Borovica cijela

Bobice kleke, smrika

Šifra artikla: 5000092
3,88 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Borovica cijela

Bobice kleke, smrika

Šifra artikla: 5000092

Juniperus communis

Borovica (kleka, smrika) je igličasto zimzeleno drvo ili grm koji je rasprostranjen po većini sjeverne hemisfere, naročito na vapnenačkim planinama.

Spada u porodicu čempresa i jedini ima jestive plodove.

Borovicu su poduzetni i drski Rimljani podvaljivali pod papar, a još su u srednjem vijeku spaljivane kako bi očistili zrak od pošasti.

Borovica je glavni sastojak gina, a brojnim drugim alkoholnim pićima daje aromu još od 17. stoljeća.

OKUS

Aroma borovice je ugodno drvenasta, gorko-slatka, ista kao i gin. Okus je čist i osvježavajuć, slatkasti s umjerenom ljutinom, osjeća se bor i smola u tragovima. Cijele bobice koje rastu u južnijim dijelovima sjeverne hemisfere imaju bolju aromu.

UPOTREBLJAVAJU SE bobice, svježe i sušene.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE BOROVICE

Borovice se uvijek prodaju cijele i obično su sušene. Relativno su mekane i lagano dobivaju masnice stoga prilikom kupovine obratite pažnju da su cijele i suhe. U zatvorenoj posudi ih možete čuvati i do godine dana.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Borovica je vjerojatno najpoznatija po njezinoj upotrebi prilikom proizvodnje gina, no ima svojih primjena i u kuhinji.

Borovica je prirodni dodatak uz divljač i masnu hranu. Skandinavci je dodaju svojim marinadama kod kiseljenja govedine i sobovine, francuzi je upotrebljavaju uz srnetinu i u raznim paštetama, belgijanci uz flambirane teleće bubrege, a njemci uz kiselo zelje.

Lako se smrvi u mužaru pri čemu otpušta blagu ali oštru aromu koja može oplemeniti mnoga jela i slatka i slana. Pomiješana sa krupnom soli i češnjakom može se utrljavati na janjetinu, svinjetinu, divlje ptice i srnetinu.

Borovicu smrvite netom prije upotrebe jer njezina esencijalna ulja brzo hlape.

DOBRA JE s jabukama, govedinom, kupusom, patkom, divljači, guskom, svinjetinom

DOBRO SE KOMBINIRA s lovorovim listom, kimom, celerom, češnjakom, mažuranom, čubarom, majčinom dušicom. 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1514 kJ/ 362 kcal
Masti 14.6 g
- od kojih zasićene masne kiseline 7.5 g
Ugljikohidrati 37.3 g
- od kojih šećeri 10.4 g
Proteini 19.8 g
Sol 0.043 g
Vlakna 12.7 g
Mapa okusa
Preporučamo
Staklenka - Harissa No1.jpg
!NOVO - STAKLENKA HARISSA NO.1 55g
4,24 €
3.jpg
Sticky Chai
6,65 €
drobilica 0071e.png
Gus Twist drobilica bukva M
58,69 €
5000637 - Old Love
Old Love
3,77 €
5002846_La Perla Rinfuza Pralina Christmas.jpg
La Perla Pralina Christmas
1,13 €
5001359 - Kava Oro Cream
Kava Oro Cream
7,52 €
zvjezdasti anis cijeli.jpg
Zvjezdasti anis cijeli
6,53 €
tiramisu_Product-image-800x600px.jpg
La Perla namaz Tiramisu
11,06 €
Salsus_temeljac_Fish_demi_glace_1L.jpg
SALSUS riblja Redukcija 1l
24,06 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Pinca-recept-Blog-homepage-960x655px.jpg

Pinca

Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.  

morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu