Galangal korijen komadići 2-5mm

Šifra artikla: 5000196
1,92 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Galangal korijen komadići 2-5mm

Šifra artikla: 5000196

Alpinia species

Postoje dvije glavne vrste galangala: greater (veliki) galangal (A. Galanga), koji potječe s Jave, i lesser (mali) galangal (A. Officinarum), porijeklom iz kontinentalnih regija Južne Kine.

Greater galangal je viši od lesser galangala i ima veće gomolje. Oba se galangala uzgajaju po cijeloj jugoistočnoj Aziji, Indoneziji i Indiji. Popularnost lesser galangala odavno je pala u usporedbi s greater galangalom, koji se i dalje koristi u kuhinji, uglavnom u Jugoistočnoj Aziji. Engleski naziv proizlazi od arapskog khalanjan.

OKUS

Aroma greater galangala je blago đumbirna i kamforna; okus ima limunastu kiselost s mirisom koji podsjeća na pomješanost đumbira i kardamoma. Lesser galangal je više jedak, s prizvukom eukaliptusa; okus mu je pikantan, a podsjeća na pomiješani papar i đumbir.

UPOTREBLJAVA SE gomolj.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Svježi greater galangal može se kupiti na Azijskim tržnicama, vjerojatno pod lokalnim imenom - na Tajlandu se zove kha, lengkuas u Malaziji i laos u Indoneziji – ili se zove Laos, Siamese te Tajlandski đumbir.

Može stajati 2 tjedna i može se zamrznuti. Više su rasprostranjene sušene ploške ili galangal u prahu. Galangal u prahu, u dobro zatvorenoj posudi može stajati do 6 mjeseci; u ploškama ili cijeli može zadržati okus najmanje godinu dana.

Konzervirani galangal može zamijeniti svježi, no dobro ga isperite prije upotrebe.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Jugoistočnoj Aziji greater galangal se upotrebljava u curryjima i složencima, u sambalima, satayima, juhama i umacima. Na Tajlandu je osnovni sastojak u nekim curry mješavinama, kao što je i u laksa začinima u Malajskoj Nonya kuhinji.

U Tajlandskoj kuhinji upotrebljava ga se u jelima u kojima bi druge azijske kuhinje upotrijebile đumbir, naročito kako bi se neutralizirali mirisi ribe i morskih plodova.

Dobar je u juhama i mnogim ljutim i kiselim juhama: daje ključnu aromu tom kha kai-ju, popularnoj juhi od piletine i kokosovog mlijeka.

Kao i đumbir, svježi se galangal lako čisti, riba ili sjecka. Uvijek se radije koristi svježi nego sušeni, iako se sušene ploške uvijek mogu dodati juhama i složencima (prvo ih namačite u toploj vodi 30 minuta), a te bi ploškice trebalo izvaditi prije posluživanja jer su neugodno drvenaste za žvakanje.

Galangal u prahu koristi se u začinskim mješavinama po cijelom Bliskom Istoku i kroz Sjevernu Afriku do Maroka (u ras el hanoutu).

Ribani galangal i sok od limuna upotrebljavaju se za pravljenje popularnog tonika u jugoistočnoj Aziji.

Upotreba lesser galangala ograničena je na tonik i ljekovite juhe.

BITAN JE za Tajlandske curry paste, ras el hanout.

DOBAR JE s piletinom, ribom i morskim plodovima.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 70.6 kcal
Masti 0.6 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 15.3 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 1.2 g
Sol 11.8 g
Vlakna 2.4 g
Mapa podrijetla
Preporučamo
TIRAMISU_Product-image-800x600px.jpg
La Perla Pralina Tiramisu - rinfuza
1,13 €
5000619 - Vanilija Pasta 60ml Nm
Vanilija pasta 60ml
37,17 €
5000627 - Bora Bora
Bora Bora
3,34 €
1000097 - Pumpkin Spice
Pumpkin spice
1,78 €
Product-image-sol z apečenu ribu.jpg
Začin za pečenu ribu
2,18 €
1000061 - Virginia odrezak
Virginia odrezak
1,58 €
5000073 - Ruža Pupoljci Bio
Ruža pupoljci BIO
3,98 €
zvjezdasti anis cijeli.jpg
Zvjezdasti anis cijeli
3,56 €
5000244 - Ksantan Guma E415
Ksantan guma E415
1,51 €
Product-image-crema klasik.jpg
Mussini klasična glazura 150ml
9,31 €

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Cimet rolice recept home small.jpg

Cimet rolice s bundevom

Ovaj recept u sebi spaja sve comfort food momente koji nam trebaju čim stignu hladni, tmurni jesensko-zimski dani. Cimet, pumpkin spice i prekrasna slatka bundeva koja će svojom duboko žutom bojom dodatno naglasiti toplinu za kojom ovih dana toliko žudimo.

pumpkin spice-4.jpg

Pumpkin Spice Latte - najfinija kava s okusom bundeve

Provedite prve dane jeseni uz najfiniji domaći pumpkin spice latte napitak koji pršti mirisima i aromama jeseni. 

Ostvarite popust!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu