Celer sjeme

Šifra artikla: 5000025
2,74 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Celer sjeme

Šifra artikla: 5000025

ALERGENI: celer i proizvodi od celera, orašasti plodovi, kikiriki i proizvodi od kikirikija, gorušica i proizvodi od gorušice, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama.

Apium graveolens

Divlji celer je prastara europska biljka od koje su u 17. st. uzgojeni vrtni celer i celer korjenaš. Celer listaš, također zvan smallage, sliči na originalni divlji celer.

Kineski celer je srednje-zelen s lišćem sličnim vrtnom celeru. Vijetnamski celer (Oenanthe javanica), ima ravne stabljike s malim nazubljenim listovima, nemojte ga miješati s otrovnom europskom vodenom trbuljom, O. crocata.

OKUS

Listovi celera listaša imaju travastu aromu, sličnu peršinu i topli okus s notom gorčine. Kineski celer sličnog je okusa. Vodeni celer ima svježi okus, a note peršina dominiraju više od tople gorčine celera.

UPOTREBLJAVAJU se listovi, stabljike i plodovi (sjeme).

KUPOVINA I ČUVANJE

Celer listaš i listovi vrtnog celera mogu se čuvati 4-5 dana. Kineski celer najčešće se prodaje s korijenom i može stajati do tjedan dana ukoliko ga se čuva cijelog. Vodeni celer može stajati 1-2 dana.

Celer čuvajte u plastičnoj vrećici u hladnjaku u pretincu za povrće.

Sjemenke celera čuvane u dobro zatvorenoj posudi ostat će aromatične i do 2 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Nizozemskoj i Belgiji celer listaš koriste kao što mi koristimo peršin, kao ukras ili ga se umiješa u jela netom prije posluživanja.

Jedno je od bilja koje se koristi za tradicionalno jelo od jegulje u zelenom umaku. U Francuskoj se prodaje kao biljka za juhu; u Grčkoj je popularno u složencima od ribe i mesa.

Celer listaš koristan je jer ubrano lišće možete dodati bouquet garniju, juhama, složencima, umjesto da koristite stabljike.

Kineski celer se koristi i kao začin i kao povrće. Rijetko se jede sirov.

Nasjeckane stabljike se koriste u stir-fry jelima; listovi i stabljike daju okus juhama, pirjanim jelima, riži i rezancima po Jugoistočnoj Aziji.

Vrtni celer i celer korjenaš mogu se jesti sirovi ili kao kuhano povrće, a njihovo lišće također se može koristiti kao začin.

Kuhanje ublažava gorčinu svih vrsta celera, ali zadržavaju druga aromatična svojstva. Vodeni celer, sa svojim blagim okusom, u Vijetnamu je vrlo popularan kao biljka za salatu ili lagano kuhan kada se dodaje u juhe, ribi ili jelima od piletine.

Na Tajlandu se koristi na sličan način i poslužuju ga sirovog ili blanširanog s nam prikom. Japanci ga koriste za sukiyaki. Također daje okus salati od rajčice.

Rusi i Skandinavci sjemenke dodaju juhama, a nekoliko lagano smrvljenih sjemenki daju ugodnu toplinu preljevima za salate od zimskog povrća. Indijski kuhari sparuju sjemenke celera s rajčicama u curryjima.

Kušajte sjemenke u krumpir salatama, jelima od kupusa, složencima i kruhu. S obzirom da su sjemenke celera jako sitne često se koriste cijele. Okus je jak, stoga ih koristite umjereno.

DOBAR JE s kupusom, piletinom, krastavcima, ribom, krumpirima, rižom, soya umakom, rajčicama, tofuom.

DOBRO SE KOMBINIRA uz korijander, rajčicu, klinčić, kumin, đumbir, papriku, kurkumu. 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 392 kcal
Masti 25 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2.2 g
Ugljikohidrati 41 g
- od kojih šećeri 0.7 g
Proteini 18 g
Sol 0.016 g
Vlakna 12 g
Mapa okusa
Preporučamo
Harissa Spice Store - Bornibus Confit de Cornichons.jpg
Slatko kiseli krastavci Bornibus 250g
5,23 €
pribor za čaj Artboard 18-100.jpg
!NOVO! Šalica Žirafe 425ml
17,15 €
5000846 - Pomelo Ušećereni
Pomelo ušećereni
1,13 €
churrasco bbq.jpg
Churrasco BBQ
3,49 €
Secer Caster.jpg
Šećer Caster Bijeli
2,75 €
5000073 - Ruža Pupoljci Bio
Ruža pupoljci BIO
5,97 €
ocatzačbilje2.jpg
Ocat sa začinskim biljem 0,75l
3,08 €
5000472 - Papar Zeleni U Salamuri 60g Premium
Premium papar zeleni u salamuri 60g
6,74 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
RECEPT komadina 2Artboard 2-100.jpg

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom

Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Blog-homepage-orange grapefruit.jpg

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic

Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu