Kakao prah 10-12% BIO
Kakao prah 10-12% BIO
Theobroma cacao
Sjemenke kakao dobivaju se od malog drva koje raste na području tropskih šuma Sj. i J. Amerike. Njegovi plodovi, tj. sjemenke, koriste se za čokoladu, kakao maslac i likere.
Maje su štovale kakao boga, a Azteci su kakao koristili kao novac. U Europu je došao preko španjolskih osvajača u 16. st., a do industrijske revolucije bio je hrana elite i kraljevskih dvorova.
Danas se drvo kakaa najviše uzgaja na Obali Bjelokosti i u Ghani
OKUS
Sjemenke kakaa su orašastog i blago gorkog okusa, a mogu se jesti sirove. Finije sorte kakao su manje gorke te su okusa sličnog čokoladi za kuhanje.
Tostirane sjemenke kakaa variraju između blagih i aromatičnih te gorkih, koje su duže pržene.
UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke, maslac, prah.
KUPOVINA I ČUVANJE
Najbolje ga je kupiti na tržnicama i farmama u Dominikanskoj republici, Ghani ili Madagaskaru, a ako nemate vremena proputovati svijetom zbog sjemenki kakaa, možete ih kupiti u specijaliziranim trgovina ili supermarketima. Preporuča se upotreba nezaslađenog kakaa u prahu kako bi se mogla kontrolirati doza slatkoće.
Sjemenke kakaa mogu trajati dvije godine, ali s vremenom gube jačinu okusa. Kakao u prahu može trajati i do godinu dana ako se čuva na hladnom i suhom mjestu.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Najpoznatija upotreba kakao je za čokoladu. Ona se dobiva miješanjem paste dobivene od kakao sjemenki s kakao maslacem i šećerom.
Kakao je odlična zamjena za čokoladu za kuhanje te je česti sastojak u paleo desertima.
Maslac od kakaa dobiva se od najmasnijeg dijela sjemenke, bijele je boje te ima bogatu strukturu, a koristi se za kolače. Micanjem masnog dijela dobiva se kakao u prahu koji se koristi za razne slastice, kekse, torte, a može se dodavati i u smoothije ili kave. Za podizanje okusa koristi se sa zobenim žitaricama, a omiljeni je sastojak za truffle kolače, browniese i za posipanje po palačinkama.
DOBAR JE s voćem, kolačima, palačinkama, mentom, piletinom, macadamia orasima, kavom, crnim čajem.
Nije Alkaliziran.
Energija | 955 kJ/ 228 kcal |
Masti | 13.7 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 8.1 g |
Ugljikohidrati | 57.9 g |
- od kojih šećeri | 33.2 g |
Proteini | 16.6 g |
Sol | 0.021 g |
Vlakna | 33.2 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom
Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic
Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!