Poštovani, zbog povećanog broja narudžbi, dostava može trajati malo više od uobičajenog, ako želite da Vaša narudžba stigne na željenu adresu (RH) do 24. prosinca 2024. potrebno je narudžbe poslati do 18. prosinca 2024. Za dostavu paketa u ostale države EU, potrebno je narudžbe poslati do 15. prosinca 2024. Hvala na razumijevanju!

Korijander list Cilantro

Cilantro

Šifra artikla: 5000242
2,64 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Korijander list Cilantro

Cilantro

Šifra artikla: 5000242

Cilantro - list korijandra

Coriandrum sativum

Porijeklom s Mediterana i zapadne Azije, korijander se sada uzgaja posvuda. Koristi se kao začinska biljka i začin te kao mirisni spoj u mnogim jelima.

Svježi listovi korijandra najpoznatiji su pod nazivom cilantro i jako su bitni za Azijsku, latinsko-američku i portugalsku kuhinju.

Tajlandski kuhari također koriste i dugi, tanki korijen korijandra. U zapadnoj kuhinji, plod ili sjeme korijandra koriste se kao začin; na Bliskom Istoku i u Indiji oboje su prisutni u kuhinji.

Drugo ime za biljku je kineski peršin.

OKUS KORIJANDRA

Listovi, plodovi i nezrelo sjeme imaju istu aromu.

Neki su ljudi ovisni o njegovoj osvježavajućoj, limunasto-đumbirastoj aromi, s notama kadulje; neki ga mrze i smatraju da je sapunast i neugodan.

Okus je delikatan, ali složen, s naznakama papra, mente i limuna.

UPOTREBLJAVAJU se listovi, grančice, korijen, sjemenke korijandra.

KUPOVINA I ČUVANJE KORIJANDRA

Korijandar je dostupan u specijalnim trgovinama i supermarketima, svežnji se na Azijskim tržnicama prodaju s netaknutim korijenom, a možete ga i sami uzgojiti.

U plastičnoj vrećici, u pretincu za povrće, u hladnjaku izdržat će 3-4 dana. Smrznuti korijander zadržava većinu okusa; isjeckajte i zamrznite u malim posudicama ili u posudicama za led s malo vode.

KORIJANDAR - UPOTREBA U KULINARSTVU

Osim kada ih se upotrebljava u curryiju ili sličnim pastama, listovi korijandra se uvijek dodaju na kraju kuhanja; visoka temperatura ili dugo kuhanje neutraliziraju mu okus.

Listovi se obilato koriste duž cijele Azije, u juhama delikatnog okusa, u stir-fried jelima s đumbirom i mladim lukom, u curryima i pirjanim jelima.

Tajlandski kuhari upotrebljavaju korijen za curry paste i kombiniraju listove s bosiljkom, mentom i čili papričicama.

U Indiji, korijandar ukrašava mnoga pikantna jela i kombinira se s ostalim začinskim biljkama i začinima u zelenim masala pastama. Indiji i Meksiku zajednička je ljubav prema korijanderu sa zelenim čili papričicama u chutneyjima, relishima i salsama. Meksikanci također kombiniraju korijander i čili papričice s češnjakom i sokom od limete kako bi napravili preljeve za povrće, ili za umake u kojima kuhaju ribu.

U Boliviji i Peruu korijander i čili papričice daju okus vrlo jakom stolnom umaku huacatayju - peruanskom zelenom umaku.

Na Bliskom Istoku korijander je obavezan u Jemenskom zhugu i hilbehu (ljuti umak i relish), oporim začinjenim pastama te se kombinira s orasima i začinima, sokom od limuna i maslinovim uljem kako bi se napravile mješavine za dodavanje okusa.

Portugalci su jedini europljani koji su nastavili koristiit korijander u istoj mjeri u kojoj se koristio u 16. st. kombiniraju ga s krumpirom i bobom te sa svojim izvrsnim školjkama.

BITAN za hilbeh, zhug, chermoula, ceviche, guacamole.

DOBAR s avokadom, kokosovim mlijekom, kukuruzom, krastavcima, ribom i morskim plodovima, mahunarkama, limunom i limetom, rižom, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, čilijem, vlascem, koprom, galangalom, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, mentom, peršinom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1168 kJ/ 279 kcal
Masti 4.8 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.1 g
Ugljikohidrati 52.1 g
- od kojih šećeri 7.3 g
Proteini 21.9 g
Sol 0.0211 g
Vlakna 10.4 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000558 - Sol Crvena Hawaii Krupna
Sol crvena Hawaii krupna
5,99 €
Cimet Ceylon Alba.jpg
Cimet Ceylon Alba štapići 13cm
6,45 €
Product-image-šećer-perlasti-termostabilan.png
Šećer perlasti termostabilni
2,38 €
5000059 - Pai Mu Tan Bio
Pai Mu Tan BIO
7,47 €
Limenka Harissa1.jpg
Limenka harissa 40g
2,98 €
5000779 - Kumin Sjeme Prah
Kumin prah
2,88 €
5000636 - Miami Ice
Miami Ice
3,79 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Banner_recepti_peceno_pile_900x514px.jpg

Pečeno pile s Pumpkin Spice

Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!

 

 

Ramen_1.jpg

HARISSA Ramen juhe i temeljci

​Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu