Sezam Tex Mex

Šifra artikla: 5000998
8,69 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Sezam Tex Mex

Šifra artikla: 5000998

SASTOJCI: tostirane sjemenke sezama, šećer, češnjak, sol, hidrolizirani proteini, čili, ekstrakt ribe, aminokiseline, pigment paprike, stevia, limunska kiselina, natrijev glutamat, dinatrijev inozinat

ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama, proizvodi ribarstva, soja i proizvodi od soje.

Sesamum indicum

Sezam je jedna od prvih biljaka koje su se uzgajale zbog sjemena.

Egipćani i Babilonci sezam su upotrebljavali u kruhu, navika koja je i danas prisutna na Bliskom Istoku.

Cijele sjemenke dobivaju se od jednogodišnje tropske biljke. Sezam može biti blijedo zlatni ili bijeli, crveni, smeđi ili crni ovisno o vrsti. Sjemenke su male, plosnate i ovalne, sjajne su i voskaste zbog ulja koje sadrže i relativno su mekane. Kremasto bijeli sezam je najzastupljeniji.

Na Bliskom Istoku blijedo smeđi tahini (sezamova pasta) miješa se sa češnjakom i limunovim sokom te se kao takva koristi kao baza brojnim dresinzima uz humus, jela od povrća i ribu.

Tex-Mex (Texas i Mexican) je naziv za jela koja potječu s jugozapada Sj. Amerike, karakteristična po siru, grahu, mesu, paprici i začinima. Iako je poznata kao ljuta, često se koriste začini poput kumina i korijandera. 

OKUS

Sezamove sjemenke nisu pretjerano aromatične, ali imaju umjeren orašast miris, koji je još izraženiji ukoliko se sjemenke tostiraju. Tex-Mex dodatak pruža jedinstvenu ljutinu sezamovim sjemenkama. 

UPOTREBLJAVAJU SE cijele sjemenke, ulje i pasta od sjemenki.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Sjemenke sezama mogu se naći u većini dućana, a u nekim specijaliziranim, može se naći i tahini, tamni kineski sezam i tamno sezamovo ulje. Sjemenke čuvajte u dobro zatvorenim posudama.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Sezam se posipava po kruhu i pecivima prije pečenja. Neizostavan je sastojak bliskoistočne mješavine začina za'atar i japanske seven spice mješavine. Najvažniji je sastojak bliskoistočne Halve.

Tamno smeđa kineska pasta od sezama i ulje boje jantara dobiveni su od tostiranih sjemenki. Tostiranje pojačava orašast okus i daje tamniju boju.

Ovi proizvodi široko su zastupljeni u Kineskoj, Koreskoj i Japanskoj kuhinji. Azijsko ulje je začinsko ulje i nije pogodno za kuhanje jer gori na nižim temperaturama. Kineska pasta od sezama ima gustu teksturu i upotrebljava se u dresinzima za tjesteninu, rižu i povrće. Kinezi vole hrskavu teksturu sezamovih sjemenki panima „paniraju“ loptice i tosteve od škampi.

U Japanu bijeli ili zlatni sezam miješa se sa soja umakom i šećerom te se poslužuje kao dresing uz hladnu piletinu, tjesteninu i povrtne salate. Crni sezam upotrebljava se u kineskoj i japanskoj kuhinji kao dodatak riži, povrću, ribi i morskim plodovima.

Sezami s okusima odličan su dodatak za sendviče, tortille i salate. 

DOBAR UZ patliđane, ribu, zeleno povrće, tjesteninu, rižu, tikvice, salate, sendviče, peciva.

DOBRO SE KOMBINIRA sa kardamomom, cassiom, čilijem, klinčićem, korijanderom, đumbirom, muškatnim oraščićem, origanom, paprom, sumakom, timjanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 2374 kJ/ 178 kcal
Masti 6.5 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.5 g
Ugljikohidrati 26 g
- od kojih šećeri 3.7 g
Proteini 3.7 g
Sol 0.01103 g
Vlakna 3.7 g
Mapa okusa
Preporučamo
RED-GINSENG_WEB.jpg
Red Ginseng
5,72 €
drobilica 0071e.png
Gus Twist drobilica bukva M
58,69 €
5000585 - šafran Iran Negin Prašnici 1g
Šafran pushal tučak Iran 0,2 G
7,77 €
5000664 - China Special Gunpowder
China Special Gunpowder Tea
3,49 €
5000471 - Papar Voatsiperifery
Papar voatsiperifery
7,66 €
cimet-cejlon-mljeveni_web.jpg
Cimet Ceylon mljeveni
3,77 €
papar javanski bio.jpg
Papar javanski cubeb zrno (repasti papar)
4,40 €
Salsus_temeljac_Ramen_spicy_1L.jpg
Ramen Spicy Soup 1l Salsus
12,40 €
secer-cimet-web2.jpg
Šećer cimet
2,52 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Pinca-recept-Blog-homepage-960x655px.jpg

Pinca

Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.  

morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu