Piskavica prah

Šifra artikla: 5000776
2,38 €
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Piskavica prah

Šifra artikla: 5000776

Trigonella foenum – graecum

Porijeklom iz zapadne Azije i jugoistočne Europe, piskavica ima dugu povijest upotrebe kao začina. Latinski naziv Trigonella odnosi se na trokutasti oblik cvjetova, a foenum-graecum znači grčko sijeno, što ukazuje na njegovu uporabu kao stočnu hranu u prošlosti.

Iako cijenjen u kuhinjama Bliskog Istoka i Indije, piskavica još mora zaplijeniti pažnju kuhara sa Zapada.

OKUS

Svježi listovi su travasti i blago opori s tonovima oštrine. U suhim listovima postoji nota sijena. Aroma sirovog sjemena može se identificirati kao prijelazni miris nekih curry mješavina. Okus im je poput celera ili ljupčaca te gorak; tekstura je brašnasta.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni listovi i sjeme.

PISKAVICA, KUPOVINA I ČUVANJE

Svježe listove moguće je pronaći na iranskim i indijskim tržnicama; čuvajte ih u hladnjaku te upotrijebite unutar 2 do 3 dana. Suhi listovi bi trebali biti zeleni bez imalo žutila; čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi.

Sjeme je dostupno od istih izvora te od trgovaca začinima; čuvajte ih na isti način i zadržati će okus oko godine dana ili dulje.

Mljevena piskavica vrlo brzo gubi okus, zato je pržite i meljite prema potrebi. Supermarketi ponekad prodaju klice piskavice.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Piskavicu u Indiji naširoko koriste vegeterijanci jer je bogat izvor proteina, minerala i vitamina. Indijski kuhari na mnoge načine upotrebljavaju listove svježe piskavice (methi) kao povrće, ili kuhanu s krumpirom, špinatom ili rižom. Listovi se također mogu nasjeckati i dodati tijestu za naan i chapattis.

Suhi listovi se upotrebljavaju za začinjanje umaka.

Piskavica često dodaje gorčinu Bengalskim složencima od povrća zvanim shuktas. Suhi ili svježi listovi bitni su za klasični iranski složenac od začinskog bilja i janjetine, ghormeh sabzi, a često se koriste i za začinjavanje omleta sa začinskim biljem.

Sjeme se u Indiji stavlja u ukiseljeno povrće i chutneyje, u južnu začinsku mješavinu sambhar te u Bengalski panch phoron. Dobro idu uz leću i ribu, dosta se koriste u dalima i ribljim curryjima na jugu te ih se melje s brašnom kako bi se napravio lokalni kruh dosai.

U Egiptu i Etiopiji piskavica se koristi za začinjavanje kruha te je sastavni dio Etiopijske začinske mješavine berbere. U Turskoj i Armeniji mljevena piskavica se kombinira sa čilijem i češnjakom i utrljava na pastirmu, izvrsnu sušenu govedinu regije.

U Jemenu se sjeme piskavice, prvo namočeno u vodi kako bi se ublažila gorčina, stavlja u hilbeh, jak umak koji se maže na kruh ili, u posebnim prilikama poslužuje uz mesnu juhu te jela od povrća.

Okus javora, pržene piskavice doveo je do upotrebe u pekarskim proizvodima te u umjetnim sirupima od javora.

BITNA JE za sambhar prah, panch phoron, berbere, hilbeh.

DOBRA JE s ribljim curryjem, zelenim i korjenastim povrćem, janjetinom, mahunarkama, krumpirom, rižom, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRA s kardamomom, cimetom, klinčićima, korijanderom, kuminom, sjemenom komorača, češnjakom, sušenim limetama, nigellom, paprom, kurkumom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1352 kJ/ 323 kcal
Masti 6.4 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.5 g
Ugljikohidrati 58.4 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 23 g
Sol 0.067 g
Vlakna 24.6 g
Mapa okusa
Preporučamo
ocatzačbilje2.jpg
Ocat sa začinskim biljem 0,75l
3,08 €
5000585 - šafran Iran Negin Prašnici 1g
Šafran pushal tučak Iran 0,2 G
7,06 €
Ramen Miso.webp
Home Chef Miso Ramen 0,5l
8,60 €
komorač sjeme.jpg
Komorač sjeme
2,38 €
5000781 - Kim Sjeme Prah
Kim prah
2,25 €
1000010 - Cajun
Cajun
2,91 €
5001357 - Kava Super Bar
Kava Super Bar
7,21 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu