Komorač prah

Mljeveno sjeme komorača

Šifra artikla: 5000778
1,35 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Komorač prah

Mljeveno sjeme komorača

Šifra artikla: 5000778

Foeniculum vulgare

Ova visoka, tvrda, ponosna višegodišnja biljka autohtona za mediteransko područje, a danas naturalizirana u mnogim područjima svijeta jedna je od najstarijih uzgajanih biljaka.

Rimljani su komorač jeli kao povrće, Kinezi i indijanci su cijenili komorač kao začin i pomoć pri probavi. Danas se u Indiji koristi voda komorača kao pomoć pri ublažavanju kolika kod beba.

Zeleni komorač je visoka stajaća biljka s mnogobrojnim sitnim listićima. Svi dijelovi biljke komorača su jestivi, korijen se više ne jede, međutim lišće, stabljike i plod (sjemenke) se upotrebljavaju kao začin. Komoračev karakter anisa dolazi od anathola, sastavnog dijela njegovih eteričnih ulja koji je najkoncentriraniji u njegovim sjemenkama.

Stabljike imaju blagi okus koji se zadržava i kada se osuše. Sjemenke imaju jaču aromu od lišća i slatko-gorki okus u ustima. Prženje sjemenki u tavici prije upotrebe budi slatkoću. Boja sjemenki varira od svijetlo smeđe do zeleno-žute dok su ove posljednje bolje kvalitete. Najbolje je držati sjeme te ga po potrebi smrviti.
Samo mlado lišće se upotrebljava u kuhinji, ono ima blaži okus i najbolje ih je upotrijebiti svježe ubrane.

OKUS

Cijela biljka ima toplu anis-slatki korijen aromu. Okus je sličan: ugodno svjež, lagano sladak s daškom kamfora. Sjemenka komorača manje je ljuta od sjemenke kopra, ali više opor od anisa.

UPOTREBLJAVAJU SE mlado lišće, cvjetovi, pelud, stabljike, sjemenke.

KUPOVINA I ČUVANJE

U plastičnoj vrećici u frižideru lišće će izdržati 2-3 dana. Stabljike se svježe mogu povezati u buntove i objesiti da se osuše, potom se mogu držati u dobro zatvorenoj posudi do 6 mjeseci. Sjemenke će izdržati najmanje dvije godine u dobro zatvorenoj posudi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U proljeće komorač daje svježu, živu notu salatama i umacima. Komorač se može koristiti i kao podloga kod pečenja masnije ribe.

Sicilijanci su ga obilato koristili uz tjesto sa srdelama, u Provansi cijela riba se peče na krevetu od svježih ili suhih stabljika komorača, koji ribi daju posebnu aromu.

Sjemenke komorača mogu se upotrebljavati kod kiseljenja, juha i kruha – probajte pomiješati sjemenke komorača s crnim kuminom da bi začinili kruh kako to rade u Iraku. Grci kombiniraju lišće ili sjemenke, feta sir i masline kako bi napravili bogato začinjen kruh.

Sjemenka komorača jedan je od stupova five spice mješavine začina koji je u Kini često upotrebljavan kod pripreme mesa i piletine.

Bengal u sjeveroistočnoj Indiji također ima svoju five spice mješavinu, panch phoron, sa komoračem kao jednim od sastojaka. Ta se mješavina upotrebljava kod pripreme povrća, grahorica i leće. Drugdje u Indiji komorač se pojavljuje u garam masala mješavini, u začinjenim umacima uz povrće ili janjetinu pa tako i u nekim slatkim jelima.

Indijci također jedu komorač u šećeru nakon jela kao osvježivač daha i pomoć pri probavi.

BITAN ZA five spice, panch phoron, garam masalu. 

DOBAR JE S grahom, ciklom, kupusom, krastavcima, patkom, ribom i plodovima mora, porilukom, lećom, svinjetinom, krumpirom, rižom, rajčicom.

DOBRO SE KOMBINIRA S cimetom, kuminom, mentom, crnim kuminom, peršinom, sechuanskim paprom, timjanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1444 kJ/ 345 kcal
Masti 14.9 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.5 g
Ugljikohidrati 52.3 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 15.8 g
Sol 0.088 g
Vlakna 39.8 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000448 - šećer Breza Xilitol
Šećer breza - Xylitol
3,48 €
Gran Aroma Moka.webp
Kava Gran Aroma Moka 250g
7,64 €
borovica.jpg
Borovica cijela
2,12 €
sweet chilli (1).jpg
Thai Sweet Chilli Sauce 100g (Chili)
7,23 €
različak bio.jpg
Latice različka BIO
2,85 €
kopar sjeme.jpg
Kopar začin - sjeme
1,35 €
5000467 - šećer Panela Bio
Šećer panela BIO
2,22 €
Cimet Ceylon Alba.jpg
Cimet Ceylon Alba štapići 13cm
3,87 €
5000114 - Karamela
Karamela - crni čaj
3,10 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu