Klinčić mljeveni

Šifra artikla: 5000236
15,49 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Klinčić mljeveni

Šifra artikla: 5000236

Syzyium aromaticum

Klinčić je nisko, tropsko zimzeleno drvo s mirisnim lišćem. Njegovi se grimizni cvjetovi rijetko razviju, zato što oni tvore začin.

Izvorno s Indonezijskog vulkanskog otočja, klinčići su došli u Europu preko Aleksandrije u rimsko doba. Otočje je bilo pod Portugalcima, a kasnije Nizozemcima koji su pod svaku cijenu branili svoj monopol sve dok 1772. godine francuski činovnik nije prokrijumčario sadnicu na Mauricijus.

Danas su Zanzibar, Madagaskar i Pemba u Tanzaniji glavni izvoznici, dok Indonezija sama potroši gotovo sav svoj urod.

Smrvljeni klinčići svoju izrazitu toplinu daju većini masala i curry mješavinama, five spice mješavini, berbere mješavini.

Klinčići dobre kvalitete imaju crvenkasto smeđe stabljike i svjetliju krunu. Grubi su na dodir i trebali bi čisto puknuti kad bi se prelomili.

OKUS

Aroma klinčića je topla s notama papra i kamfora. Okus je voćni i oštar, papren i gorak, blago odrveni usnu šupljinu. Kao i kod pimenta esencijalno ulje eugenol je zaslužan za njegov karekterističan okus.
Upotrebljavaju se osušene stabljike cvjetova.

UPOTREBLJAVA SE cijeli sušeni i u prahu.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Cijeli kllinčići uvelike se razlikuju u veličini i izgledu no trebali bi biti čisti i neoštećeni. Dobri klinčići izlučuju male količine ulja ako se stisnu noktom. Izdržati će više od godinu dana u zatvorenoj posudi. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Klinčić se treba upotrebljavati šparno jer može lako preuzeti okuse. Jednako dobro paše u slana i slatka jela. Skoro svugdje se stavljaju u pekarske proizvode, deserte i namaze.

U Europi se upotrebljavaju kod kiseljenja ili u kombinaciji s drugim začinima, Francuzi ubodu klinčiće u luk kod pripreme ragua, temeljaca ili umaka, a Englezi ga ponekad preobilato koriste u pitama od jabuke.

U Indoneziji ih upotrebljavaju pomješane sa duhanom za popularne kretek cigarete koje pucketaju i daju divnu aromu dok se puše.

BITAN JE za quatre epices, five spice, garam masalu.

DODAR JE s jabukama, ciklom, crvenim zeljem, mrkvom, čokoladom, šunkom, lukom, narančom, svinjetinom, bundevom, slatkim krumpirom.

DOBRO SE KOMBINIRA sa pimentom, lovorom, kardamonom, cimet, chilijem, korijanderom, curry lišćem, komoračem, đumbirom, maceom, muškatnim oraščićem.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1352 kJ/ 323 kcal
Masti 21.01 g
- od kojih zasićene masne kiseline 5.4 g
Ugljikohidrati 61.2 g
- od kojih šećeri 2.4 g
Proteini 6 g
Sol 0.0243 g
Vlakna 34.2 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000386 - Rinfuza Ocat Borovnica
Rinfuza ocat borovnica
36,33 kn
good mood.jpg
Good Mood
27,75 kn
5000465 - šećer Od Kokosove Palme Bio
Šećer od kokosove palme BIO
7,76 kn
1000002 - Aglio & Peperoncino Zacinska Mjesavina
Aglio & Peperoncino
10,93 kn
Product-image-HE.jpg
Hakuma Energy 235ml
13,75 kn
5002028 - Jagoda Sušena Ploške
Jagoda sušena ploške
75,77 kn
Product-image-crni prah češnjak.jpg
Češnjak crni prah
52,12 kn
5000925 - Hibiskus Sušen Zaslađen
Hibiskus sušen zaslađen
11,35 kn
fancier.jpg
Tomato ketchup fancier than gourmet 355ml
76,12 kn
Product-image-ginger beer.jpg
Đumbirovo pivo Bottoms Up 355ml
19,99 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram