Nigella sjeme | crni kim

Nigella sativa, poznata i kao crni kim, habbat al-barakah, kalonji, čarnuška ili crni kumin

Šifra artikla: 5000738
2,47 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Nigella sjeme | crni kim

Nigella sativa, poznata i kao crni kim, habbat al-barakah, kalonji, čarnuška ili crni kumin

Šifra artikla: 5000738

Nigella sativa

Nigella ili crni kim je botaničko ime za prelijepu vrtnu biljku sa blijedo plavim cvjetovima i pernatim listovima poznatu i kao „ljubav u izmaglici“. Vrsta koja se uzgaja zbog sjemenki u bliskom joj je srodstvu međutim nije toliko dekorativna.

Izvorno je iz Azije i južne Europe gdje se uzgaja, no raste i u divljini.

Indija je najveći proizvođač nigelle i vrlo veliki konzument. Male, crne sjemenke često se krivo nazivaju i prodaju kao crne sjemenke luka.

OKUS CRNOG KIMA

Nigella nema jaku aromu; kada se protlja rukama miriše na travu, možda blago na origano. Okus je orašast, zemljast, papren, donekle gorak, suh i prilično prodoran. Tekstura je hrskava.

UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke.

CRNI KIM - KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Kupujte cijele sjemenke jer bolje čuvaju okus i aromu. Iz mljevenih sjemenki aroma i okus brže ishlape. U zatvorenoj posudi zadržati će okus i do 3 godine.

Nigella se prodaje u trgovinama začinima i tržnicama Indije i Bliskog Istoka.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Nigella se posipava po kruhu i pecivu, sama ili u kombinaciji sa sezamom i kuminom.

Kuhari u Bengalu kombiniraju je sa sjemenkama gorušice, kuminom, komoračem i piskavicom kako bi dobili lokalnu mješavinu začina panch phoron, koji daje prepoznatljiv okus jelima od povrća.

U Indiji, nigella se upotrebljava u pilafima, kormama, curryjima i ukiseljenom povrću. U Iranu je popularna kao začin za kiseljenje kako povrća tako i voća.

Vrlo je dobra s pečenim krumpirom i korjenastim povrćem. Mljevena, u kombinaciji s korijanderom i kuminom daje dubinu Blisko Istočnim povrtnim omletima.

Indijski kuhari, prije upotrebe obično poprže nigellu na tavici ili u pečnici kako bi razvila svoju aromu prije posipavanja po vegetarijanskim jelima i salatama.

KLJUČNA ZA panch phoron.

DOBRA S kruhom, rižom, krumpirom, zelenim i korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA S pimentom, kardamomom, cimetom, korijanderom, kuminom, komoračem, đumbirom, paprom, čubrom, timjanom, kurkumom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 375 kcal
Masti 15 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.5 g
Ugljikohidrati 52 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 16 g
Sol 0.088 g
Vlakna 40 g
Mapa okusa
Preporučamo
Mami's Amaretto_1_1.jpg
Mami's Choco "Amaretto" 250g
9,16 €
Šalica gus s tanjurićem.jpg
Gus šalica s tanjurićem 0,15 L
23,09 €
Sol_Maestral_mlinac_80g.png
Mlinac Sol Maestral 80g
4,74 €
Product-image-mussini krema 500ml.jpg
Mussini crema classic 500ml
14,95 €
5000554 - Sol Cvijet Soli Makarska
Cvijet soli Makarska
6,46 €
Staklenka - cejlonski cimet prah.jpg
!NOVO - STAKLENKA CIMET CEYLON PRAH 30g
3,05 €
Product-image-ginselection.jpg
Poklon kutija Gin Selection Premium
38,50 €
Harissa_ukrasna_poklon_vrecica_smeda_s_bedge_masnicom.jpg
Vrećica torbica smeđa
2,65 €
blooming jasmin.jpg
Blooming Tea Jasmine
2,63 €
5000360 - Naranča Ekstrakt 60ml Nm
Naranča ekstrakt 60ml
11,76 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu