Cimet cassia mljeveni BIO

Šifra artikla: 5000726
18,60 kn
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Cimet cassia mljeveni BIO

Šifra artikla: 5000726

Cinnamomun cassia

Cassia je suha kora stabla iz porodice lovora i potječe iz Assama i južne Burme. U Kineskom herbariju zabilježen je 2700 g. p.k, a danas se cassia uglavnom uvozi iz Kine i Vijetnama.

Najkvalitetniji dolazi iz sj. Vijetnama. Cassia i cimet u mnogim se zemljama upotrebljavaju naizmjenično. U SAD-u se cassia prodaje kao cimet ili cassia cimet, a upotrebljava se radije nego pravi cimet zbog izaženije arome i okusa.

OKUS

Cassia ima intenzivniju aromu od cimeta zbog veće koncentracije eteričnog ulja. Slatkasta je uz izrazitu oporost i jedak rub.

Vijetnamska cassia ima najveću koncentraciju eteričnog ulja i najjači okus.

UPOTREBLJAVAJU SE suha kora i štapići (smotuljci), mljevena kora, nezreli sušeni plodovi zvani cassia pupoljci, tejpat listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Cassiu je teško mljeti, stoga bi bilo bolje da kupujete manje količine mljevene cassie kao i štapiće cassie. Štapići će okus zadržati i do 2 godine ukoliko ih čuvate u zatvorenoj posudi.

Koru, pupoljke i listove kupujte od specijaliziranih trgovaca i čuvajte u dobro zatvorenim posudama.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cassia je osnovni začin u Kini, gdje se najčešće upotrebljava u cijelosti kako bi aromatizirala pirjana jela i umake za meso i perad, a mljevena cassia sastavni je dio praha od pet začina (five spice).

U Indiji je nalazimo u curryima i pilafima, a u Njemačkoj i Rusiji često se koristi za aromatiziranje čokolade.

Za delikatne deserte radije koristite cassiju, a ne cimet, ali svakako je dobra s jabukama, šljivama, suhim datuljama i grožđicama.

Cassia se upotrebljava u začinskim mješavinama za pečenje ili slatka jela. Njezina oporost dobro se slaže spatkom ili svinjetinom, a dobra je i s bundevom i drugim zimskim tikvama, slatkim krumpirom te s lećom i grahom.

Pupoljci cassie u Aziji se upotrebljavaju u slatko kiselim krastavcima. Jako su dobri u voćnim kompotima.

Tejpat listovi često se nazivaju indijskim lovorovim listom, iz razloga što oboje dolaze od vrste lovorike i jer se oboje koriste u jelima koja se dugo kuhaju te ih se uklanja prije serviranja.

Indonezijska ili Korintska cassia, C. Burmannii, sa Sumatre tamnije je boje, a okus ugodno začinjen, no fali joj dubina Vijetnamske ili Kineske cassie.

BITAN JE za five spice.

DOBAR JE s jabukama, šljivama, suhim šljivama, mahunarkama, mesom i peradi, korjenastim povrćem.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1034 kJ/ 247 kcal
Masti 1.2 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.3 g
Ugljikohidrati 80.6 g
- od kojih šećeri 2.2 g
Proteini 4 g
Sol 0.010 g
Vlakna 53.1 g
BIO BIO
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000658 - China Sencha bez teina
China Sencha bez teina
31,18 kn
različak bio.jpg
Latice različka BIO
17,88 kn
1000019 - Curry Goa/Cochin
Curry goa
24,58 kn
saba.jpg
Mussini Saba 200ml
120,93 kn
matcha set.jpg
Set Za čaj Chiyo U Poklon Kutiji
556,96 kn
ananas_web.png
Ananas
29,94 kn
5000625 - Aronia Premium Bio
Aronija premium BIO
24,89 kn
5000023 - Bambus Metlica Matcha
Bambus Metlica Matcha
190,13 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-960x655px.png

Coquito koktel

Klasični koktel pina colada ima oko 500 kalorija no mi vam danas nudimo bolju, slim verziju ovog koktela s tekilom umjesto ruma.

koktel1.jpg

Bon Tea koktel

Nešto potpuno drugačije. Čokolada, kokos i naša tonka!

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram