Kardamom cijeli u ljusci
Elettaria cardamomum
Kardamom cijeli u ljusci
Elettaria cardamomum
Elettaria cardamomum
Kardamom je plod velikog višegodišnjeg grma koji raste u prašumama Zapadne Gate (također poznate kao brda Kardamoma), u istočnoj Indiji.
Danas se obje vrste uzgajaju u regijama iz kojih potječu te u Tanzaniji, Vijetnamu, Papui Nova Gvineja, no Gvatemala je glavni izvoznik.
U Indiji se kardamom koristi već 2000 godina. Do Europe je stigao preko karavanskih ruta, a Vikinzi su ga donijeli iz Konstantinopolisa u Skandinaviju, gdje je i danas vrlo popularan.
OKUS
Aroma kardamoma je jaka, ali sočna, voćna i prodorna. Okus je limunast i cvjetni, s notama kamfora i eukaliptusa zbog cineola u eteričnom ulju; opor je i dimljen, s toplom, gorko-slatkom notom, a opet je čista i svježa.
UPOTREBLJAVA SE sušeno sjeme, prah.
KUPOVINA I ČUVANJE
Zelene mahune u kojima su sjemenke mogu izdržati do godinu dana ukoliko ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi, ali boja i aroma će im izblijediti. Izložene zraku, sjemenke će brzo izgubiti svoja eterična ulja, a njihovo mljevenje dodatno ubrzava gubitak.
UPOTREBA KARDAMOMA U KULINARSTVU
Kardamom pojačava i slatke i pikantne okuse.
U Indiji je jedan od osnovnih komponenti začinskih mješavina. Stavlja se u slatkiše, kolače, pudinge i u sladolede (kulfi), također se koristi u paan (indijska smjesa za žvakanje) za poticane probave ili osvježavanje daha, a koristi se uz komorač, sjeme anisa i areca oraščiće. U Indiji se također koristi i za aromatiziranje čaja, dok se u arapskim zemljama kava aromatizira kardamom, često je polijevajući preko mahuna stavljenih u pipac čajnika.
Kardamom je neizbježan sastojak začinskih mješavina kao što su baharat u Libiji, Siriji i zaljevskim zemljama i berbera u Etiopiji.
Skandinavija je i dalje najveći uvoznik u Europi, a u Njemačkoj i Rusiji kardamom se naširoko koristi za začinjene kolače, slastice i kruh te povremeno u hamburgerima i mesnim štrucama.
Cijele mahune, lagano zgnječene mogu se koristiti za dodavanje okusa riži, poširanim i pirjanim jelima, te složencima. Bitan je sastojak u mnogim Indijskim sporo-pirjanim mesnim jelima (kormama) u kojima se upotrebljava gusta tekućina za mariniranje kako bi se dobio kremasti umak.
Oljuštene sjemenke mogu se ili lagano zgnječiti te pržiti, ili peći te samljeti, prije nego ih se doda jelu.
Kardamom je dobar u pečenim jabukama, poširanim kruškama i voćnim salatama. Dobar je u kombinaciji s narančom i kavom u desertima, ali jednako je dobar i s pečenom patkom ili poširanom piletinom, u marinadama ili začinjenom vinu. Koristan je i u ukiseljenom povrću.
BITAN JE za berbere, baharat, curry prah, dal, masale, pilafe, Indijski puding od riže kheer.
DOBAR JE s jabukama, narančama, kruškama, mahunarkama, slatkim krumpirom te ostalim korjenastim povrćem
DOBRO SE KOMBINIRA sa kimom, čilijem, klinčićima, kavom, korijanderom, kuminom, đumbirom, crvenom paprikom, paprom, šafranom, jogurtom
Energija | 1301 kJ/ 311 kcal |
Masti | 6.7 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.7 g |
Ugljikohidrati | 68 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 11 g |
Sol | 0.018 g |
Vlakna | 28 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!