AKCIJA TJEDNA! GUS POSUĐE -20%!

Naranča korica komadići BIO

Šifra artikla: 5001312
11,20 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Naranča korica komadići BIO

Šifra artikla: 5001312

Citrus sinensis


Porijeklom iz Azije, naranče su najpopularniji citrus te jedno od najuzgajanijih voća na svijetu.
Japanci koriste koricu malih citrusa koje nazivaju yuzu, kinezi preferiraju suhe korice naranče ili mandarine, na bliskom istoku više se koriste suhe limete. Na zapadu kuhari upotrebljavaju citrusne sokove, dok koricu ribaju ili kandiraju. Na karipskom otočju i Meksiku, bilo bi nezamislivo kuhati bez limeta.


OKUS Narančine korice imaju jasan miris naranče, okus je kiseli do gorki, ovisno o vrsti.


UPOTREBLJAVAJU SE  svježe i sušene korice, sok.


KUPOVINA I ČUVANJE Na blisko-istočnim i iranskim tržnicama često se nailazi na sušenu koricu gorke naranče i sve vrste sušenih limuna i limeta. Svježe naranče najbolje je kupovati na tržnicama ili od uzgajivača.
U dobro zatvorenoj posudi, kandirane ili sušene korice citrusa mogu se čuvati godinama.


UPOTREBA U KULINARSTVU Naranča se najviše koristi zbog svog soka i korice koji su puni aromatičnog okusa. Od njih se može raditi sok, marmelada te se koristiti kao dekoracija jelima i kolačina. Odličan su dodatak gorkoj čokoladi, jasminu i piletini te se divno slažu uz komorač.


U nekim dijelovima Irana popularne su gorke naranče od kojih se korica i sok dodaju varivima i gulašima. Ovaj okus posebno se dobro slaže s patkom, piletinom i zečetinom.


Karipske i južnoameričke marinade (mojos) rade se od soka limeta, limuna i grejpa ili soka gorke naranče u koje se dodaju češnjak, začini, voće i svježe začinsko bilje. Upotrebljavaju se kao marinade, dipovi, salatni dresinzi ili kao osvježavajući umaci uz povrće, ribu te grilano i pečeno meso.


Osim gore navedenog citrusi u prahu se mogu upotrebljavati kao nadopuna začinskim mješavinama, pomiješana s paprom posebno dobro paše uz ribe i plodove mora. Da bi prenijela aromu umiješajte je u šećer. Često se koristi kao aroma u raznim slatkim glazurama, kolačima, keksima i tortama ili je jednostavno stavite u jogurt. Pčelari je ponekad stavljaju u med kao aromu. Može se utrljavati na meso kao rub i koristiti u raznim marinadama i dresinzima.


DOBRE UZ piletinu, kolače, deserte, meso, čokoladu.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 184 kJ/ 97 kcal
Masti 0.20 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 25 g
- od kojih šećeri 9.15 g
Proteini 4.78 g
Sol 0.03 g
Vlakna 35.69 g
BIO BIO
Mapa podrijetla
Naša preporuka
1000062 - Začin za kiseljenje
Začin za kiseljenje
9,03 kn
5000761 - đumbir Ušećereni Rinfuza Kockice 8-16mm
Đumbir ušećereni
10,85 kn
5000636 - Miami Ice
Miami Ice
23,81 kn
1000066 - Mješavina za divljač
Mješavina za divljač
10,89 kn
blooming jasmin.jpg
Zeleni čaj Blooming Tea Jasmin
23,62 kn
ribljeg.jpg
Začin za pripremu ribljeg temeljca
9,91 kn
Product-image-LIMONCINO.png
Balsam Limoncino 250ml
130,53 kn
Product-image-stalak.jpg
Začini Za Gin - Drveni Stalak Harissa
330,00 kn
Product-image-SPRITZ.png
Balsam Spritz 250ml
130,53 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
denis-koktel.jpg

Orange Mate Five Spice

Idealan na dan kada vam treba osvježenje.

mouse-homepage.jpg

Čokoladni mousse bez jaja

Samo tri sastojka.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram