Lan smeđi BIO
Sjemenke lana
Lan smeđi BIO
Sjemenke lana
Linum usitatissimum
Lan se uzgaja još od prapovijesti, a od same biljke koriste se sjemenke za prehranu te sama stabljika za izradu tekstila. Također, lan se često upotrebljava i za dobivanje ulja.
Sjemenke lana bogate su vlaknima i Omega 3 kiselinama, a zbog njihove kvalitete čak je tokom povijesti bilo naređeno podanicima kralja Karla Velikog da ih jedu.
OKUS
Lan je svijetlo smeđe ili zlatne (žute) boje te uljastog i blago orašastog okusa bez mirisa.
UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke lana.
KUPOVINA I ČUVANJE LANA
Preporuča se kupovina lana koji je zapakiran u tamnije ili neprozirne vrećice jer na svjetlosti gubi na nutritivnoj vrijednosti te se može pokvariti.
Da se ne pokvari, lan treba čuvati na hladnom i suhom mjestu bez dodira sa svjetlošću te tako mogu trajati do godinu dana. Mljevene sjemenke lana traju do godinu dana, nakon čega gube okus.
UPOTREBA LANA U KULINARSTVU
U sj. Indiji se sjemenke lana prže te se jedu s rižom, malo vode i soli te se koriste u pripremi currya s kozjim mesom.
Za zdravije verzije muffina i palačinki koristite mljeveni lan, a može i poslužiti i u mješavini za pohanje piletine.
U veganskoj i vegeterijanskoj prehrane sjemenke lana koriste se kao zamjena za jaja u receptima jer spajaju sastojke.
Odličan su nutritivni dodatak uz jutarnje žitarice, jogurt ili zobenu kašu te se koriste za pripremu kruha sa sjemenkama. Koristite ga u umacima, humusu i smoothijima kako bi dobili gušću teksturu. Super se slažu s grilanim povrćem i salatama.
DOBAR JE s piletinom, orašastim voćem, jogurtom, žitaricama, salatama.
Energija | 2236 kJ/ 534 kcal |
Masti | 42.2 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 3.7 g |
Ugljikohidrati | 28.9 g |
- od kojih šećeri | 1.5 g |
Proteini | 18.3 g |
Sol | 0.030 g |
Vlakna | 27.3 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!