U tijeku je nadogradnja naše web-trgovine. Mogući su povremeni problemi i prekidi u radu. Za sva pitanja i komentare na raspolaganju Vam je naša korisnička podrška. Vaša Harissa

Gorušica žuta mljevena

Šifra artikla: 5000200
5,77 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Gorušica žuta mljevena

Šifra artikla: 5000200

Brassica species

Crna gorušica, B. nigra i bijela ili žuta, B. Alba, potječu iz južne Europe i zapadne Azije, smeđa, B. Juncea, iz Indije.

Bijela gorušica dugo je bila udomaćena u Europi i Sjevernoj Americi. Rimljani, koji su pripremili gorušicu, donijeli su biljku u Englesku. U srednjovjekovnoj Europi gorušica je bila jedan od začina koji su si ljudi mogli priuštiti.

Francuzi su u 18. st. počeli dodavati i druge sastojke, dok su Englezi pročistili prah uklanjajući ljuskice prije mljevenja koštice.

Danas se sjeme gorušice najviše upotrebljava u proizvodnji senfa.

OKUS

Sjeme gorušice kao takvo nema nikakvu aromu. Kada ga se samelje ima opor miris, a kuhanjem otpušta ljutu, zemljanu aromu.

Kada ih se žvaće crne sjemenke imaju snažnu aromu; smeđe su lagano gorkaste, zatim ljute i aromatične; veće, bijele sjemenke na početku imaju laganu slatkoću.

UPOTREBLJAVA SE suho sjeme, prah

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Sjeme bijele i smeđe gorušice naširoko je dostupno. Crno je teško naći; u zamjenu možete koristiti smeđe, ali je dosta slabije.

Mljevena bijela gorušica relativno je gruba i sadrži ljuskice. Prah gorušice je fino prosijano brašno nastalo od koštica sjemena; njegova svijetla žuta boja dolazi od nadodane kurkume.

Gorušica u svim oblicima može stajati dugo ukoliko je čuvate na suhom.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U kuhinjama Zapada cijelo sjeme bijele gorušice koristi se prvenstveno kao začin za kiseljenje povrća i konzerviranje te u marinadama i senfu.

Smeđe sjeme (poznato kao rai) u Indijskoj kuhinji polako istiskuje crnu gorušicu. Imaju istaknutu ulogu u kuhinji južne Indije, gdje se cijelo sjeme prvo prži na suho ili zagrijava na vrućem ulju ili maslu kako bi otpustilo orašasti okus za tadka ili baghar. Jela nisu opora jer vruće ulje ne aktivira mirozinazu.

U Bengalu, mljeveno svježe sjeme koristi se za paste u curryjima, posebice ribu u umaku od gorušice.

Ulje gorušice, duboko je zlatno i dosta oporo. Radi se od sjemena smeđe gorušice i nekoliko nižih vrsta. Široko je rasprostanjeno kao ulje za kuhanje, najviše u Bengalu, gdje se zagrijava do stupnja dimljenja, zatim hladi prije upotrebe. Njegov pikantni okus doprinosi karakterističnom okusu mnogih indijskih jela.

Gorušica u prahu začinjuje barbecue umake i mesna jela te dobro ide uz većinu korjenastog povrća. S obzirom da toplina raspršuje njezinu jačinu dodajte je na kraju kuhanja.

Ne upotrebljava se samo sjeme biljke. Svježe proklijale klice se često koriste u salatama. U Japanu, a sada i Europi, prekrasna, pernata mizuna se uzgaja kao salata; dolazi do izražaja uz kinesku crvenu gorušicu i druge vrste u gurmanskim mješavinama.

Isjeckani listovi čine ugodan ukras korjenastom povrću te salatama od krumpira i rajčice. U Vijetnamu se listovi koriste za zamatanje punjenja za svinjetinu, račiće i bilje.

DOBRA S jabučnim octom, voćem, curryem, čili, kurkuma, kumin. 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100ml proizvoda
Energija 0 kJ/ 469 kcal
Masti 28.76 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.46 g
Ugljikohidrati 34.94 g
- od kojih šećeri 6.79 g
Proteini 24.94 g
Sol 0.05 g
Vlakna 14.7 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5002032 - Papar Zrno Pondicherry Crni Fermentiran U Soli
Papar zrno crni fermentiran u soli
31,54 kn
Product-image-a4p-m3.jpg
Mužar A4p-M3 Mramor Choco 130mm
179,00 kn
neven bio.jpg
Latice nevena BIO
16,30 kn
5001046 - Prašak Za Pecivo Bio
Prašak za pecivo bio
5,59 kn
bio papar benglaski.jpg
Papar bengalski BIO
21,25 kn
1000045 - Sol za pečenu ribu - gurmanska
Sol za pečenu ribu - gurmanska
7,20 kn
5000661 - Cranberry-Rose
Cranberry-Rose
21,84 kn
mussini malina.jpg
Mussini crema malina 150ml
58,45 kn
5000761 - đumbir Ušećereni Rinfuza Kockice 8-16mm
Đumbir ušećereni
10,85 kn
5001345 - Hakuma Refresh 330ml
Hakuma Refresh 330ml
19,99 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve članke
Blog-homepage-pita od bundeve.jpg

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom

Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

recept_pastile.jpg

Trikatu pastile

Naziv trikatu se odnosi na jednostavnu ayurivedsku mješavinu crnog papra, dugog papra i đumbira, a pastile su zapravo francuski naziv za tablete.

Harissa Newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram