U tijeku je nadogradnja naše web-trgovine. Mogući su povremeni problemi i prekidi u radu. Za sva pitanja i komentare na raspolaganju Vam je naša korisnička podrška. Vaša Harissa

Natrijev glutamat E621

Šifra artikla: 5000198
6,46 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Natrijev glutamat E621

Šifra artikla: 5000198

Mononatrijev glutamat, u svijetu također poznat kao MSG (monosodium glutamate) ionizirani je oblik glutaminske kiseline. Ima svoj E broj - E621.

Takozvani umami ili peti okus koji daje mononatrijev glutamat, 1908. g. otkrio je japanski znanstvenik Kikunae Ikeda, a već iduće godine pokreće masovnu proizvodnju.

Mononatrijev glutamat prirodno nastaje u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su rajčice, neki sirevi (pogotovo parmezan), inćuni, zeleni čaj, neke morske alge kao što je kombu, sardine, krumpir, kukuruz...

Kad bi se malo našalili, rekli bismo da su talijani za umami znali još u 13. st. jer su parmezan bogat mononatrijevim glutamatom stavljali na hranu kao bi dobila bolji okus.

I dok su se japanska i kineska kuhinja bazirale na tome da se umami okus dobiva iskuhavanjem namirnica bogatim glutamatom, danas se taj proces sveo na to da se hrani jednostavno doda u vidu bijelog praha - mješavinom mononatrijevog glutamata i soli u omjeru 1:9 uz dodatak dinatrijevog inozinata i dinatrijevog gvanilata.

Mononatrijev glutamat čini hranu ukusnijom iz razloga što u našim ustima aktivira posebne osjetilne receptore za glutamat koji nam odmah šalju podražaje kako je hrana koju jedemo ukusna.

Kineska kuhinja nezamisliva je bez mononatrijevog glutamata, a svi ćemo se složiti da je - ukusna!

I dok je glutamat u hrani na dalekom istoku sasvim normalan, čak i poželjan, na zapadu je skroz druga priča jer ga povezuju s razno raznim bolestima hiperaktivnošću, glavoboljama, mučninama itd.

FDA (U.S. food and drug administration) je u svom izvješću iz 1990. g. zaključila kako mononatrijev glutamat ne uzrokuje štetne posljedice kod ljudi, no postoje osjetljive individue kojima konzumacija od 3 g po obroku mogu uzrokovati mučninu, vrtoglavicu, crvenilo, utrnlost i glavobolju. Preporučena doza mononatrijevog glutamata po obroku iznosi 0,5 g.  

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100ml proizvoda
Energija 0 kJ/ 0 kcal
Masti 0 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 0 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 0 g
Sol 22.575 g
Vlakna 0 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000640 - Pina Colada
Pina Colada
19,00 kn
bio papar benglaski.jpg
Papar bengalski BIO
21,25 kn
fancier.jpg
Tomato ketchup fancier than gourmet 355ml
76,12 kn
5000686 - Orange Blossom-Mint
Orange Blossom-Mint
28,00 kn
5000761 - đumbir Ušećereni Rinfuza Kockice 8-16mm
Đumbir ušećereni
10,85 kn
5001359 - Kava Oro Cream
Kava Oro Cream
12,83 kn
1000045 - Sol za pečenu ribu - gurmanska
Sol za pečenu ribu - gurmanska
7,20 kn
5000735 - Bio Sezam Bijeli Oljušteni
Bio sezam bijeli oljušteni
3,05 kn
red onion.jpg
Stokes red onion marmelade 265g
79,66 kn
5000319 - Malina Prah
Malina prah
35,05 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve članke
Blog-homepage-pita od bundeve.jpg

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom

Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

recept_pastile.jpg

Trikatu pastile

Naziv trikatu se odnosi na jednostavnu ayurivedsku mješavinu crnog papra, dugog papra i đumbira, a pastile su zapravo francuski naziv za tablete.

Harissa Newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram