U tijeku je nadogradnja naše web-trgovine. Mogući su povremeni problemi i prekidi u radu. Za sva pitanja i komentare na raspolaganju Vam je naša korisnička podrška. Vaša Harissa

Đumbir prah

Šifra artikla: 5000187
5,96 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Đumbir prah

Šifra artikla: 5000187

Zingiber officinale

Sušeni đumbir mnogo se češće koristi u blisko istočnim i europskim jelima nego onaj svježi. Razlog leži u tome što se đumbir za vrijeme putovanja karavanskim rutama osušio i kao takav stizao na ova područja.

Đumbir su u svojoj kuhinji upotrebljavali Asirčani i Babilonci, također su ga koristili Egipćani, Grci i Rimljani.

Za đumbirom je bila tolika pomama da se već do 9. st. đumbir upotrebljavao kao stolni začin. Oko 16. st. Španjolci i Portugalci počinju ga saditi na njihovim novoosvojenim tropskim teritorijima.

OKUS

Đumbir u prahu manje je aromatičan od svježeg no kad se zdrobi u mužaru ili smrvi u prah otpušta toplu paprenastu aromu s blagim limunskim notama.

Okus je ljutkast, pikantan i prodoran.

UPOTREBLJAVA SE sušeni korijen.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Suhi đumbir može se kupiti cijeli u komadima, ploškama ili prahu.

Prilikom kupovine kvaliteta je važna. Oni najbolje kvalitete imaju pikantan i limunast okus, dok su oni lošije kvalitete oštro ljuti, s vlaknastom strukturom.

Suhi korijen teško se melje u prah, može se ribati pomoću ribeža, međutim lakše je ako se kupuje već mljeven.

U zatvorenoj će posudi đumbir zadržati svojstva preko dvije godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cijeli komadi sušenog đumbira često se upotrebljavaju pri kiseljenju. 

Suhi đumbir nema isti okus kao svježi.

U Aziji suhi se đumbir koristi u mnogim pikantnim začinskim mješavinama. Na zapadu bio je jedan od temeljnih začina za spravljanje drugih začinskim mješavina, a danas se koristi u quatre epices i začinima za kiseljenje.

Izvrstan je uz mrkvu, bundevu i batat. U Arapskim zemljama, u kombinaciji sa drugim začinima upotrebljava se u taginama, couscousu i sporo kuhajućim mesnim jelima sa voćem.

Popularan je kod spravljanja kolača i keksa, a u industriji se naveliko koristi u proizvodnji đumbirovog piva i popularnog ginger alea.

Voće i đumbir dobro se kombiniraju, pogotovo banane, kruške, ananas i naranđe.

BITAN JE za berbere, curry i masala mješavine, five-spice prah, začine za kiseljenje, quatre epices, ras el hanout

 

VRSTE SUHOG ĐUMBIRA

Kvaliteta i okus đumbira razlikuju se ovisno o njegovom porijeklu.

U industriji, različite ocjene upućuju na to kako se đumbir pripremao prije sušenja. Oguljeni jamajkanski đumbir dugo se smatrao najkvalitetnijim zbog delikatne arome, blijede boje i praha fine teksture. Skup je i ima ga manje na zalihama.

Indija je glavni izvoznik sušenog đumbira, a đumbir najbolje kvalitete naziva se Cochin, koji je svijetlo smeđi, djelomično oguljen te ima pikantno limunast okus i miris.

Kineski sušeni đumbir više je limunast, a manje pikantan od Cochina.

Afričke vrste, prvenstveno one iz Sierra Leonea i Nigerije često su neoguljeni, obično nagrizajuće papreni s notama kamfora.

Australski đumbir ima izrazite limunske note.
 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100ml proizvoda
Energija 0 kJ/ 335 kcal
Masti 4.2 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2.6 g
Ugljikohidrati 72 g
- od kojih šećeri 3.4 g
Proteini 9 g
Sol 0.027 g
Vlakna 14 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
SIRUP.jpg
Đumbir sirup BIO 237ml
46,34 kn
5001345 - Hakuma Refresh 330ml
Hakuma Refresh 330ml
19,99 kn
5000685 - Creme D'orange
Creme D'orange
31,33 kn
5000761 - đumbir Ušećereni Rinfuza Kockice 8-16mm
Đumbir ušećereni
10,85 kn
5000522 - Rooibos-Honeybush Relax Bio
Rooibos-honeybush relax bio
23,00 kn
5000730 - Marelica Koštica Slatka Bio
Marelica koštica slatka BIO
15,12 kn
bio papar benglaski.jpg
Papar bengalski BIO
21,25 kn
Product-image-sol z apečenu ribu.jpg
Sol za pečenu ribu
7,46 kn
5000661 - Cranberry-Rose
Cranberry-Rose
21,84 kn
5001359 - Kava Oro Cream
Kava Oro Cream
12,83 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve članke
Blog-homepage-pita od bundeve.jpg

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom

Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

recept_pastile.jpg

Trikatu pastile

Naziv trikatu se odnosi na jednostavnu ayurivedsku mješavinu crnog papra, dugog papra i đumbira, a pastile su zapravo francuski naziv za tablete.

Harissa Newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram