Kardamom cijeli u ljusci

Elettaria cardamomum

Šifra artikla: 5000213
8,70 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kardamom cijeli u ljusci

Elettaria cardamomum

Šifra artikla: 5000213

Elettaria cardamomum

Kardamom je plod velikog višegodišnjeg grma koji raste u prašumama Zapadne Gate (također poznate kao brda Kardamoma), u istočnoj Indiji. 

Danas se obje vrste uzgajaju u regijama iz kojih potječu te u Tanzaniji, Vijetnamu, Papui Nova Gvineja, no Gvatemala je glavni izvoznik.

U Indiji se kardamom koristi već 2000 godina. Do Europe je stigao preko karavanskih ruta, a Vikinzi su ga donijeli iz Konstantinopolisa u Skandinaviju, gdje je i danas vrlo popularan.

OKUS

Aroma kardamoma je jaka, ali sočna, voćna i prodorna. Okus je limunast i cvjetni, s notama kamfora i eukaliptusa zbog cineola u eteričnom ulju; opor je i dimljen, s toplom, gorko-slatkom notom, a opet je čista i svježa.

UPOTREBLJAVA SE sušeno sjeme, prah.

KUPOVINA I ČUVANJE

Zelene mahune u kojima su sjemenke mogu izdržati do godinu dana ukoliko ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi, ali boja i aroma će im izblijediti. Izložene zraku, sjemenke će brzo izgubiti svoja eterična ulja, a njihovo mljevenje dodatno ubrzava gubitak.

UPOTREBA KARDAMOMA U KULINARSTVU

Kardamom pojačava i slatke i pikantne okuse.

U Indiji je jedan od osnovnih komponenti začinskih mješavina. Stavlja se u slatkiše, kolače, pudinge i u sladolede (kulfi), također se koristi u paan (indijska smjesa za žvakanje) za poticane probave ili osvježavanje daha, a koristi se uz komorač, sjeme anisa i areca oraščiće. U Indiji se također koristi i za aromatiziranje čaja, dok se u arapskim zemljama kava aromatizira kardamom, često je polijevajući preko mahuna stavljenih u pipac čajnika.

Kardamom je neizbježan sastojak začinskih mješavina kao što su baharat u Libiji, Siriji i zaljevskim zemljama i berbera u Etiopiji.

Skandinavija je i dalje najveći uvoznik u Europi, a u Njemačkoj i Rusiji kardamom se naširoko koristi za začinjene kolače, slastice i kruh te povremeno u hamburgerima i mesnim štrucama.

Cijele mahune, lagano zgnječene mogu se koristiti za dodavanje okusa riži, poširanim i pirjanim jelima, te složencima. Bitan je sastojak u mnogim Indijskim sporo-pirjanim mesnim jelima (kormama) u kojima se upotrebljava gusta tekućina za mariniranje kako bi se dobio kremasti umak.

Oljuštene sjemenke mogu se ili lagano zgnječiti te pržiti, ili peći te samljeti, prije nego ih se doda jelu.

Kardamom je dobar u pečenim jabukama, poširanim kruškama i voćnim salatama. Dobar je u kombinaciji s narančom i kavom u desertima, ali jednako je dobar i s pečenom patkom ili poširanom piletinom, u marinadama ili začinjenom vinu. Koristan je i u ukiseljenom povrću.

BITAN JE za berbere, baharat, curry prah, dal, masale, pilafe, Indijski puding od riže kheer.

DOBAR JE s jabukama, narančama, kruškama, mahunarkama, slatkim krumpirom te ostalim korjenastim povrćem

DOBRO SE KOMBINIRA sa kimom, čilijem, klinčićima, kavom, korijanderom, kuminom, đumbirom, crvenom paprikom, paprom, šafranom, jogurtom

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1301 kJ/ 311 kcal
Masti 6.7 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.7 g
Ugljikohidrati 68 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 11 g
Sol 0.018 g
Vlakna 28 g
Mapa okusa
Preporučamo
Staklenka - King BBQ Rub.jpg
!NOVO - STAKLENKA KING BBQ 40g
3,99 €
secer-cimet-web2.jpg
Šećer cimet
2,52 €
5000182 - Mužar D7h-M10 Mramor 120mm
Mužar D7h-M10 mramor 120mm
25,32 €
Sezam bijeli oljušteni.jpg
Sezam bijeli oljušteni
1,71 €
Pitmaster BBQ-6.webp
Pitmaster BBQ za mlinac
2,95 €
grill.png
Gus grill ploča
134,98 €
Blackcurrant.webp
Blackcurrant
3,83 €
5000511 - Ribež Za đumbir Porculan
Ribež za đumbir porculan
19,05 €
Salsus_temeljac_Sauce_demi_glace_1L.jpg
SALSUS umak Gourmet Goveđi Demi Glace 1l
28,20 €
5000735 - Bio Sezam Bijeli Oljušteni
Prirodni sezam bijeli neoljušteni BIO
1,62 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Pinca-recept-Blog-homepage-960x655px.jpg

Pinca

Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.  

morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu