Piment prah (jamajkanski papar)

Allspice

Šifra artikla: 5000783
2,90 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Piment prah (jamajkanski papar)

Allspice

Šifra artikla: 5000783

Pimenta diodica

Piment je izvorno s Karibpskog i područja tropske Centralne Amerike. Kolumbo ga je pronašao kako raste na Karipskom otočju pritom misleći da je pronašao papar – pimenta. To ime je kasnije izmjenjeno u jamajkanski papar iz razloga što većina uroda, a pogotovo najbolja kvaliteta pimenta još uvijek dolazi s tog otoka.

Piment je jedini važan začin koji još uvijek, najvećim dijelom, dolazi iz te regije te je stoga jedini začin koji raste isključivo u „Novom svijetu“.

Cijele sušene bobice jamajkanskog pimenta imaju najviše udjele esencijalnih ulja koje određuju njegov okus.

Jedan od glavnih komponenti ulja je eugenol, koji je također ključni začinski element kod klinčića.

OKUS PIMENTA

Piment ima prijatnu toplu, mirisnu aromu. Ime upućuje na ljuti okus koji podsjeća na mješavinu klinčića, cimeta i muškatnog oraščića. Većina okusa je u samoj ljusci bobice.

UPOTREBLJAVAJU SE sušene bobice.

KUPOVINA I ČUVANJE PIMENTA

Piment se može kupiti cijeli ili smljeveni. Cijele bobice, koje podsjećaju na velike smeđe bobice papra, se uvijek preporučuju. Lako se smrve kad se pokaže potreba, a cijele bobice se mogu držati u zatvorenoj posudi više godina.

PIMENT - UPOTREBA U KULINARSTVU

Mnogo prije otkrića Amerike, narodi karipskih otočja upotrebljavali su piment kako bi produžili vijek trajanja mesa i ribe. Na Jamajci još se uvijek koristi kako važan sastojak u Jerk smjesama (pastama) što se utrljavaju na piletinu, meso ili ribu prije grilanja.

Obilato se koristi, mrvljen, u raznim kruhovima, juhama, varivima i curryjima.

U Europi, piment se koristi ili cijeli kod kiseljenja ili smljeveni u kolačima, desertima, namazima te voćnim pitama. Piment pojačava aromu ananasa, šljiva, crnih ribiza i jabuka.

Većina svjetskog uroda otpada na prehrambenu industriju za izradu ketchupa i ostalih industrijskih umaka, kobasica, mesih pita, skandinavskih ukiseljenih haringa te kiselog kupusa.

BITAN JE za Jerk paste.

DOBAR JE uz patlidžane, većinu voća, bundeve, slatki krumpir i ostalo korjenasto povrće.

DOBRO SE KOMBINIRA s čilijem, klinčićima, korijanderom, češnjakom, đumbirom, macisom, gorušicom, paprom, ružmarinom, timjanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1101 kJ/ 263 kcal
Masti 8.7 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2.5 g
Ugljikohidrati 72.1 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 6.1 g
Sol 0.077 g
Vlakna 21.6 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000781 - Kim Sjeme Prah
Kim prah
2,47 €
Product-image-mussini krema 500ml.jpg
Mussini crema classic 500ml
14,95 €
cimet-cejlon-mljeveni_web.jpg
Cimet Ceylon mljeveni
3,77 €
SALTED-CARAMEL_Product-image-800x600px.jpg
La Perla Pralina Slana Karamela
1,13 €
5000831 - Indijski Orah W320
Indijski orah
2,37 €
mussini malina.jpg
Mussini crema malina 150ml
9,31 €
5002847 La Perla Ambra  rinfuza_1.jpg
"La Perla" Pralina Ambra
1,13 €
Kurkuma Allepey.jpg
Kurkuma Alleppey - 5% kurkumina
2,59 €
RED-GINSENG_WEB.jpg
Red Ginseng
5,72 €
5000661 - Cranberry-Rose
Cranberry-Rose
4,02 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Pinca-recept-Blog-homepage-960x655px.jpg

Pinca

Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.  

morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu