Luk komadići

Šifra artikla: 5002500
2,26 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Luk komadići

Šifra artikla: 5002500

ALERGENI: kikiriki i proizvodi od kikirikija, orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama.

Allium cepa

Mnogi arheolozi, botaničari i historičari vjeruju da luk potječe iz centralne Azije, dok drugi vjeruju da se luk prvo pojavio na području Irana i zapadnog Pakistana.

Luk je Egipćanima simbolizirao vječnost, a zakapali su ga zajedno s faraonima. U luku su vidjeli vječni život zbog njegove anatomije, odnosno kružnica, koje se mogu vidjeti kad se luk prepolovi. Freske luka pojavljuju se na unutarnjim zidovima piramida i grobnicama novog i starog kraljevstva.

OKUS

Luk je osebujnog i jakog karakterističnog okusa, slatkastog i kiselkastog, sličnog češnjaku. 

UPOTREBLJAVA SE svježi, u prahu, granulama.

KUPOVINA I ČUVANJE

Svježi luk kupujte na tržnicama i u supermarketima, a može se kupiti kao mladi luk i sušeni luk. Sušeni luk je suh izvana, ali svjež iznutra te može biti žute i ljubičaste boje, a pazite da nema ogrebotine ili masnice. 

Takav luk može trajati tjednima, a držite ga na hladnom i suhom mjestu, dok u prahu i granulama luk u istim uvjetima može trajati mjesecima. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Luk je jedan od rijekih sastojaka koji se mogu pronaći u svakoj kuhinji svijeta, a mogu biti kuhani, pečeni, prženi, kuhani, sušeni i svježi. 

Francuzi obožavaju juhu od luka, dok se u Britaniji kisele te jedu u pubovima uz pivu. 

Luk u prahu i granulama možete koristiti svugdje gdje biste inače koristili luk kao pojačivač okusa. Odličan je uz razne tjestenine, pizzu, umake i uz meso. Može se dodavati u salate i juhe, a super je u kombinaciji sa svježim ili kuhanim povrćem i uz salatu. 

Uz čili i biljne začine, odlično paše uz omlete i guacamole. 

DOBAR JE s većinom začina, mesom, povrćem, salatama, umacima, tjesteninom. 

Mapa okusa
Preporučamo
5000610 - Vanilija Bourbon Prah
Vanilija bourbon prah
32,47 €
cimet-cejlon-mljeveni_web.jpg
Cimet Ceylon mljeveni
3,77 €
kekkon 1.webp
Gus čajnik Kekkon 1L zeleno-zlatna
91,83 €
5001040 - Sol Dimljena Vikingška
Sol dimljena vikinška
20,28 €
Salsus-LAMB.webp
SALSUS janjeća redukcija 1L | Demi-Glace
35,24 €
TIRAMISU_Product-image-800x600px.jpg
La Perla Pralina Tiramisu
1,13 €
5000779 - Kumin Sjeme Prah
Kumin prah
3,18 €
5000831 - Indijski Orah W320
Indijski orah
2,37 €
1000042 - Šareni papar
Papar šareni zrno
4,57 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu