Kakao sjemenka tostirana
Kakao sjemenka tostirana
ALERGENI: kikiriki i proizvodi od kikirikija, orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama.
Theobroma cacao
Sjemenke kakao dobivaju se od malog drva koje raste na području tropskih šuma Sj. i J. Amerike. Njegovi plodovi, tj. sjemenke, koriste se za čokoladu, kakao maslac i likere.
Maje su štovale kakao boga, a Azteci su kakao koristili kao novac. U Europu je došao preko španjolskih osvajača u 16. st., a do industrijske revolucije bio je hrana elite i kraljevskih dvorova.
Danas se drvo kakaa najviše uzgaja na Obali Bjelokosti i u Ghani
OKUS
Sjemenke kakaa su orašastog i blago gorkog okusa, a mogu se jesti sirove. Finije sorte kakaa su manje gorke te su okusa sličnog čokoladi za kuhanje.
Tostirane sjemenke kakaa variraju između blagih i aromatičnih te gorkih, koje su duže pržene.
UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke, maslac, prah.
KUPOVINA I ČUVANJE
Najbolje ga je kupiti na tržnicama i farmama u Dominikanskoj republici, Ghani ili Madagaskaru, a ako nemate vremena proputovati svijetom zbog sjemenki kakaa, možete ih kupiti u specijaliziranim trgovina ili supermarketima. Preporuča se upotreba nezaslađenog kakaa u prahu kako bi se mogla kontrolirati doza slatkoće.
Sjemenke kakaa mogu trajati dvije godine, ali s vremenom gube jačinu okusa. Kakao u prahu može trajati i do godinu dana ako se čuva na hladnom i suhom mjestu.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Najpoznatija upotreba kakaa je za čokoladu. Ona se dobiva miješanjem paste dobivene od kakao sjemenki s kakao maslacem i šećerom.
Kakao je odlična zamjena za čokoladu za kuhanje te je česti sastojak u paleo desertima.
Maslac od kakaa dobiva se od najmasnijeg dijela sjemenke, bijele je boje te ima bogatu strukturu, a koristi se za kolače. Micanjem masnog dijela dobiva se kakao u prahu koji se koristi za razne slastice, kekse, torte, a može se dodavati i u smoothije ili kave. Za podizanje okusa koristi se sa zobenim žitaricama, a omiljeni je sastojak za truffle kolače, browniese i za posipanje po palačinkama.
DOBAR JE s voćem, kolačima, palačinkama, mentom, piletinom, macadamia orasima, kavom, crnim čajem.
Masti | 39.3 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 21.4 g |
Ugljikohidrati | 39.3 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 14.3 g |
Sol | 0 g |
Vlakna | 32.1 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.