Sezam wasabi
Sezam wasabi
SASTOJCI: tostirane sjemenke sezama, octena kiselina, wasabi, natrijev glutamat, šećer, dekstrin
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Sesamum indicum
Sezam je jedna od prvih biljaka koje su se uzgajale zbog sjemena.
Egipćani i Babilonci sezam su upotrebljavali u kruhu, navika koja je i danas prisutna na Bliskom Istoku.
Cijele sjemenke dobivaju se od jednogodišnje tropske biljke. Sezam može biti blijedo zlatni ili bijeli, crveni, smeđi ili crni ovisno o vrsti. Sjemenke su male, plosnate i ovalne, sjajne su i voskaste zbog ulja koje sadrže i relativno su mekane. Kremasto bijeli sezam je najzastupljeniji.
Na Bliskom Istoku blijedo smeđi tahini (sezamova pasta) miješa se sa češnjakom i limunovim sokom te se kao takva koristi kao baza brojnim dresinzima uz humus, jela od povrća i ribu.
Wasabi je japanska biljka često opisana kao "japanski hren" koja se jede uz sushi i sashimi, u pasti ili kao umak.
OKUS
Sezamove sjemenke nisu pretjerano aromatične, ali imaju umjeren orašast miris, koji je još izraženiji ukoliko se sjemenke tostiraju. Wasabi je jakog, specifičnog ljutog okusa.
UPOTREBLJAVAJU SE cijele sjemenke, ulje i pasta od sjemenki.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Sjemenke sezama mogu se naći u većini dućana, a u nekim specijaliziranim, može se naći i tahini, tamni kineski sezam i tamno sezamovo ulje. Sjemenke čuvajte u dobro zatvorenim posudama.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Sezam se posipava po kruhu i pecivima prije pečenja. Neizostavan je sastojak bliskoistočne mješavine začina za'atar i japanske seven spice mješavine. Najvažniji je sastojak bliskoistočne Halve.
Tamno smeđa kineska pasta od sezama i ulje boje jantara dobiveni su od tostiranih sjemenki. Tostiranje pojačava orašast okus i daje tamniju boju.
Ovi proizvodi široko su zastupljeni u Kineskoj, Koreskoj i Japanskoj kuhinji. Azijsko ulje je začinsko ulje i nije pogodno za kuhanje jer gori na nižim temperaturama. Kineska pasta od sezama ima gustu teksturu i upotrebljava se u dresinzima za tjesteninu, rižu i povrće. Kinezi vole hrskavu teksturu sezamovih sjemenki panima „paniraju“ loptice i tosteve od škampi.
U Japanu bijeli ili zlatni sezam miješa se sa soja umakom i šećerom te se poslužuje kao dresing uz hladnu piletinu, tjesteninu i povrtne salate. Crni sezam upotrebljava se u kineskoj i japanskoj kuhinji kao dodatak riži, povrću, ribi i morskim plodovima.
Sezami s okusima odličan su dodatak za sendviče, tortille i salate.
DOBAR UZ patliđane, ribu, zeleno povrće, tjesteninu, rižu, tikvice, salate, sendviče, peciva.
DOBRO SE KOMBINIRA sa kardamomom, cassiom, čilijem, klinčićem, korijanderom, đumbirom, muškatnim oraščićem, origanom, paprom, sumakom, timjanom.
Energija | 0 kJ/ 529 kcal |
Masti | 35.3 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 35.3 g |
- od kojih šećeri | 17.6 g |
Proteini | 17.6 g |
Sol | 0.0880 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici
Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem

Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!