Celer sjeme

Šifra artikla: 5000025
1,50 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Celer sjeme

Šifra artikla: 5000025

ALERGENI: celer i proizvodi od celera, orašasti plodovi, kikiriki i proizvodi od kikirikija, gorušica i proizvodi od gorušice, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama.

Apium graveolens

Divlji celer je prastara europska biljka od koje su u 17. st. uzgojeni vrtni celer i celer korjenaš. Celer listaš, također zvan smallage, sliči na originalni divlji celer.

Kineski celer je srednje-zelen s lišćem sličnim vrtnom celeru. Vijetnamski celer (Oenanthe javanica), ima ravne stabljike s malim nazubljenim listovima, nemojte ga miješati s otrovnom europskom vodenom trbuljom, O. crocata.

OKUS

Listovi celera listaša imaju travastu aromu, sličnu peršinu i topli okus s notom gorčine. Kineski celer sličnog je okusa. Vodeni celer ima svježi okus, a note peršina dominiraju više od tople gorčine celera.

UPOTREBLJAVAJU se listovi, stabljike i plodovi (sjeme).

KUPOVINA I ČUVANJE

Celer listaš i listovi vrtnog celera mogu se čuvati 4-5 dana. Kineski celer najčešće se prodaje s korijenom i može stajati do tjedan dana ukoliko ga se čuva cijelog. Vodeni celer može stajati 1-2 dana.

Celer čuvajte u plastičnoj vrećici u hladnjaku u pretincu za povrće.

Sjemenke celera čuvane u dobro zatvorenoj posudi ostat će aromatične i do 2 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Nizozemskoj i Belgiji celer listaš koriste kao što mi koristimo peršin, kao ukras ili ga se umiješa u jela netom prije posluživanja.

Jedno je od bilja koje se koristi za tradicionalno jelo od jegulje u zelenom umaku. U Francuskoj se prodaje kao biljka za juhu; u Grčkoj je popularno u složencima od ribe i mesa.

Celer listaš koristan je jer ubrano lišće možete dodati bouquet garniju, juhama, složencima, umjesto da koristite stabljike.

Kineski celer se koristi i kao začin i kao povrće. Rijetko se jede sirov.

Nasjeckane stabljike se koriste u stir-fry jelima; listovi i stabljike daju okus juhama, pirjanim jelima, riži i rezancima po Jugoistočnoj Aziji.

Vrtni celer i celer korjenaš mogu se jesti sirovi ili kao kuhano povrće, a njihovo lišće također se može koristiti kao začin.

Kuhanje ublažava gorčinu svih vrsta celera, ali zadržavaju druga aromatična svojstva. Vodeni celer, sa svojim blagim okusom, u Vijetnamu je vrlo popularan kao biljka za salatu ili lagano kuhan kada se dodaje u juhe, ribi ili jelima od piletine.

Na Tajlandu se koristi na sličan način i poslužuju ga sirovog ili blanširanog s nam prikom. Japanci ga koriste za sukiyaki. Također daje okus salati od rajčice.

Rusi i Skandinavci sjemenke dodaju juhama, a nekoliko lagano smrvljenih sjemenki daju ugodnu toplinu preljevima za salate od zimskog povrća. Indijski kuhari sparuju sjemenke celera s rajčicama u curryjima.

Kušajte sjemenke u krumpir salatama, jelima od kupusa, složencima i kruhu. S obzirom da su sjemenke celera jako sitne često se koriste cijele. Okus je jak, stoga ih koristite umjereno.

DOBAR JE s kupusom, piletinom, krastavcima, ribom, krumpirima, rižom, soya umakom, rajčicama, tofuom.

DOBRO SE KOMBINIRA uz korijander, rajčicu, klinčić, kumin, đumbir, papriku, kurkumu. 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 392 kcal
Masti 25 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2.2 g
Ugljikohidrati 41 g
- od kojih šećeri 0.7 g
Proteini 18 g
Sol 0.016 g
Vlakna 12 g
Mapa okusa
Preporučamo
Korijander sjeme.jpg
Korijander sjeme
1,38 €
Maslinovo paket-1 (1).jpg
Poklon Kutija Olive & Spice
30,00 €
ginger syrupArtboard 1-100.jpg
Đumbir sirup BIO 237ml
7,38 €
tiramisu_Product-image-800x600px.jpg
La Perla namaz Tiramisu
10,00 €
5000322 - Mate čaj Sweet Orange
Mate čaj Sweet Orange
2,86 €
5000666 - Japan Sencha Fukujyu
Japan Sencha Fukujyu
5,55 €
5000563 - Sol Kamena Halit Granule 2-5mm
Sol kamena halit granule 2-5mm
2,55 €
5000735 - Bio Sezam Bijeli Oljušteni
Prirodni sezam bijeli neoljušteni BIO
1,62 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu