Klinčić mljeveni

Šifra artikla: 5000236
4,07 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Klinčić mljeveni

Šifra artikla: 5000236

Syzyium aromaticum

Klinčić je nisko, tropsko zimzeleno drvo s mirisnim lišćem. Njegovi se grimizni cvjetovi rijetko razviju, zato što oni tvore začin.

Izvorno s Indonezijskog vulkanskog otočja, klinčići su došli u Europu preko Aleksandrije u rimsko doba. Otočje je bilo pod Portugalcima, a kasnije Nizozemcima koji su pod svaku cijenu branili svoj monopol sve dok 1772. godine francuski činovnik nije prokrijumčario sadnicu na Mauricijus.

Danas su Zanzibar, Madagaskar i Pemba u Tanzaniji glavni izvoznici, dok Indonezija sama potroši gotovo sav svoj urod.

Smrvljeni klinčići svoju izrazitu toplinu daju većini masala i curry mješavinama, five spice mješavini, berbere mješavini.

Klinčići dobre kvalitete imaju crvenkasto smeđe stabljike i svjetliju krunu. Grubi su na dodir i trebali bi čisto puknuti kad bi se prelomili.

OKUS

Aroma klinčića je topla s notama papra i kamfora. Okus je voćni i oštar, papren i gorak, blago odrveni usnu šupljinu. Kao i kod pimenta, esencijalno ulje eugenol zaslužno je za njegov karakterističan okus.
Upotrebljavaju se osušene stabljike cvjetova.

UPOTREBLJAVA SE cijeli sušeni i u prahu.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Cijeli klinčići uvelike se razlikuju u veličini i izgledu no trebali bi biti čisti i neoštećeni. Dobri klinčići izlučuju male količine ulja ako se stisnu noktom. Izdržati će više od godinu dana u zatvorenoj posudi. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Klinčić se treba upotrebljavati šparno jer može lako preuzeti okuse. Jednako dobro paše u slana i slatka jela. Skoro svugdje se stavljaju u pekarske proizvode, deserte i namaze.

U Europi se upotrebljavaju kod kiseljenja ili u kombinaciji s drugim začinima, Francuzi ubodu klinčiće u luk kod pripreme ragua, temeljaca ili umaka, a Englezi ga ponekad preobilato koriste u pitama od jabuke.

U Indoneziji ih upotrebljavaju pomješane sa duhanom za popularne kretek cigarete koje pucketaju i daju divnu aromu dok se puše.

BITAN JE za quatre epices, five spice, garam masalu.

DOBAR JE s jabukama, ciklom, crvenim zeljem, mrkvom, čokoladom, šunkom, lukom, narančom, svinjetinom, bundevom, slatkim krumpirom.

DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, lovorom, kardamomom, cimetom, čilijem, korijandrom, curry lišćem, komoračem, đumbirom, maceom, muškatnim oraščićem.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1352 kJ/ 323 kcal
Masti 21.01 g
- od kojih zasićene masne kiseline 5.4 g
Ugljikohidrati 61.2 g
- od kojih šećeri 2.4 g
Proteini 6 g
Sol 0.0243 g
Vlakna 34.2 g
Mapa okusa
Preporučamo
Kuhano vino.jpg
Kuhano vino
4,38 €
Gran Aroma Moka.webp
Kava Gran Aroma Moka 250g
7,64 €
Product-image-ginselection.jpg
Poklon kutija Gin Selection Premium
38,50 €
La Perla Limoncello Meringue namaz-4.webp
La Perla namaz Limoncello & Meringue 150g
13,00 €
5002840 La Perla Pocket pistacija.jpg
La Perla Pocket Pistacija 40g
5,70 €
5000321 - Mate čaj Brazilski
Yerba Mate čaj brazilski
2,79 €
Šalica crna 3.jpg
Šalica porculan "Cvijet"
9,31 €
Harissa poklon bon-6.jpg
Poklon Bon 20€
20,00 €
Mlinac sol Mediteran.jpg
Mlinac sol Mediteran 70g
4,98 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
RECEPT komadina 2Artboard 2-100.jpg

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom

Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Blog-homepage-orange grapefruit.jpg

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic

Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu