Nigella sjeme | crni kim

Nigella sativa, poznata i kao crni kim, habbat al-barakah, kalonji, čarnuška ili crni kumin

Šifra artikla: 5000738
2,24 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Nigella sjeme | crni kim

Nigella sativa, poznata i kao crni kim, habbat al-barakah, kalonji, čarnuška ili crni kumin

Šifra artikla: 5000738

Nigella sativa

Nigella ili crni kim je botaničko ime za prelijepu vrtnu biljku sa blijedo plavim cvjetovima i pernatim listovima poznatu i kao „ljubav u izmaglici“. Vrsta koja se uzgaja zbog sjemenki u bliskom joj je srodstvu međutim nije toliko dekorativna.

Izvorno je iz Azije i južne Europe gdje se uzgaja, no raste i u divljini.

Indija je najveći proizvođač nigelle i vrlo veliki konzument. Male, crne sjemenke često se krivo nazivaju i prodaju kao crne sjemenke luka.

OKUS CRNOG KIMA

Nigella nema jaku aromu; kada se protlja rukama miriše na travu, možda blago na origano. Okus je orašast, zemljast, papren, donekle gorak, suh i prilično prodoran. Tekstura je hrskava.

UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke.

CRNI KIM - KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Kupujte cijele sjemenke jer bolje čuvaju okus i aromu. Iz mljevenih sjemenki aroma i okus brže ishlape. U zatvorenoj posudi zadržati će okus i do 3 godine.

Nigella se prodaje u trgovinama začinima i tržnicama Indije i Bliskog Istoka.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Nigella se posipava po kruhu i pecivu, sama ili u kombinaciji sa sezamom i kuminom.

Kuhari u Bengalu kombiniraju je sa sjemenkama gorušice, kuminom, komoračem i piskavicom kako bi dobili lokalnu mješavinu začina panch phoron, koji daje prepoznatljiv okus jelima od povrća.

U Indiji, nigella se upotrebljava u pilafima, kormama, curryjima i ukiseljenom povrću. U Iranu je popularna kao začin za kiseljenje kako povrća tako i voća.

Vrlo je dobra s pečenim krumpirom i korjenastim povrćem. Mljevena, u kombinaciji s korijanderom i kuminom daje dubinu Blisko Istočnim povrtnim omletima.

Indijski kuhari, prije upotrebe obično poprže nigellu na tavici ili u pečnici kako bi razvila svoju aromu prije posipavanja po vegetarijanskim jelima i salatama.

KLJUČNA ZA panch phoron.

DOBRA S kruhom, rižom, krumpirom, zelenim i korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA S pimentom, kardamomom, cimetom, korijanderom, kuminom, komoračem, đumbirom, paprom, čubrom, timjanom, kurkumom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 375 kcal
Masti 15 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.5 g
Ugljikohidrati 52 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 16 g
Sol 0.088 g
Vlakna 40 g
Mapa okusa
Preporučamo
Product-image-ginselection.jpg
Poklon kutija "Gin Selection Premium"
35,00 €
5000412 - Papar Sečuan Zrno
Papar sechuan zrno (sichuan)
7,00 €
Mlinac -papar šareni.jpg
Mlinac papar šareni 50g
5,81 €
5000838 - Mango Sušeni Ploške
Mango sušeni ploške
2,56 €
5000636 - Miami Ice
Miami Ice
3,79 €
5000653 - Aloe Vera
Aloe Vera
7,16 €
Gran Aroma Espresso.webp
Kava Gran Aroma Espresso 250g
5,56 €
5000078 - Orange-Grapefruit
Orange Grapefruit
3,48 €
drobilica 0071e.png
Gus Twist drobilica bukva M
58,69 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu