Zvjezdasti anis cijeli

Zvjezdasti anis - začin, okus, aroma

Šifra artikla: 5000688
6,53 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Zvjezdasti anis cijeli

Zvjezdasti anis - začin, okus, aroma

Šifra artikla: 5000688

BITAN JE za five-spice prah.

DOBAR JE s poširanom piletinom, ribom i morskim plodovima u court bouillonu (jednostavni temeljac za poširanje), smokvama, tropskim voćem, porilukom, bikovim repom, svinjetinom, bundevom, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s cassia cimetom, čilijem, korijandrom, sjemenom komorača, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, koricom limete, sichuan paprom, umakom od soje, sušenom korom mandarine.

OKUS

Arome je poput komorača i anisa. Zvjezdasti anis i sjemenke anisa sadržavaju eterična ulja s anetholom. Zvjezdast anis sadrži note slatkog korijena i snažnu toplinu. Okus je opor i sladak s blagim efektom utrnulosti, a ostavlja osvježavajući i ugodan okus u ustima.

UPOTREBLJAVA SE u cijelom komadu ili komadićima ili mljeveni u prah.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Zvjezdasti anis najbolje je kupovati cijeli ili u komadićima. Izvan dosega svijetlosti, u dobro zatvorenoj posudi može stajati i godinu dana. Mljeveni začin kupujte u manjim količinama, a kao takav trebao bi sačuvati svojstva više od 6 mjeseci.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U kineskoj kuhinji zvjezdasti anis se upotrebljava u juhama i temeljcima, u marinadama za piletinu i svinjetinu pripremljenu na pari te za ˝red-cooked˝ piletinu, patku i svinjetinu – meso dobije crveno-smeđu boju zbog pirjanja u tamnom bujonu u koji su dodani začini i umak od soje. Zvjezdasti anis također boji i aromatizira ˝marbled tea eggs˝.

Glavni je sastojak kineske mješavine od pet začina (five-spice powder). Vijetnamski kuhari također ga upotrebljavaju u pirjanim jelima i temeljcima te u pho (juhi od govedine i rezanaca). Okus zvjezdastog anisa može se otkriti u nekim kuhinjama Kerale u Južnoj Indiji, a u nekim jelima sjeverne Indije može se upotrijebiti kao jeftinija zamjena sjemenkama anisa.

U kuhinjama zapada slabo se koristi, osim za aromatiziranje pića kao npr. pastis (liker od anisa) i anisette (liker od sjemenki anisa s okusom sladića) te u žvakaćim gumama i slatkišima.

Uz obogaćivanje okusa ribe, morskih plodova te nekih voćnih jela, izražava slatkoću poriluka, bundeve i korjenastog povrća.

Danas ga kuhari na zapadu koriste za dodavanje okusa ribi i morskim plodovima, sirupima za poširanje smokve i kruške te za začinjavanje tropskog voća.

Illicium verum - Zvjezdasti anis

Svakako najljepši začin, zvjezdasti anis potječe iz Južne Kine i Vijetnama, gdje ima dugu povijest upotrebe u medicini i kulinarstvu.

U Europi je postao poznat negdje u 17. st., a stari recepti upućuju na to da je bio upotrebljavan kako bi dao okus sirupima, lijekovima za srce i konzervansima.

 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1411 kJ/ 337 kcal
Masti 16 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.6 g
Ugljikohidrati 50 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 18 g
Sol 0.016 g
Vlakna 15 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000725 - Bio Paprika Slatka španjolska Mljevena
Paprika slatka španjolska mljevena BIO
2,00 €
5000776 - Piskavica Prah
Piskavica prah
2,62 €
pistachio_Product-image-800x600px.jpg
La Perla namaz Pistacija
12,00 €
1.jpg
Ami's Original Chai
5,82 €
5000471 - Papar Voatsiperifery
Papar voatsiperifery
7,66 €
papar javanski bio.jpg
Papar javanski cubeb zrno (repasti papar)
4,40 €
5001359 - Kava Oro Cream
Kava Oro Cream
7,52 €
Staklenka - Začin za pečeni krumpir.jpg
!NOVO - STAKLENKA PEČENI KRUMPIR 60g
4,35 €
5000183 - Mužar D7p-G1 Granit Crni Polirani 120mm
Mužar D7p-G1 granit crni polirani 120mm
25,32 €
la_perla_namaz_ambra.jpg
"La Perla" Namaz Ambra
10,00 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Mediterrane Lammkrone in aromatischer Kruste.jpg

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici

Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem 

 
 
 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu