Cimet Ceylon mljeveni
Cimet Ceylon mljeveni
Cinnamomum zeylanicum (verum)
Cimet je autohton na Šri Lanci. Kao i cassia cimet, kora je zimzelenog stabla obitelji lovora.
Ovaj visoko unosan monopol 200 je godina bio kontroliran od strane Portugalaca, zatim Nizozemaca i napokon Engleza. Do kraj 18. st. cimet je posađen na Javi, u Indiji i Sejšelima, i monopol se više nije mogao uspostaviti.
Ovaj cimet također je poznat kao kanela ili pravi cimet - verum.
Za razliku od cassije koja može sadržavati i do 8% kumarina, ceylonski cimet ga ima svega 0,004% pa je stoga pogodan za svakodnevnu upotrebu bez ikakvog rizika.
Danas su najveći proizvođači ceylonskog cimeta Šri lanka, Madagaskar i Sejšeli. Vrlo je važno napomenuti da ceylonski cimet ne mora isključivo dolaziti sa Šri lanke dokle god se radi o vrsti zeylanicum.
OKUS
Cimet ima toplu, slatkastu i drvenastu aromu koja je delikatna, ali ipak intenzivna; okus je mirišljav i topao s naznakama klinčića i citrusa. Prisutnost eugenola razlikuje cimet od cassia cimeta, dajući mu notu klinčića.
UPOTREBLJAVAJU SE štapići sušene kore ili mljeveni cimet.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Cimet - što je bljeđe boje to je bolje kvalitete - naširoko je dostupan, ali vrlo brzo gubi svoj okus, stoga ga kupujte u malim količinama.
Cjenovno je ceylonski cimet puno skuplji od cassije i to prvenstveno dolazi do izražaja kod kupovine štapića, jer je i sama proizvodnja mnogo kompliciranija. Naime ceylonski cimet se mota na način da se nježnija kora slaže u komad zavijene kore.
Kategorizacija ceylonskog cimeta ima 4 generalne podjele, a počinje od najtanjeg štapića napravljenog od najkrhkihij dijelova kore - ALBA koja ima promjer 6 mm, prate je CONTINENTAL, MEXICAN te HAMBURG.
Cijeli štapići cimeta dostupni su u specijaliziranim trgovinama i nekim supermarketima.
Ukoliko ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi aromu mogu zadržati 2-3 godine.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Cimetov fini okus dobro paše u svim vrstama deserta i začinjenog kruha te kolača; posebno se dobro kombinira s čokoladom i jabukama, bananama i kruškama. Stavljajte ga u pite od jabuka ili pečene jabuke, u banane pržene na putru, u rum, ili u crno vino u kojem poširate kruške.
Također daje izvrsnu aromu mnogim mesnim jelima kao i jelima od povrća u kuhinji Srednjeg Istoka i Indije. Marokanski kuhari češto ga koriste u janjećim ili pilećim tanginama, u složencima kao prilog kus kusu, a iznad svega za aromatiziranje bastile, pite od hrskavog, slojevitog tijesta punjenog golubom i bademima.
U slavni arapski složenac od janjetine s marelicama – mishmisheya – stavljaju se cimet i ostali začini i igra ulogu u mnogim iranskim khoreshima (složencima) kao prilog riži. U Indiji cimet se uportebljava u mnogim masalama (umacima), u chutneyima i condimentima, i u začinjenim pilafima.
Meksiko je glavni uvoznik cimeta, koji se koristi za aromatiziranje kave i čokoladnih pića; čaj od cimeta popularan je u Centralnoj i Južnoj Americi, jednom popularan za začinjanje piva, cimet je, zajedno s klinčićima, šećerom i narezanim narančama jako dobar za aromatiziranje kuhanog vina.
DOBAR JE s bademima, jabukama, marelicama, bananama, čokoladom, kavom, patlidžanom, janjetinom, kruškama, peradi, rižom.
Energija | 1033 kJ/ 247 kcal |
Masti | 1.2 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.3 g |
Ugljikohidrati | 81 g |
- od kojih šećeri | 2.2 g |
Proteini | 4 g |
Sol | 0.010 g |
Vlakna | 53 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.