Telefonski broj HARISSA WEB SHOP-a je promijenjen; birajte na tipkovnici pozivni za Zagreb 01 i slova HARISSA ili 01/ 42 74 772. Slobodno nam pošaljite svoj upit na mail: info@harissa.hr Radne nedjelje provjerite na našem webu pod / POSLOVNICE.

Cimet Ceylon Alba štapići 13cm

Šifra artikla: 5000933
6,45 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Cimet Ceylon Alba štapići 13cm

Šifra artikla: 5000933

Cinnamomum zeylanicum (verum)

Cimet je autohton na Šri Lanci. Kao i cassia cimet, kora je zimzelenog stabla obitelji lovora.

Ovaj visoko unosan monopol 200 je godina bio kontroliran od strane Portugalaca, zatim Nizozemaca i napokon Engleza. Do kraj 18. st. cimet je posađen na Javi, u Indiji i Sejšelima, i monopol se više nije mogao uspostaviti.

Ovaj cimet također je poznat kao kanela ili pravi cimet - verum.

Za razliku od cassije koja može sadržavati i do 8% kumarina, ceylonski cimet ga ima svega 0,004% pa je stoga pogodan za svakodnevnu upotrebu bez ikakvog rizika.

Danas su najveći proizvođači ceylonskog cimeta Šri lanka, Madagaskar i Sejšeli. Vrlo je važno napomenuti da ceylonski cimet ne mora isključivo dolaziti sa Šri lanke dokle god se radi o vrsti zeylanicum.

OKUS

Cimet ima toplu, slatkastu i drvenastu aromu koja je delikatna ali ipak intenziv

na; okus je mirišljav i topao s naznakama klinčića i citrusa. Prisutnost eugenola razlikuje cimet od cassia cimeta, dajući mu notu klinčića.

UPOTREBLJAVAJU SE štapići sušene kore ili mljeveni cimet.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Mljeveni cimet - što je bljeđe boje to je bolje kvalitete - naširoko je dostupan, ali vrlo brzo gubi svoj okus, stoga ga kupujte u malim količinama.

Cjenovno je ceylonski cimet mnogo skuplji od cassije i to prvenstveno dolazi do izražaja kod kupovine štapića, jer je i sama proizvodnja mnogo kompliciranija. Naime ceylonski cimet se mota na način da se nježnija kora slaže u komad zavijene kore.

Kategorizacija ceylonskog cimeta ima 4 generalne podjele, a počinje od najtanjeg štapića napravljenog od najkrhkijih dijelova kore - ALBA koja ima promjer 6 mm, prate je CONTINENTAL, MEXICAN te HAMBURG. 

Cijeli štapići cimeta dostupni su u specijaliziranim trgovinama i nekim supermarketima.

Ukoliko ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi aromu mogu zadržati 2-3 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cimetov fini okus dobro paše u svim vrstama deserta i začinjenog kruha te kolača; posebno se dobro kombinira s čokoladom i jabukama, bananama i kruškama. Stavljajte ga u pite od jabuka ili pečne jabuke, u banane pržene na putru, u rum, ili u crno vino u kojem poširate kruške.

Također daje izvrsnu aromu mnogim mesnim jelima kao i jelima od povrća u kuhinji Srednjeg Istoka i Indije. Marokanski kuhari češto ga korsite u janjećim ili pilećim tanginama, u složencima kao prilog kus kusu, a iznad svega za aromatiziranje bastile, pite od hrskavog, slojevitog tijesta punjenog golubom i bademima.

U slavni arapski složenac od janjetine s marelicama – mishmisheya – stavljaju se cimet i ostali začini i igra ulogu u mnogim iranskim khoreshima (složencima) kao prilog riži. U Indiji cimet se uportebljava u mnogim masalama (umacima), u chutneyima i condimentima, i u začinjenim pilafima.

Meksiko je glavni uvoznik cimeta, koji se koristi za aromatiziranje kave i čokoladnih pića; čaj od cimeta popularan je u Centralnoj i Južnoj Americi, jednom popularan za začinjanje piva, cimet je, zajedno s klinčićima, šećerom i narezanim narančama jako dobar za aromatiziranje kuhanog vina.

DOBAR JE s bademima, jabukama, marelicama, bananama, čokoladom, kavom, patlidžanom, janjetinom, kruškama, peradi, rižom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 957 kJ/ 228,5 kcal
Masti 0.8 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.5 g
Ugljikohidrati 27 g
- od kojih šećeri 1 g
Proteini 3 g
Sol 0 g
Vlakna 53 g
Mapa okusa
Preporučamo
5001200 Limun korica prah BIO.jpg
Limun korica prah BIO
3,25 €
tartinade d' olives vertes.jpg
Pasta od zelenih maslina - Bornibus 240g
8,53 €
5000902 - Matcha Ujicha Japan Bio - Ceremonijalna
Matcha Ujicha Japan BIO
7,12 €
5002843 Perle tartufo pistacio slani 50g.jpg
''La Perla'' Perle Pistacija slana 50g
5,60 €
5000613 - Vanilija Ekstrakt 60ml Nm
Vanilija ekstrakt 60ml
26,46 €
52060.jpg
Tea Bears Mango
3,07 €
Moutarde de dijon.png.jpg
Dijon Senf - Bornibus 250g
4,65 €
Billund_Nutmeg_1600x.jpg
Mlinac za muškatni orah
34,90 €
kekecha_web.jpg
Žuti čaj Kekecha
10,90 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Banner_recepti_peceno_pile_900x514px.jpg

Pečeno pile s Pumpkin Spice

Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!

 

 

Ramen_1.jpg

HARISSA Ramen juhe i temeljci

​Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu