Nigella sjeme | crni kim
Nigella sativa, poznata i kao crni kim, habbat al-barakah, kalonji, čarnuška ili crni kumin
Nigella sjeme | crni kim
Nigella sativa, poznata i kao crni kim, habbat al-barakah, kalonji, čarnuška ili crni kumin
Nigella sativa
Nigella ili crni kim je botaničko ime za prelijepu vrtnu biljku sa blijedo plavim cvjetovima i pernatim listovima poznatu i kao „ljubav u izmaglici“. Vrsta koja se uzgaja zbog sjemenki u bliskom joj je srodstvu međutim nije toliko dekorativna.
Izvorno je iz Azije i južne Europe gdje se uzgaja, no raste i u divljini.
Indija je najveći proizvođač nigelle i vrlo veliki konzument. Male, crne sjemenke često se krivo nazivaju i prodaju kao crne sjemenke luka.
OKUS CRNOG KIMA
Nigella nema jaku aromu; kada se protlja rukama miriše na travu, možda blago na origano. Okus je orašast, zemljast, papren, donekle gorak, suh i prilično prodoran. Tekstura je hrskava.
UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke.
CRNI KIM - KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Kupujte cijele sjemenke jer bolje čuvaju okus i aromu. Iz mljevenih sjemenki aroma i okus brže ishlape. U zatvorenoj posudi zadržati će okus i do 3 godine.
Nigella se prodaje u trgovinama začinima i tržnicama Indije i Bliskog Istoka.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Nigella se posipava po kruhu i pecivu, sama ili u kombinaciji sa sezamom i kuminom.
Kuhari u Bengalu kombiniraju je sa sjemenkama gorušice, kuminom, komoračem i piskavicom kako bi dobili lokalnu mješavinu začina panch phoron, koji daje prepoznatljiv okus jelima od povrća.
U Indiji, nigella se upotrebljava u pilafima, kormama, curryjima i ukiseljenom povrću. U Iranu je popularna kao začin za kiseljenje kako povrća tako i voća.
Vrlo je dobra s pečenim krumpirom i korjenastim povrćem. Mljevena, u kombinaciji s korijanderom i kuminom daje dubinu Blisko Istočnim povrtnim omletima.
Indijski kuhari, prije upotrebe obično poprže nigellu na tavici ili u pečnici kako bi razvila svoju aromu prije posipavanja po vegetarijanskim jelima i salatama.
KLJUČNA ZA panch phoron.
DOBRA S kruhom, rižom, krumpirom, zelenim i korjenastim povrćem.
DOBRO SE KOMBINIRA S pimentom, kardamomom, cimetom, korijanderom, kuminom, komoračem, đumbirom, paprom, čubrom, timjanom, kurkumom.
Energija | 0 kJ/ 375 kcal |
Masti | 15 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.5 g |
Ugljikohidrati | 52 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 16 g |
Sol | 0.088 g |
Vlakna | 40 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.