Korijander list Cilantro
Cilantro
Korijander list Cilantro
Cilantro
Cilantro - list korijandra
Coriandrum sativum
Porijeklom s Mediterana i zapadne Azije, korijander se sada uzgaja posvuda. Koristi se kao začinska biljka i začin te kao mirisni spoj u mnogim jelima.
Svježi listovi korijandra najpoznatiji su pod nazivom cilantro i jako su bitni za Azijsku, latinsko-američku i portugalsku kuhinju.
Tajlandski kuhari također koriste i dugi, tanki korijen korijandra. U zapadnoj kuhinji, plod ili sjeme korijandra koriste se kao začin; na Bliskom Istoku i u Indiji oboje su prisutni u kuhinji.
Drugo ime za biljku je kineski peršin.
OKUS KORIJANDRA
Listovi, plodovi i nezrelo sjeme imaju istu aromu.
Neki su ljudi ovisni o njegovoj osvježavajućoj, limunasto-đumbirastoj aromi, s notama kadulje; neki ga mrze i smatraju da je sapunast i neugodan.
Okus je delikatan, ali složen, s naznakama papra, mente i limuna.
UPOTREBLJAVAJU se listovi, grančice, korijen, sjemenke korijandra.
KUPOVINA I ČUVANJE KORIJANDRA
Korijandar je dostupan u specijalnim trgovinama i supermarketima, svežnji se na Azijskim tržnicama prodaju s netaknutim korijenom, a možete ga i sami uzgojiti.
U plastičnoj vrećici, u pretincu za povrće, u hladnjaku izdržat će 3-4 dana. Smrznuti korijander zadržava većinu okusa; isjeckajte i zamrznite u malim posudicama ili u posudicama za led s malo vode.
KORIJANDAR - UPOTREBA U KULINARSTVU
Osim kada ih se upotrebljava u curryiju ili sličnim pastama, listovi korijandra se uvijek dodaju na kraju kuhanja; visoka temperatura ili dugo kuhanje neutraliziraju mu okus.
Listovi se obilato koriste duž cijele Azije, u juhama delikatnog okusa, u stir-fried jelima s đumbirom i mladim lukom, u curryima i pirjanim jelima.
Tajlandski kuhari upotrebljavaju korijen za curry paste i kombiniraju listove s bosiljkom, mentom i čili papričicama.
U Indiji, korijandar ukrašava mnoga pikantna jela i kombinira se s ostalim začinskim biljkama i začinima u zelenim masala pastama. Indiji i Meksiku zajednička je ljubav prema korijanderu sa zelenim čili papričicama u chutneyjima, relishima i salsama. Meksikanci također kombiniraju korijander i čili papričice s češnjakom i sokom od limete kako bi napravili preljeve za povrće, ili za umake u kojima kuhaju ribu.
U Boliviji i Peruu korijander i čili papričice daju okus vrlo jakom stolnom umaku huacatayju - peruanskom zelenom umaku.
Na Bliskom Istoku korijander je obavezan u Jemenskom zhugu i hilbehu (ljuti umak i relish), oporim začinjenim pastama te se kombinira s orasima i začinima, sokom od limuna i maslinovim uljem kako bi se napravile mješavine za dodavanje okusa.
Portugalci su jedini europljani koji su nastavili koristiit korijander u istoj mjeri u kojoj se koristio u 16. st. kombiniraju ga s krumpirom i bobom te sa svojim izvrsnim školjkama.
BITAN za hilbeh, zhug, chermoula, ceviche, guacamole.
DOBAR s avokadom, kokosovim mlijekom, kukuruzom, krastavcima, ribom i morskim plodovima, mahunarkama, limunom i limetom, rižom, korjenastim povrćem.
DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, čilijem, vlascem, koprom, galangalom, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, mentom, peršinom.
Energija | 1168 kJ/ 279 kcal |
Masti | 4.8 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.1 g |
Ugljikohidrati | 52.1 g |
- od kojih šećeri | 7.3 g |
Proteini | 21.9 g |
Sol | 0.0211 g |
Vlakna | 10.4 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!