Piment prah (jamajkanski papar)

Allspice

Šifra artikla: 5000783
1,58 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Piment prah (jamajkanski papar)

Allspice

Šifra artikla: 5000783

Pimenta diodica

Piment je izvorno s Karibpskog i područja tropske Centralne Amerike. Kolumbo ga je pronašao kako raste na Karipskom otočju pritom misleći da je pronašao papar – pimenta. To ime je kasnije izmjenjeno u jamajkanski papar iz razloga što većina uroda, a pogotovo najbolja kvaliteta pimenta još uvijek dolazi s tog otoka.

Piment je jedini važan začin koji još uvijek, najvećim dijelom, dolazi iz te regije te je stoga jedini začin koji raste isključivo u „Novom svijetu“.

Cijele sušene bobice jamajkanskog pimenta imaju najviše udjele esencijalnih ulja koje određuju njegov okus.

Jedan od glavnih komponenti ulja je eugenol, koji je također ključni začinski element kod klinčića.

OKUS PIMENTA

Piment ima prijatnu toplu, mirisnu aromu. Ime upućuje na ljuti okus koji podsjeća na mješavinu klinčića, cimeta i muškatnog oraščića. Većina okusa je u samoj ljusci bobice.

UPOTREBLJAVAJU SE sušene bobice.

KUPOVINA I ČUVANJE PIMENTA

Piment se može kupiti cijeli ili smljeveni. Cijele bobice, koje podsjećaju na velike smeđe bobice papra, se uvijek preporučuju. Lako se smrve kad se pokaže potreba, a cijele bobice se mogu držati u zatvorenoj posudi više godina.

PIMENT - UPOTREBA U KULINARSTVU

Mnogo prije otkrića Amerike, narodi karipskih otočja upotrebljavali su piment kako bi produžili vijek trajanja mesa i ribe. Na Jamajci još se uvijek koristi kako važan sastojak u Jerk smjesama (pastama) što se utrljavaju na piletinu, meso ili ribu prije grilanja.

Obilato se koristi, mrvljen, u raznim kruhovima, juhama, varivima i curryjima.

U Europi, piment se koristi ili cijeli kod kiseljenja ili smljeveni u kolačima, desertima, namazima te voćnim pitama. Piment pojačava aromu ananasa, šljiva, crnih ribiza i jabuka.

Većina svjetskog uroda otpada na prehrambenu industriju za izradu ketchupa i ostalih industrijskih umaka, kobasica, mesih pita, skandinavskih ukiseljenih haringa te kiselog kupusa.

BITAN JE za Jerk paste.

DOBAR JE uz patlidžane, većinu voća, bundeve, slatki krumpir i ostalo korjenasto povrće.

DOBRO SE KOMBINIRA s čilijem, klinčićima, korijanderom, češnjakom, đumbirom, macisom, gorušicom, paprom, ružmarinom, timjanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1101 kJ/ 263 kcal
Masti 8.7 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2.5 g
Ugljikohidrati 72.1 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 6.1 g
Sol 0.077 g
Vlakna 21.6 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000846 - Pomelo Ušećereni
Pomelo ušećereni
1,13 €
5000511 - Ribež Za đumbir Porculan
Ribež za đumbir porculan
19,05 €
Limenka Cafe de Paris.jpg
Limenka Cafe de Paris 25g
2,81 €
papar-timut_Product-image-800x600px.jpg
Papar Timut BIO
4,51 €
Spicy Ramen Soup.webp
Home Chef Spicy Ramen 0,5l
8,60 €
HONEY-GINGER_Product-image-800x600px.jpg
La Perla Pralina Đumbir Med - rinfuza
1,13 €
La Perla Limoncello Meringue namaz-4.webp
La Perla namaz Limoncello & Meringue 150g
13,00 €
5000823 - Earl Grey Premium
Earl Grey Premium
4,10 €
5000681 - Spring Melody
Spring Melody
3,33 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu