U tijeku je nadogradnja naše web-trgovine. Mogući su povremeni problemi i prekidi u radu. Za sva pitanja i komentare na raspolaganju Vam je naša korisnička podrška. Vaša Harissa

Zvjezdasti anis cijeli

Šifra artikla: 5000688
15,87 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Zvjezdasti anis cijeli

Šifra artikla: 5000688

Illicium verum

Svakako najljepši začin, zvjezdasti anis potječe iz Južne Kine i Vijetnama, gdje ima dugu povijest upotrebe u medicini i kulinarstvu.

U Europi je postao poznat negdje u 17. st., a stari recepti upućuju na to da je bio upotrebljavan kako bi dao okus sirupima, lijekovima za srce i konzervansima.

Danas ga kuhari na zapadu koriste za dodavanje okusa ribi i morskim plodovima, sirupima za poširanje smokve i kruške te za začinjavanje tropskog voća.

OKUS

Arome je poput komorača i anisa. Zvjezdasti anis i sjemenke anisa sadržavaju eterična ulja s anetholom. Zvjezdast anis sadrži note slatkog korijena i snažnu toplinu. Okus je opor i sladak s blagim efektom utrnulosti, a ostavlja osvježavajuči i ugodan okus u ustima.

UPOTREBLJAVA SE u cijelom komadu ili komadićima ili mljeveni u prah.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Zvjezdasti anis najbolje je kupovati cijeli ili u komadićima. Izvan dosega svijetlosti, u dobro zatvorenoj posudi može stajati i godinu dana. Mljeveni začin kupujte u manjim količinama, a kao takav trebao bi sačuvati svojstva više od 6 mjeseci.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U kineskoj kuhinji zvjezdasti anis se upotrebljava u juhama i temeljcima, u marinadama za piletinu i svinjetinu pripremljenu na pari te za ˝red-cooked˝ piletinu, patku i svinjetinu – meso dobije crveno-smeđu boju zbog pirjanja u tamnom bujonu u koji su dodani začini i umak od soje. Zvjezdasti anis također boji i aromatizira ˝marbled tea eggs˝.

Glavni je sastojak kineske mješavine od pet začina (five-spice powder). Vijetnamski kuhari također ga upotrebljavaju u pirjanim jelima i temeljcima te u pho (juhi od govedine i rezanaca). Okus zvjezdastog anisa može se otkriti u nekim kuhinjama Kerale u Južnoj Indiji, a u nekim jelima sjeverne Indije može se upotrijebiti kao jeftinija zamjena sjemenkama anisa.

U kuhinjama zapada slabo se koristi, osim za aromatiziranje pića kao npr. pastis (liker od anisa) i anisette (liker od sjemenki anisa s okusom sladića) te u žvakaćim gumama i slatkišima.

Uz obogaćivanje okusa ribe, morskih plodova te nekih voćnih jela, izražava slatkoću poriluka, bundeve i korjenastog povrća.

BITAN JE za five-spice prah.

DOBAR JE s poširanom piletinom, ribom i morskim plodovima u court bouillonu (jednostavni temeljac za poširanje), smokvama, tropskim voćem, porilukom, bikovim repom, svinjetinom, bundevom, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA sa cassia cimetom, čilijem, korijanderom, sjemenom komorača, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, koricom limete, sichuan paprom, umakom od soje, sušenom korom mandarine.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100ml proizvoda
Energija 1411 kJ/ 337 kcal
Masti 16 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.6 g
Ugljikohidrati 50 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 18 g
Sol 0.016 g
Vlakna 15 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
mussini malina.jpg
Mussini crema malina 150ml
58,45 kn
5001357 - Kava Super Bar
Kava Super Bar
18,12 kn
red onion.jpg
Stokes red onion marmelade 265g
79,66 kn
5002027 - Grejp Rozi Sušeni Ploške
Grejp rozi sušeni ploške
25,67 kn
paprika baranjska slatka.jpg
Paprika crvena - hrvatska mljevena slatka
12,19 kn
5000831 - Indijski Orah W320
Indijski orah
14,91 kn
neven bio.jpg
Latice nevena BIO
16,30 kn
5000063 - Ayurveda Women's Activity
Ayurveda Women's Activity
23,10 kn
5000073 - Ruža Pupoljci Bio
Ruža pupoljci BIO
27,00 kn
5000085 - Yoga
Yoga
21,86 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve članke
Blog-homepage-pita od bundeve.jpg

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom

Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

recept_pastile.jpg

Trikatu pastile

Naziv trikatu se odnosi na jednostavnu ayurivedsku mješavinu crnog papra, dugog papra i đumbira, a pastile su zapravo francuski naziv za tablete.

Harissa Newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram