Gorušica smeđa sjeme

Šifra artikla: 5000199
2,60 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Gorušica smeđa sjeme

Šifra artikla: 5000199

Brassica species

Crna gorušica, B. nigra i bijela ili žuta, B. Alba, potječu iz južne Europe i zapadne Azije, smeđa, B. Juncea, iz Indije.

Bijela gorušica dugo je bila udomaćena u Europi i Sjevernoj Americi. Rimljani, koji su pripremili gorušicu, donijeli su biljku u Englesku. U srednjovjekovnoj Europi gorušica je bila jedan od začina koji su si ljudi mogli priuštiti.

Francuzi su u 18. st. počeli dodavati i druge sastojke, dok su Englezi pročistili prah uklanjajući ljuskice prije mljevenja koštice.

Danas se sjeme gorušice najviše upotrebljava u proizvodnji senfa.

OKUS

Sjeme gorušice kao takvo nema nikakvu aromu. Kada ga se samelje ima opor miris, a kuhanjem otpušta ljutu, zemljanu aromu.

Kada ih se žvače crne sjemenke imaju snažnu aromu; smeđe su lagano gorkaste, zatim ljute i aromatične; veće, bijele sjemenke na početku imaju laganu slatkoću.

UPOTREBLJAVA SE suho sjeme.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Sjeme bijele i smeđe gorušice naširoko je dostupno. Crno je teško naći; u zamjenu možete koristiti smeđe, ali je dosta slabije.

Mljevena bijela gorušica relativno je gruba i sadrži ljuskice. Prah gorušice je fino prosijano brašno nastalo od koštica sjemena; njegova svijetla žuta boja dolazi od nadodane kurkume.

Gorušica u svim oblicima može stajati dugo ako je čuvate na suhom.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U kuhinjama Zapada cijelo sjeme bijele gorušice koristi se prvenstveno kao začin za kiseljenje povrća i konzerviranje te u marinadama.

Smeđe sjeme (poznato kao rai) u Indijskoj kuhinji polako istiskuje crnu gorušicu. Imaju istaknutu ulogu u kuhinji južne Indije, gdje se cijelo sjeme prvo prži na suho ili zagrijava na vrućem ulju ili maslu kako bi otpustilo orašasti okus za tadka ili baghar. Jela nisu opora jer vruće ulje ne aktivira mirozinazu.

U Bengalu, mljeveno svježe sjeme koristi se za paste u curryjima, posebice ribu u umaku od gorušice.

Ulje gorušice, duboko je zlatno i dosta oporo. Radi se od sjemena smeđe gorušice i nekoliko nižih vrsta. Široko je rasprostanjeno kao ulje za kuhanje, najviše u Bengalu, gdje se zagrijava do stupnja dimljenja, zatim hladi prije upotrebe. Njegov pikantni okus doprinosi karakterističnom okusu mnogih indijskih jela.

Gorušica u prahu začinjuje barbecue umake i jela od mesa te dobro ide uz većinu korjenastog povrća. S obzirom na to da toplina raspršuje njezinu jačinu dodajte je na kraju kuhanja.

Ne upotrebljava se samo sjeme biljke. Svježe proklijale klice se često koriste u salatama. U Japanu, a sada i Europi, prekrasna, pernata mizuna se uzgaja kao salata; dolazi do izražaja uz kinesku crvenu gorušicu i druge vrste u gurmanskim mješavinama.

Isjeckani listovi čine ugodan ukras korjenastom povrću te salatama od krumpira i rajčice. U Vijetnamu se listovi koriste za zamatanje punjenja za svinjetinu, račiće i bilje.

DOBRA S jabučnim octom, voćem, curryem, čili, kurkuma, kumin. 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 508 kcal
Masti 36 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2 g
Ugljikohidrati 28 g
- od kojih šećeri 6.8 g
Proteini 26 g
Sol 0.013 g
Vlakna 12 g
Mapa okusa
Preporučamo
HARISSA TERMOSICEArtboard 26-100.jpg
!NOVO - TERMOSICA MEDVJED 460ml
35,00 €
pesto de pistaches.jpg
Pesto Pistacijo - Bornibus 230g
12,51 €
Šalica gus s tanjurićem.jpg
Gus šalica s tanjurićem 0,15 L
23,09 €
malina-prah_web.jpg
Malina prah
10,75 €
maslinovo-4(1).jpg
Maslinovo Ulje Bio - Istra 0,25l
13,13 €
5000171 - Čili Vlasi "Angel Hair"
Čili vlasi
5,76 €
Product-image-šećer-perlasti-termostabilan.png
Šećer perlasti termostabilni
2,38 €
5001357 - Kava Super Bar
Kava Super Bar
8,12 €
Kuhano vino.jpg
Kuhano vino
4,38 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
RECEPT komadina 2Artboard 2-100.jpg

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom

Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Blog-homepage-orange grapefruit.jpg

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic

Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu