Kim prah

Mljevene sjemenke kima

Šifra artikla: 5000781
2,47 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kim prah

Mljevene sjemenke kima

Šifra artikla: 5000781

Carum carvi

Kim je izdržljiva biljka iz obitelji umberlliferae porijeklom iz Azije i Sjeverne i Centralne Europe. Uzgaja se kao dvogodišnja biljka, ne samo u zemljama iz kojih potječe već i u Maroku, SAD-u i Kanadi.

Rimljani su ga upotrebljavali s povrćem i ribom, srednjevjekovni kuhari za začinjavanje juha te jela od graha ili kupusa. U 17. st. u Engleskoj bio je popularan u kruhu, kolačima i u pečenom povrću, a obloženi šećerom od sjemena su se radili bomboni.

U današnje vrijeme najveći proizvođači su Nizozemska i Njemačka.

Eterična ulja daju okus alkoholnim pićima kao što su aquavit i Kummel.

OKUS

Kim ima oštru aromu, koja je kao i okus topla i gorko-slatka, oštro začinjena, s notom sušene narančine kore i blagom, ali dugotrajnom naznakom anisa.

UPOTREBLJAVAJU SE suhe sjemenke i ponekad mladi listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Sjeme kima se najčešće može kupiti mljeveno, ali ga je najbolje koristiti i kupovati cijelog i takav može stajati najmanje 6 mjeseci u dobro zatvorenoj posudi. Sjeme je lako samljeti ili stucati prema potrebi, ali jednom samljeveno brzo izgubi jačinu.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Centralnoj Europi, posebice u židovskoj kuhinji s tog područja, kim se koristi za začinjavanje crnog ili raženog kruha, krekera, kolača s makom, kobasica, kupusa, juha i složenaca. Mnogim južno Njemačkim i Austrijskim jelima daje njihov karakterističan okus, bilo u integralnom kruhu ili pečenoj svinjetini; upotrebljava se u coleslaw (salati od kupusa) i u kombinaciji s borovicom za kiseli kupus.

Ide uz sir Munster u Alzasu, a koristi se i kod izrade Geromea, još jednog lokalnog sira.

Kim se upotrebljava u kuhinji sjeverne Afrike, najviše u jelima od povrća te u začinskim mješavinama kao što su Tuniški tabil i harissa. U Maroku postoji tradicionalna juha od kima - kao i u Mađarskoj, gdje vidljivo dolazi do izražaja u gulašu.

Spominjanje kima u indijskim receptima često proizlazi iz krivog prijevoda riječi za kumin; sami kim koristi se samo u sjevernoj Indiji – raste divlje na Himalaji. Turski recepti mogu navoditi "crni kim" koji nije pravi kim već nigella.

Mladi listovi, manje opori nego sjeme, a koji su u okusu i izgledu slični kopru, interesantni su dodatak salatama, juhama, ili svježem bijelom siru. Dobar su ukras lagano kuhanom mladom povrću te drugim jelima u kojima se može koristiti peršin.

BITAN JE za tabil i harissu.

DOBAR S jabukama, kruhom, kupusom, patkom, guskom, rezancima, lukom, svinjetinom, krumpirom i drugim korjenastim povrćem, kiselim kupusom, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRA sa korijanderom, češnjakom, borovicom, peršinom, timjanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1570 kJ/ 375 kcal
Masti 22.3 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.5 g
Ugljikohidrati 44.2 g
- od kojih šećeri 2.3 g
Proteini 17.8 g
Sol 0.0168 g
Vlakna 10.5 g
Mapa okusa
Preporučamo
Macis mljeveni 800x600.jpg
Macis mljeveni
7,97 €
5000073 - Ruža Pupoljci Bio
Ruža pupoljci BIO
5,97 €
Cimet Ceylon Alba.jpg
Cimet Ceylon Alba štapići 13cm
7,09 €
churrasco bbq.jpg
Churrasco BBQ
3,49 €
Poklon kutija Tea Selection.jpg
Poklon Kutija Tea Selection
28,58 €
1.jpg
Ami's Original Chai
5,82 €
ružina vodica2.jpg
Ružina vodica 60ml
12,82 €
5000823 - Earl Grey Premium
Earl Grey Premium
4,51 €
5000662 - Genmaicha Japan
Genmaicha Japan
5,24 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
RECEPT komadina 2Artboard 2-100.jpg

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom

Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Blog-homepage-orange grapefruit.jpg

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic

Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu