Kurkuma Alleppey - 5% kurkumina

Kurkuma s visokim udjelom kurkumina - prah

Šifra artikla: 5002617
2,35 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kurkuma Alleppey - 5% kurkumina

Kurkuma s visokim udjelom kurkumina - prah

Šifra artikla: 5002617

Kurkuma Alleppey poznata je po visokom sadržaju kurkumina - više od 5%, za razliku od kurkume Madras koja sadrži oko 2%. Tamnije je boje i upravo se ona najčešće upotrebljava u indijskoj kuhinji.

Pomalo je zemljane arome s delikatnim gornjim notama limuna i mente, okusom podsjeća na svog rođaka - đumbir.

Kurkuma je robusna trajnica koja potječe iz Južne Azije gdje se cijenila još od davnina kao aroma, boja i lijek. Jedna je od najjeftinijih začina, a opet kroz regiju cijenjena u ritualima i proslavama, bilo da bi se obojilo rižu za indonezijsko vjenčanje ili kako bi se obojala koža krava.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni gomolji.

VAŽAN JE SASTOJAK za indijske začinske mješavine - masale, curry prah i paste, ras al hanout.

DOBRA JE s grahom, patlidžanom, jajima, ribom, lećom, mesom, peradi, rižom, korjenastim povrćem, špinatom.

DOBRO SE KOMBINIRA s čilijem, klinčićima, kokosovim mlijekom, korijanderom, kuminom, curry listom, komoračem, galangalom, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, gorušicom, mljevenom paprikom, paprom. 

OKUS KURKUME

Svježa kurkuma je hrskava, ima đumbirastu, citrusnu aromu te ugodan zemljani okus s notama citrusa. Sušena kurkuma ima složenu, bogatu, drvenastu aromu s cvjetnim, citrusnim i đumbirastim notama. Okus je lagano gorak i kiseo, umjereno opor i topao.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Svježa kurkuma dostupna je na Azijskim tržnicama. Čuvajte je na hladnom, tamnom mjestu ili u hladnjaku, u pretincu za povrće do 2 tjedna; također je možete i zamrznuti.

Sušena kurkuma može stajati i više od 2 godine ako je čuvate u dobro zatvorenoj posudi.

Alleppey i Madras najviša su kvaliteta mljevene kurkume. Alleppey sadrži visoku koncentraciju eteričnog ulja i curcumin (supstanca koja daje žutu boju) dajući tamniju boju i intenziviniji okus. Ako se čuva u dobro zatvorenoj posudi, zadržat će okus i do 1 godine.

UPOTREBA KURKUME U KULINARSTVU

Kurkuma veže i usklađuje druge začine s kojima se pojavljuje u raznim kombinacijama. Upotrebljavajte je umjereno.

Svježa se kurkuma koristi u Jugoistočnoj Aziji u začinskim pastama koje se rade s limunskom travom, galangalom, češnjakom, ljutikom, tamarindom, čili papričicama te ponekad s pastom od sušenih škampa i oraščića. Sjeckana ili ribana stavlja se u laksas, složence i jela od povrća.

Sok iscijeđen iz smrvljene kurkume aromatizira i boji jela od riže za svečane obroke u Indoneziji i Maleziji. Mirisni listovi upotrebljavaju se za zamatanje hrane u Maleziji, a klice se na Tajlandu jedu kao povrće.

U Indiji i Federaciji Zapadne Indije, sušena, mljevena kurkuma u kombinaciji s drugim začinima čini bazu za masale, curry prah i paste. Pruža topao okus i žuto-narančastu boju mnogim regionalnim jelima od povrća, graha i leće.

Pojavljuje se u Sjeverno Afričkim taginama i složencima, a najznačajnija je u Marokanskoj začinskoj mješavini ras el hanout te u harira nacionalnoj juhi.

U Iranu, kurkuma i sušene limete začinjavaju okus gheimeha, gustom umaku iz složenaca koji se stavlja na rižu.
Na Zapadu se kurkuma upotrebljava kao boja za sireve, margarine ili za senf. Naširoko se upotrebljava u kiseljenju krastavca, a jednako je zastupljena u istočnim i zapadnim dijelovima svijeta.

Mapa okusa
Preporučamo
5000627 - Bora Bora
Bora Bora
3,34 €
Pitmaster BBQ-6.webp
Pitmaster BBQ za mlinac
1,47 €
Mlinac Grill Fish Classic1.jpg
Mlinac Grill Fish Classic 60g
5,58 €
5000954 - Čaj Za Djecu
Čaj za djecu
4,41 €
grill.png
Gus grill ploča
134,98 €
Limenka Cafe de Paris.jpg
Limenka Cafe de Paris 25g
2,81 €
1000065 - Za'atar
Za'atar (zatar, zahtar, zaatar)
2,06 €
5001040 - Sol Dimljena Vikingška
Sol dimljena vikinška
9,22 €
ocatzačbilje2.jpg
Ocat sa začinskim biljem 0,75l
3,08 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu