Đumbir korijen cijeli

Šifra artikla: 5000185
9,95 kn 7,96 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Đumbir korijen cijeli

Šifra artikla: 5000185

Zingiber officinale

Sušeni đumbir mnogo se češće koristi u blisko istočnim i europskim jelima nego onaj svježi. Razlog leži u tome što se đumbir za vrijeme putovanja karavanskim rutama osušio i kao takav stizao na ova područja.

Đumbir su u svojoj kuhinji upotrebljavali Asirci i Babilonci, također su ga koristili Egipćani, Grci i Rimljani.

Za đumbirom je bila tolika pomama da se već do 9. st. đumbir upotrebljavao kao stolni začin. Oko 16. st. Španjolci i Portugalci počinju ga saditi na njihovim novoosvojenim tropskim teritorijima.

OKUS

Đumbir u prahu manje je aromatičan od svježeg, no kad se zdrobi u mužaru ili smrvi u prah otpušta toplu paprenastu aromu s blagim limunskim notama.

Okus je ljutkast, pikantan i prodoran.

UPOTREBLJAVA SE sušeni korijen

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Suhi đumbir može se kupiti cijeli u komadima, ploškama ili prahu.

Prilikom kupovine kvaliteta je važna. Oni najbolje kvalitete imaju pikantan i limunast okus, dok su oni lošije kvalitete oštro ljuti, s vlaknastom strukturom.

Suhi korijen teško se melje u prah, može se ribati pomoću ribeža, međutim lakše je ako se kupuje već mljeven.

U zatvorenoj će posudi đumbir zadržati svojstva preko dvije godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cijeli komadi sušenog đumbira često se upotrebljavaju pri kiseljenju. 

Suhi đumbir nema isti okus kao svježi.

U Aziji suhi se đumbir koristi u mnogim pikantnim začinskim mješavinama. Na zapadu bio je jedan od temeljnih začina za spravljanje drugih začinskim mješavina, a danas se koristi u quatre epices i začinima za kiseljenje.

Izvrstan je uz mrkvu, bundevu i batat. U Arapskim zemljama, u kombinaciji s drugim začinima upotrebljava se u taginama, couscousu i sporo kuhajućim mesnim jelima s voćem.

Popularan je kod spravljanja kolača i keksa, a u industriji se naveliko koristi u proizvodnji đumbirovog piva i popularnog ginger alea.

Voće i đumbir dobro se kombiniraju, pogotovo banane, kruške, ananas i naranče.

BITAN JE za berbere, curry i masala mješavine, five-spice prah, začine za kiseljenje, quatre epices, ras el hanout

Vrste suhog đumbira

Kvaliteta i okus đumbira razlikuju se ovisno o njegovom porijeklu.

U industriji, različite ocjene upućuju na to kako se đumbir pripremao prije sušenja. Oguljeni jamajkanski đumbir dugo se smatrao najkvalitetnijim zbog delikatne arome, blijede boje i praha fine teksture. Skup je i ima ga manje na zalihama.

Indija je glavni izvoznik sušenog đumbira, a đumbir najbolje kvalitete naziva se Cochin, koji je svijetlo smeđi, djelomično oguljen te ima pikantno limunast okus i miris.

Kineski sušeni đumbir više je limunast, a manje pikantan od Cochina.

Afričke vrste, prvenstveno one iz Sierra Leonea i Nigerije često su neoguljeni, obično nagrizajuće papreni sa notama kamfora.

Australski đumbir ima izrazite limunske note.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 80 kcal
Masti 0.8 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.2 g
Ugljikohidrati 18 g
- od kojih šećeri 1.7 g
Proteini 1.8 g
Sol 0.013 g
Vlakna 2 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
Product-image-kava siva.jpg
Kapsula Nespresso Argento Srebrna 1 Kom
3,20 kn
Product-image-crema klasik.jpg
Mussini klasična glazura 150ml
58,45 kn
5000726 - Bio Cimet Cassia Mljeveni
Cimet cassia mljeveni BIO
18,60 kn
Product-image-AMARETTO.png
Balsam Amaretto 250ml
130,53 kn
paprika baranjska slatka.jpg
Paprika crvena - hrvatska mljevena slatka
12,19 kn
5000028 - Cimet Cassia štapići 1-2,5cm
Cimet cassia štapići 1-2,5cm
19,74 kn
Product-image-jabuke.jpg
Jabuka Sušena Ploške
26,87 kn
5000883 - Bio Rajčica Sušena Polovice
Rajčica sušena polovice BIO
16,50 kn
1000004 - Arrabbiata Zacinska Mjesavina
Arrabbiata
11,75 kn
5000761 - đumbir Ušećereni Rinfuza Kockice 8-16mm
Đumbir ušećereni
10,85 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram