusiji i Skandinaviji te danas širom Istočne Europe. Popularnost proizvoda od aronije doprinosi širenju uzgoja i razvoju prehrambene industrije na bazi aronije u bliskoj budućnosti.
Aronija bobice ne akumuliraju otrovne elemente (olovo, kadmij, arsen, kositar), a biljke pri rastu ne zahtijevaju kemijsku zaštitu protiv patogena, štetočina i bolesti, stoga su plodovi potpuno ekološki i ne sadrže tragove pesticida.
Aronija je perspektivna biljka, atraktivna u hortikulturi, a bobice su vrijedan sastojak za prehranu. Plod se koristi za proizvodnju sokova, sirupa, čajeva i likera, a ekstrakt sušene aronije kao snažan antioksidans - dodatak prehrani. Sok od ovog voća je jedak i nije sladak, ali je bogat vitaminom C i antioksidansima.
Njena popularnost posljednjih godina raste, tako da je danas mnogi nutricionisti preporučuju, kao i svi oni koji tragaju za alternativnim izborom hrane. Privukla je pažnju znastvenika zbog neobično visokog nivoa antioksidansa (najveća ORAC vrijednost - the Oxygen Radical Absorbance Capacity – jedinica za mjerenje vrijednosti antioksidansa u hrani).
Upravo pigment u koži bobice sadrži aktivne sastojke antocijanine koji štite organizam. Antocijanini umanjuju posljedice oksidativnog stresa. Naime, neki flavonoidi poseduju i do pedeset puta veću antioksidansnu aktivnost nego vitamini C i E te tako djeluju preventivno na nastanak mnogih bolesti. Plod aronije je prava riznica mineralnih elemenata i vitamina: A, C, E, B1, B2, B6, B9, najviše vitamina P (važan za gipkost krvnih žila), flavonoidi i željezo, mangan i dr.
Bogat sadržaj antioksidansa u aroniji može biti koristan kao prehrambena preventiva za smanjenje rizika od bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.
Sušena i fino mljevena bobica aronije nakon odvajanja matičnog soka hladnim prešanjem osigurava vrlo visoku koncentraciju antioksidansa.
UPOTREBLJAVA SE cijela ili u prahu.
KUPOVINA I ČUVANJE
Bobice aronije najbolje je kupovati kod lokalnih uzgajivača. Aroniju u prahu čuvajte na tamnom i suhom mjestu.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Izvrstan dodatak jelima, kolačima i pekarskim proizvodima. Aronija je prirodni konzervans pa prah možete koristiti i kod pripremanja pekmeza i džemova.
Kako bi obogatili svoj obrok prah možete umiješati u svoj omiljeni doručak od žitarica, u jogurt ili shake, ili ga dodati u bilo koji med.
DOBRA KAO dodatak prehrani, za smoothije, žitarice.
Energija | 1296 kJ/ 309 kcal |
Masti | 3 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.05 g |
Ugljikohidrati | 50 g |
- od kojih šećeri | 43 g |
Proteini | 7 g |
Sol | 0.05 g |
Vlakna | 27 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.