Natrijev glutamat E621

MSG "Umami začin"

Šifra artikla: 5000198
1,74 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Natrijev glutamat E621

MSG "Umami začin"

Šifra artikla: 5000198

Mononatrijev glutamat, u svijetu također poznat kao MSG (monosodium glutamate) ionizirani je oblik glutaminske kiseline. Ima svoj E broj - E621.

Takozvani umami ili peti okus koji daje mononatrijev glutamat, 1908. g. otkrio je japanski znanstvenik Kikunae Ikeda, a već iduće godine pokreće masovnu proizvodnju.

Mononatrijev glutamat prirodno nastaje u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su rajčice, neki sirevi (pogotovo parmezan), inćuni, zeleni čaj, neke morske alge kao što je kombu, sardine, krumpir, kukuruz...

Kad bismo se malo našalili, rekli bismo da su Talijani za umami znali još u 13. st. jer su parmezan bogat mononatrijevim glutamatom stavljali na hranu kao bi dobila bolji okus.

I dok su se japanska i kineska kuhinja bazirale na tome da se umami okus dobiva iskuhavanjem namirnica bogatim glutamatom, danas se taj proces sveo na to da se hrani jednostavno doda u vidu bijelog praha - mješavinom mononatrijevog glutamata i soli u omjeru 1:9 uz dodatak dinatrijevog inozinata i dinatrijevog gvanilata.

Mononatrijev glutamat čini hranu ukusnijom jer u našim ustima aktivira posebne osjetilne receptore za glutamat koji nam odmah šalju podražaje kako je hrana koju jedemo ukusna.

Kineska kuhinja nezamisliva je bez mononatrijevog glutamata, a svi ćemo se složiti da je - ukusna!

I dok je glutamat u hrani na dalekom istoku sasvim normalan, čak i poželjan, na zapadu je skroz druga priča jer ga povezuju s razno raznim bolestima hiperaktivnošću, glavoboljama, mučninama itd.

FDA (U.S. food and drug administration) je u svom izvješću iz 1990. g. zaključila kako mononatrijev glutamat ne uzrokuje štetne posljedice kod ljudi, no postoje osjetljive osobe kojima konzumacija od 3g po obroku mogu uzrokovati mučninu, vrtoglavicu, crvenilo, utrnulost i glavobolju. Preporučena doza mononatrijevog glutamata po obroku iznosi 0,5 g.  

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 0 kcal
Masti 0 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 0 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 0 g
Sol 22.575 g
Vlakna 0 g
Mapa okusa
Preporučamo
nigela-sjeme_web.jpg
Nigella sjeme | crni kim
2,47 €
HARISSA TERMOSICEArtboard 13-100.jpg
!NOVO - TERMOSICA PRAŠČIĆ 460ml
35,00 €
5000467 - šećer Panela Bio
Šećer panela BIO
2,22 €
1000042 - Šareni papar
Papar šareni zrno
4,57 €
papar javanski bio.jpg
Papar javanski cubeb zrno (repasti papar)
4,40 €
5002846_La Perla Rinfuza Pralina Christmas.jpg
La Perla Pralina Christmas
1,13 €
šalica od emajlaArtboard 3-100.jpg
!NOVO Šalica emajlirana | Kamping 300ml
17,58 €
Dubai čaj-1.jpg
!NOVO - Dubai čaj crni
3,88 €
kekkon 1.webp
Gus čajnik Kekkon 1L zeleno-zlatna
91,83 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu