Češnjak prah

Šifra artikla: 5000153
1,28 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Češnjak prah

Šifra artikla: 5000153

Allium sativum

Češnjak potječe iz stepa Srednje Azije, a prvo se proširio na Bliski istok.

To je jedno od najranije uzgajanog bilja, iako se isprva koristio u medicinske i magične svrhe - osim u drevnom Egiptu gdje se konzumirao u velikim količinama.

Kada su ga prvi engleski doseljenici donijeli u Ameriku još uvijek se smatrao ljekovitom biljkom. Danas je priznat kod snižavanja visokog krvnog tlaka i kolesterola, te je njegova upotreba u kulinarstvu postala naširoko bitna.

OKUS

Sirov, sušeni češnjak je opor i ljut; zeleni češnjak je blaži. Dialil disulfid nastaje kada se prereže sirov češnjak te je odgovoran za miris koji ostaje nakon konzumacije sirovog češnjaka. Kuhanjem češnjaka razgrađuje se dialil, ali se stvaraju drugi disulfati koji imaju blaži miris.

UPOTREBLJAVA se lukovica.

KUPOVINA I ČUVANJE

Češnjak je dostupan tijekom cijele godine. Izaberite čvrste, neoštećene glavice, bez tragova truljenja i klica. Ako je češnjak proklijao, odstranite zelene, neprobavljive klice.

Čuvajte češnjak na hladnom i suhom mjestu. Češnjak je dostupan i u obliku dehidriranih pahuljica, granula i praha, kao i pasta, ekstrakt i sok od češnjaka.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ako ga se zgnječi s ravnom stranom teškog noža, suhi češnjak je lako očistiti. Jednom očišćen, češnjak se može usitniti u mužaru. Izbjegavajte gnječilice za češnjak jer bi od njih okus mogao postati neugodno oštar.

Češnjak se može koristiti za obogaćivanje okusa mnogih jela. Cijeli češanj, sporo kuhan, ima blag, orašast okus; rezani češnjak oporog je okusa, čak i kuhan. Slično, cijeli češanj lagano popržen na ulju, ostavit će ugodan okus; mljeveni češnjak ostavlja jači okus.

Nikada ne dopustite da češnjak izgori jer će tada prenijeti gorak, oštar okus na sve sastojke koje bi kasnije dodali u jelo, najbolje što u tom slučaju možete napraviti je da ga bacite i počnete iznova.

Cijeli pečeni češnjak može upotpuniti mlade pečene krumpire ili korjenasto povrće. U Europskoj kuhinji češnjak se peče s piletinom ili janjetinom, pirjan u vinu, pasiran, blanširan ili pržen.

Mladi, zeleni češnjak može se koristiti u složencima od ljetnog povrća.

U Španjolskoj, mlade češnjakove klice prže se za tapas. Sirov češnjak obogaćuje okus salatama, može se utrljati na kruh s rajčicom i uljem, tučen sa žumancem i uljem daje aioli, ili s orasima i bosiljkom daje pesto.

U Aziji, gdje je upotreba češnjaka nadmašila upotrebu na Mediteranu, često ga se kombinira s limunskom travom, svježim đumbirom, korijanderom, čili papričicama i soya umakom. Češnjak se upotrebljava u stir-fry jelima, curry pastama, sambalima i nam prikovima.

Na Kubi se kombinira s kuminom i sokom od citrusa kako bi se napravili sveprisutni stolni umaci zvani mojos.

Češnjak se također može danima namakati u ulju, a u octu i 2 tjedna. U Koreji i Rusiji češnjak se radi kiseli.

BITAN ZA mnoge umake (aioli, allioli, skordalia, rouille, tarator, pesto).

DOBAR SA skoro svim jelima jakog okusa.

DOBRO SE KOMBINIRA SA skoro svim biljem i začinima.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1390 kJ/ 332 kcal
Masti 0.8 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.1 g
Ugljikohidrati 72.7 g
- od kojih šećeri 24.3 g
Proteini 16.8 g
Sol 0.026 g
Vlakna 9.9 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000396 - Rinfuza Ocat Smokva-Datulja
Rinfuza ocat smokva-datulja
5,79 €
jasmin p. pearl bio.jpg
Jasmine Phoenix Pearl BIO
10,33 €
5000664 - China Special Gunpowder
China Special Gunpowder Tea
3,17 €
5000322 - Mate čaj Sweet Orange
Mate čaj Sweet Orange
2,86 €
5000318 - Majčina Dušica List
Majčina dušica list | Timijan
1,86 €
grandmas garden 5000632-2.jpg
Voćni čaj Grandma's Garden
3,64 €
5000641 - Strawberry-Raspberry
Strawberry-Raspberry
3,49 €
zvjezdasti anis cijeli.jpg
Zvjezdasti anis cijeli
3,56 €
5000682 - Spring Tea Raspberry
Spring Tea Raspberry
3,38 €
1000013 - Chili Con Carne
Chilli Con Carne (Chili)
1,58 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu