Korijander list Cilantro

Cilantro

Šifra artikla: 5000242
2,64 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Korijander list Cilantro

Cilantro

Šifra artikla: 5000242

Cilantro - list korijandra

Coriandrum sativum

Porijeklom s Mediterana i zapadne Azije, korijander se sada uzgaja posvuda. Koristi se kao začinska biljka i začin te kao mirisni spoj u mnogim jelima.

Svježi listovi korijandra najpoznatiji su pod nazivom cilantro i jako su bitni za Azijsku, latinsko-američku i portugalsku kuhinju.

Tajlandski kuhari također koriste i dugi, tanki korijen korijandra. U zapadnoj kuhinji, plod ili sjeme korijandra koriste se kao začin; na Bliskom Istoku i u Indiji oboje su prisutni u kuhinji.

Drugo ime za biljku je kineski peršin.

OKUS KORIJANDRA

Listovi, plodovi i nezrelo sjeme imaju istu aromu.

Neki su ljudi ovisni o njegovoj osvježavajućoj, limunasto-đumbirastoj aromi, s notama kadulje; neki ga mrze i smatraju da je sapunast i neugodan.

Okus je delikatan, ali složen, s naznakama papra, mente i limuna.

UPOTREBLJAVAJU se listovi, grančice, korijen, sjemenke korijandra.

KUPOVINA I ČUVANJE KORIJANDRA

Korijandar je dostupan u specijalnim trgovinama i supermarketima, svežnji se na Azijskim tržnicama prodaju s netaknutim korijenom, a možete ga i sami uzgojiti.

U plastičnoj vrećici, u pretincu za povrće, u hladnjaku izdržat će 3-4 dana. Smrznuti korijander zadržava većinu okusa; isjeckajte i zamrznite u malim posudicama ili u posudicama za led s malo vode.

KORIJANDAR - UPOTREBA U KULINARSTVU

Osim kada ih se upotrebljava u curryiju ili sličnim pastama, listovi korijandra se uvijek dodaju na kraju kuhanja; visoka temperatura ili dugo kuhanje neutraliziraju mu okus.

Listovi se obilato koriste duž cijele Azije, u juhama delikatnog okusa, u stir-fried jelima s đumbirom i mladim lukom, u curryima i pirjanim jelima.

Tajlandski kuhari upotrebljavaju korijen za curry paste i kombiniraju listove s bosiljkom, mentom i čili papričicama.

U Indiji, korijandar ukrašava mnoga pikantna jela i kombinira se s ostalim začinskim biljkama i začinima u zelenim masala pastama. Indiji i Meksiku zajednička je ljubav prema korijanderu sa zelenim čili papričicama u chutneyjima, relishima i salsama. Meksikanci također kombiniraju korijander i čili papričice s češnjakom i sokom od limete kako bi napravili preljeve za povrće, ili za umake u kojima kuhaju ribu.

U Boliviji i Peruu korijander i čili papričice daju okus vrlo jakom stolnom umaku huacatayju - peruanskom zelenom umaku.

Na Bliskom Istoku korijander je obavezan u Jemenskom zhugu i hilbehu (ljuti umak i relish), oporim začinjenim pastama te se kombinira s orasima i začinima, sokom od limuna i maslinovim uljem kako bi se napravile mješavine za dodavanje okusa.

Portugalci su jedini europljani koji su nastavili koristiit korijander u istoj mjeri u kojoj se koristio u 16. st. kombiniraju ga s krumpirom i bobom te sa svojim izvrsnim školjkama.

BITAN za hilbeh, zhug, chermoula, ceviche, guacamole.

DOBAR s avokadom, kokosovim mlijekom, kukuruzom, krastavcima, ribom i morskim plodovima, mahunarkama, limunom i limetom, rižom, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, čilijem, vlascem, koprom, galangalom, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, mentom, peršinom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1168 kJ/ 279 kcal
Masti 4.8 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.1 g
Ugljikohidrati 52.1 g
- od kojih šećeri 7.3 g
Proteini 21.9 g
Sol 0.0211 g
Vlakna 10.4 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000998 - Sezam Tex Mex
Sezam Tex Mex
4,74 €
Mlinac čili sol 2.webp
Mlinac čili sol 90g
5,21 €
5000482 - Pepermint Ekstrakt 60ml
Pepermint ekstrakt 60ml
11,57 €
Product-image-c11p-m3.jpg
Mužar C11p-M3 mramor polirani čoko 105mm
23,73 €
5001115 - čili Carolina Reaper Prah
Čili carolina reaper prah
4,98 €
maslinovo-4(1).jpg
Maslinovo Ulje Bio - Istra 0,25l
13,13 €
nigela-sjeme_web.jpg
Nigella sjeme | crni kim
1,35 €
tiramisu_Product-image-800x600px.jpg
La Perla namaz Tiramisu
10,00 €
borovica.jpg
Borovica cijela
2,12 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu