Luk ploške 1-2 cm
Luk ploške 1-2 cm
Allium cepa
Mnogi arheolozi, botaničari i historičari vjeruju da luk potječe iz centralne Azije, dok drugi vjeruju da se luk prvo pojavio na području Irana i zapadnog Pakistana.
Luk je Egipćanima simbolizirao vječnost, a zakapali su ga zajedno s faraonima. U luku su vidjeli vječni život zbog njegove anatomije, odnosno kružnica, koje se mogu vidjeti kad se luk prepolovi. Freske luka pojavljuju se na unutarnjim zidovima piramida i grobnicama novog i starog kraljevstva.
OKUS
Luk je osebujnog i jakog karakterističnog okusa, slatkastog i kiselkastog, sličnog češnjaku.
UPOTREBLJAVA SE svježi, u prahu, granulama.
KUPOVINA I ČUVANJE
Svježi luk kupujte na tržnicama i u supermarketima, a može se kupiti kao mladi luk i sušeni luk. Sušeni luk je suh izvana, ali svjež iznutra te može biti žute i ljubičaste boje, a pazite da nema ogrebotine ili masnice.
Takav luk može trajati tjednima, a držite ga na hladnom i suhom mjestu, dok u prahu i granulama u istim uvjetima može trajati mjesecima.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Luk je jedan od rijekih sastojaka koji se mogu pronaći u svakoj kuhinji svijeta, a mogu biti kuhani, pečeni, prženi, kuhani, sušeni i svježi.
Francuzi obožavaju juhu od luka, dok se u Britaniji kisele te jedu u pubovima uz pivu.
Luk u prahu i granulama možete koristiti svugdje gdje biste inače koristili luk kao pojačivač okusa. Odličan je uz razne tjestenine, pizzu, umake i uz meso. Može se dodavati u salate i juhe, a super je u kombinaciji sa svježim ili kuhanim povrćem i uz salatu.
Uz čili i biljne začine, odlično paše uz omlete i guacamole.
DOBAR JE s većinom začina, mesom, povrćem, salatama, umacima, tjesteninom.
Energija | 212 kJ/ 29 kcal |
Masti | 0.1 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.017 g |
Ugljikohidrati | 6.81 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 0.79 g |
Sol | 0.012 g |
Vlakna | 1.8 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.