Limun korica kockice 3-9mm BIO
Limun korica kockice 3-9mm BIO
Citrus limon
Limun se u kulinarstvu koristi već stoljećima zbog svoje posebne kisele arome, najviše zbog soka, a potječe iz Južne Azije.
Japanci koriste koricu malih citrusa koje nazivaju yuzu, kinezi preferiraju suhe korice naranče ili mandarine, na bliskom istoku više se koriste suhe limete. Na zapadu kuhari upotrebljavaju citrusne sokove, dok koricu ribaju ili kandiraju.
U nekim zemljama popularni su ukiseljeni limuni; posoljeni i ukiseljeni limuni u vlastitom soku koriste se da bi obogatili okus marokanskih tagina, a slani sok nadopunjava dresinge za salate.
OKUS
Limun i njegova korica su svježeg, citrusnog i kiselog okusa.
UPOTREBLJAVAJU SE svježe i sušene korice, sok.
KUPOVINA I ČUVANJE
Svježe limune najbolje je kupovati na tržnicama ili u dućanima.
U dobro zatvorenoj posudi, kandirane ili sušene korice citrusa mogu se čuvati godinama.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Karipske i južnoameričke marinade (mojos) rade se od soka limeta, limuna i grejpa ili soka gorke naranče u koje se dodaju češnjak, začini, voće i svježe začinsko bilje. Upotrebljavaju se kao marinade, dipovi, salatni dresinzi ili kao osvježavajući umaci uz povrće, ribu te grilano i pečeno meso.
Citrusi u prahu se mogu upotrebljavati kao nadopuna začinskim mješavinama, pomiješana s paprom posebno dobro paše uz ribe i plodove mora. Da bi prenijela aromu umiješajte je u šećer. Često se koristi kao aroma u raznim slatkim glazurama, kolačima, keksima i tortama ili je jednostavno stavite u jogurt. Pčelari je ponekad stavljaju u med kao aromu.
Korica limuna popularan je dodatak pićima i koktelima, a tokom ljeta limunada je nezaobilazno piće.
U Indiji je jedno od omiljenih dodataka uz rižu, može se utrljavati na meso kao rub i koristiti u raznim marinadama i dresinzima. Odličan je uz čaj i sol.
DOBAR UZ piletinu, kolače, pića, rižu, ostale citruse, voće, morski plodovi i riba, povrće.
Energija | 197 kJ/ 47 kcal |
Masti | 0.3 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.039 g |
Ugljikohidrati | 16 g |
- od kojih šećeri | 4.17 g |
Proteini | 1.5 g |
Sol | 0.06 g |
Vlakna | 10.6 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom
Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic
Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!