Špinat prah
Špinat prah
Spinacia oleracea
Špinat je jestiva biljka iz porodice Amaranthaceae izvorno iz centralne i jugozapadne Azije. Jednogodišnja biljka koja raste do 30-ak cm visine.
Listovi variraju od ovalnih do trokutastih, različitih veličina od 2-30 cm dugih i 1-15 cm širokih. Veći listovi nalaze se na donjem dijelu biljke.
Cvjetovi su neprimjetni, žutkasto-zeleni, 3-4 mm u promjeru, koji se formiraju u malu, tvrdu bobicu promjera 5-10 mm koja sadrži par sjemenki.
Špinat je prava povrtna bomba bogata vitaminima i mineralima, naročito klorofilom i antioksidansima.
Bogat je izvor vitamina A, C, E, K, B2 i B6, magnezija, mangana, folne kiseline, željeza, kalcija, kalija, fosfora, selena, niacina, omega-3, itd.
Smatra se da je špinat prešao perzijska mora dok su ga trgovci transportirali u Indiju i Kinu. Špinat se nije upotrebljavao u Engleskoj i Francuskoj sve do 14. st. kada se počeo cijeniti kao rano proljetno povrće.
UPOTREBLJAVA SE svjež, narezan ili mljeveni u prah.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Prah špinata može se koristiti kao zamjena za jedan dio brašna u kruh te kao prirodna boja za hranu i sapune.
Prah špinata nevjerojatno je svestrana namirnica koju bi svatko trebao imati pri ruci. Može se lako umiješati u hranu, služi za bojanje tjestenine te je odličan dodatak smoothijima, dipovima i umacima.
DOBAR ZA tjestenine, umake, dipove, meso, krumpir, humus, rajčice, jaja, zeleno povrće.
DOBRO SE KOMBINIRA S mentom, češnjakom, paprom, orasima, feta sirom, limunom, voćem, peršinom.
Energija | 1219 kJ/ 292 kcal |
Masti | 4 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1 g |
Ugljikohidrati | 36 g |
- od kojih šećeri | 4 g |
Proteini | 29 g |
Sol | 2 g |
Vlakna | 2 g |
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Orange Mate Five Spice
Idealan na dan kada vam treba osvježenje.

Čokoladni mousse bez jaja
Samo tri sastojka.