U tijeku je nadogradnja naše web-trgovine. Mogući su povremeni problemi i prekidi u radu. Za sva pitanja i komentare na raspolaganju Vam je naša korisnička podrška. Vaša Harissa

Šafran coupe mljeveni 0,25g

Šifra artikla: 5000583
55,45 kn
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Šafran coupe mljeveni 0,25g

Šifra artikla: 5000583

Crocus sativus

Šafran je livadna biljka iz porodice perunika. Začin kakav poznajemo dobiva od prašnika (stigme) cvijeta kojih svaki cvijet ima samo tri. Potječe s Mediterana i zapadne Azije, a prastare civilizacije tih regija upotrebljavale su ga kao boju te aromu za jela i vino.

Glavni proizvođač je Iran pa tek daleko iza njega Španjolska, Grčka i Italija.

Šafran je najskuplji začin na zemlji, zato što njegova proizvodnja ovisi o intenzivnom fizičkom radu. Potrebno je oko 80.000 cvjetova kako bi se proizvelo samo 500 g začina.

OKUS

Miris šafrana je nezamjenjiv; bogat, opor, mošusni, cvjetni, medenast i jak. Okus je delikantan, ali probojan, topli, zemljani, mošusni, gorak i dugotrajan.

Aromatična svojstva ovise o mjestu s kojeg dolazi.

UPOTREBLJAVAJU SE prašnici - stigme.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Kupujte sušene prašnike (poznate kao vlakna ili niti); mljeveni šafran se lako krivotvori odnosno miješa s drugim začinima kako bi se dobilo na težini. Niti mogu zadržti okus 2-3 godine ukoliko ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi na tamnom mjestu.

Šafran kupujte samo od provjerenih izvora; u turističkim mjestima po cijelom svijetu pod šafran se prodaju kurkuma, latice bileča, šafranika, a niti jedno nema šafranovu prodiruću aromu stoga prije kupovine pomirišite.

Ukoliko često koristite šafran kupite ga u većim količinama od trgovca začinima.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Šafran je dugo bio poznat kao boja, bilo za halje budističkih redovnika ili za paellu i rižoto.

Kod mnogih jela šafran se dodaje u tekućinu. Ako se doda na početku kuhanja pustit će više boje; dodan u kasnijem stadiju kuhanja dat će jaču aromu. Izbjegavajte prekomjerno dodavanje jer hrani može dati gorak, ljekovit okus.

Ako se u jelo ne dodaje tekućina, onda možete umiješati samljevena vlakna. Ako nisu suha, prije mljevenja ih prepržite na suho.

Neke kulture šafranom aromatiziraju specifična jela, najčešće jela koja se povezuju s proslavama ili festivalima. Šafran daje specifičan okus mnogim mediteranskim juhama od ribe i složencima od kojih su najpoznatiji Provencal bouillabaisse i Catalan zarzuela (obje su bogate juhe od ribe i plodova mora).

Poboljšava kakvoću jednostavnim složencima od školjaka i krumpira ili ribe pečene u bijelom vinu. Riža od šafrana izvrsna je bilo kao Valencianska paella, rižoto alla Milanese, Iranski polo, Moghul biryani, ili jednostavan povrtni pilav.

U Švedskoj se od šafrana rade peciva i kolači za festival svijetla, 13.12., na dan Sv. Lucije.

Tradicionalni kornvalski kolačići od šafrana sve su samo ne nestali, ali nije ih teško napraviti i finog su, bogatog okusa. Također se isplati probati sladoled od šafrana, bilo u europskom stilu, blisko-istočni s mastikom, ili indijski kulfi.

DOBAR JE sa šparogama, mrkvom, piletinom, jajima, ribom i morskim plodovima, porilukom, gljivama, fazanom, zečetinom, špinatom, tikvicama, rižom

DOBRO SE KOMBINIRA s anisom, kardamomom, komoračem, đumbirom, mastikom, muškatnim oraščićem, crvenom paprikom, paprom, pupoljcima ruže, ružinom vodicom.

KVALITETA

Stigme šafrana najbolje kvalitete su tamno crvene, tanke i zovu se COUPE kada govorimo o španjolskom, odnosno SARGOL ako govorimo o iranskom.

Malo dulje stigme s malim udjelom žutih završetaka spadaju u kategoriju koja se označava MANCHA ako se radi o španjolskom šafranu, a POSHAL ili KAYAM ako govorimo o iranskom.

Šafran slabije kvalitete vuče na smeđu boju, prašnika raznih veličina.

Dobra kvaliteta šafrana u vrlo malim koilčinama također se proizvodi u Grčkoj i Italiji.

Zanimljivo je napomenuti da je Iran najveći svjetski proizvođač šafrana s ukupnim udjelom preko 90%. S druge strane Španjolci su najveći svjetski potrošači šafrana te je na tržištu vrlo rijetko i teško naći pravi španjolski šafran jer udio njihove proizvodnje iznosi jedva 4% (ako) i to većinom proizvedenog u obiteljskim gospodarstvima od čega skoro sve bude potrošeno u Španjolskoj.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100ml proizvoda
Energija 1298 kJ/ 310 kcal
Masti 5.8 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.6 g
Ugljikohidrati 65.4 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 11.4 g
Sol 0.0148 g
Vlakna 3.9 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000640 - Pina Colada
Pina Colada
19,00 kn
5001046 - Prašak Za Pecivo Bio
Prašak za pecivo bio
5,59 kn
5000099 - Bon Tea Chocolate-Coconut
Bon Tea Chocolate-Coconut
17,49 kn
5001344 - Hakuma Energy 330ml
Hakuma Energy 330ml
19,99 kn
5000686 - Orange Blossom-Mint
Orange Blossom-Mint
28,00 kn
5000730 - Marelica Koštica Slatka Bio
Marelica koštica slatka BIO
15,12 kn
5001345 - Hakuma Refresh 330ml
Hakuma Refresh 330ml
19,99 kn
5000661 - Cranberry-Rose
Cranberry-Rose
21,84 kn
Product-image-a4p-m3.jpg
Mužar A4p-M3 Mramor Choco 130mm
179,00 kn
5001116 - čili Carolina Reaper Cijeli
Čili carolina reaper cijeli
23,99 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve članke
Blog-homepage-pita od bundeve.jpg

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom

Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

recept_pastile.jpg

Trikatu pastile

Naziv trikatu se odnosi na jednostavnu ayurivedsku mješavinu crnog papra, dugog papra i đumbira, a pastile su zapravo francuski naziv za tablete.

Harissa Newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram