U tijeku je nadogradnja naše web-trgovine. Mogući su povremeni problemi i prekidi u radu. Za sva pitanja i komentare na raspolaganju Vam je naša korisnička podrška. Vaša Harissa

Cimet cassia mljeveni

Šifra artikla: 5000027
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Cimet cassia mljeveni

Šifra artikla: 5000027

Cinnamomun cassia

Cassia je suha kora stabla iz porodice lovora i potječe iz Assama i južne Burme. U Kineskom herbariju zabilježen je 2700 g. p.k, a danas se cassia uglavnom uvozi iz Kine i Vijetnama.

Najkvalitetniji dolazi iz sj. Vijetnama. Cassia i cimet u mnogim se zemljama upotrebljavaju naizmjenično. U SAD-u cassia se prodaje kao cimet ili cassia cimet, a upotrebljava se radije nego pravi cimet zbog izaženije arome i okusa.

OKUS

Cassia ima intenzivniju aromu od cimeta zbog veće koncentracije eteričnog ulja. Slatkasta je uz izrazitu oporost i jedak rub.

Vijetnamska cassia ima najveću koncentraciju eteričnog ulja i najjači okus.

UPOTREBLJAVAJU SE suha kora i štapići (smotuljci), mljevena kora, nezreli sušeni plodovi zvani cassia pupoljci, tejpat listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Cassiu je teško mljeti, stoga bi bilo bolje da kupujete manje količine mljevene cassie kao i štapiće cassie. Štapići će okus zadržati i do 2 godine ukoliko ih čuvate u zatvorenoj posudi.

Koru, pupoljke i listove kupujte od specijaliziranih trgovaca i čuvajte u dobro zatvorenim posudama.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cassia je osnovni začin u Kini, gdje se najčešće upotrebljava u cijelosti kako bi aromatizirala pirjana jela i umake za meso i perad, a mljevena cassia sastavni je dio praha od pet začina (five spice).

U Indiji je nalazimo u curryima i pilafima, a u Njemačkoj i Rusiji često se koristi za aromatiziranje čokolade.
Za delikatne deserte radije koristite cassiju, a ne cimet, ali svakako je dobra sa jabukama, šljivama, suhim datuljama i grožđicama.

Cassia se upotrebljava u začinskim mješavinama za pečenje ili slatka jela. Njezina oporost dobro se slaže s patkom ili svinjetinom, a dobra je i s bundevom i drugim zimskim tikvama, sa slatkim krumpirom te s lećom i grahom.

Pupoljci cassie u Aziji se upotrebljavaju u slatko kiselim krastavcima. Jako su dobri u voćnim kompotima.
Tejpat listovi često se nazivaju indijskim lovorovim listom, iz razloga što oboje dolaze od vrste lovorike i jer se oboje koriste u jelima koja se dugo kuhaju te ih se uklanja prije serviranja.

Indonezijska ili Korintska cassia, C. Burmannii, sa Sumatre tamnije je boje, a okus ugodno začinjen, no fali joj dubina Vijetnamske ili Kineske cassie.

BITAN JE za five spice.

DOBRA JE s jabukama, šljivama, suhim šljivama, mahunarkama, mesom i peradi, korjenastim povrćem.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100ml proizvoda
Energija 1034 kJ/ 247 kcal
Masti 1.2 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.3 g
Ugljikohidrati 80.6 g
- od kojih šećeri 2.2 g
Proteini 4 g
Sol 0.010 g
Vlakna 53.1 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000063 - Ayurveda Women's Activity
Ayurveda Women's Activity
23,10 kn
5000883 - Bio Rajčica Sušena Polovice
Bio rajčica sušena polovice
6,69 kn
1000022 - Čili Habanero Smoked
Čili habanero smoked
18,67 kn
5000099 - Bon Tea Chocolate-Coconut
Bon Tea Chocolate-Coconut
17,49 kn
5000761 - đumbir Ušećereni Rinfuza Kockice 8-16mm
Đumbir ušećereni
10,85 kn
fancier.jpg
Tomato ketchup fancier than gourmet 355ml
76,12 kn
5000730 - Marelica Koštica Slatka Bio
Marelica koštica slatka BIO
15,12 kn
Product-image-sol z apečenu ribu.jpg
Sol za pečenu ribu
7,46 kn
5000661 - Cranberry-Rose
Cranberry-Rose
21,84 kn
5000686 - Orange Blossom-Mint
Orange Blossom-Mint
28,00 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve članke
Blog-homepage-pita od bundeve.jpg

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom

Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

recept_pastile.jpg

Trikatu pastile

Naziv trikatu se odnosi na jednostavnu ayurivedsku mješavinu crnog papra, dugog papra i đumbira, a pastile su zapravo francuski naziv za tablete.

Harissa Newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram