Lavanda cvjetovi

Šifra artikla: 5000250
2,44 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Lavanda cvjetovi

Šifra artikla: 5000250

Lavandula species

Pogled na duboko ljubičasto-plava polja lavande koja svjetlucaju na vrućini dok putujete niz dolinu Rajne u Francuskoj, prvi su pravi nagovještaj da ste stigli na vrući jug.

Porijeklom iz mediteranske regije, lavanda je za vrijeme vladavine dinastije Tudor postala popularna vrtna biljka u Engleskoj. Danas se lavanda uzgaja diljem svijeta radi izgleda, uporabe u kuhinji te zbog svojih aromatičnih ulja.

OKUS

Lavanda ima prodornu, slatko-cvjetnu i pikantnu aromu s notama limuna i metvice. Okus odjekuje aromom s nijansama kamfora i dodirom gorčine u koji ostavlja u ustima.

Najjači miris imaju cvjetovi, ali se i lišće može upotrebljavati.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni cvjetovi, lišće.

KUPOVINA I ČUVANJE

Dobro opskrbljeni vrtni centri i staklenici imaju dobru zalihu raznih vrsta lavande od proljeća do jeseni.

Svježi cvjetovi i listovi lavande u plastičnoj vrećici u frižideru izdržati će i do tjedan dana, dok će sušena lavanda izdržati godinu dana i duže.

Kako biste osušili lavandu objesite male buketiće za stabljiku ili ih raširite po pladnju, kada je suha, otkinite cvjetove i stavite ih u hermetičnu posudu.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Lavanda je vrlo jaka pa se treba koristiti umjereno.

Nekoliko sušenih cvjetova lavande dodanih u teglicu šećera nakon tjedan dana dat će šećeru finu, slatku aromu. Umjesto toga, možete samljeti svježe cvjetove lavande sa šećerom - ovo daje jači okus jer mljevenje lomi pupoljke, a šećer upija aromatična ulja. Šećer upotrijebite za pečenje ili za deserte.

Isjeckani svježi cvjetovi mogu se dodati tijestu za torte, slatkom tijestu ili tijestu za kolače prije pečenja. Za ukras pospite latice po torti. Dodajte latice konzervantima pred kraj kuhanja, ili voćnim kompotima za slatkasto pikantnu notu.

Natopite cvjetove u vrhnje, mlijeko, sirupe, ili vina kako biste dodali okus šerbetima i drugim desertima. Sladoled od lavande jako je ukusno neobičan, a pokušajte dodati lavandu sladoledu od čokolade ili pudingu. Lavanda je dobra i u ukusnim mirisnim jelima.

Nasjeckano lišće dodajte salati ili je pospite cvjetovima. Umješajte sjeckane cvjetove u kuhanu rižu. Upotrijebite sjeckane cvjetove za dodavanje okusa janjećem butu, pečenoj zečetini ili složencu od zečetine, piletini ili fazanu.

Dodajte lavandu marinadama ili premazima.

Od lavande se također može napraviti i odličan ocat.

Po Mediteranu se lavanda koristi u biljnim mješavinama. U Francuskoj Provansi mješa se s timijanom, čubrom i ružmarinom; u Maroku, u nekim varijacijama ras el hanouta.

DOBRA JE sa kupinama, borovnicama, trešnjama, dudom, šljivama, rabarbarom, jagodama i piletinom, janjetinom, fazanom, zečetinom

DOBRO SE KOMBINIRA s mažuranom, origanom, peršinom, ružmarinom, čubrom, timijanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 238.9 kcal
Masti 15 g
- od kojih zasićene masne kiseline 8.8 g
Ugljikohidrati 21.2 g
- od kojih šećeri 21.2 g
Proteini 4.4 g
Sol 0.0575 g
Vlakna 0 g
Mapa okusa
Preporučamo
Mami's Amaretto_1_1.jpg
Mami's Choco "Amaretto" 250g
9,16 €
5000396 - Rinfuza Ocat Smokva-Datulja
Rinfuza ocat smokva-datulja
6,37 €
kekkon 1.webp
Gus čajnik Kekkon 1L zeleno-zlatna
91,83 €
pribor za čaj Artboard 18-100.jpg
!NOVO! Šalica Žirafe 425ml
17,15 €
Sol_Maestral_mlinac_80g.png
Mlinac Sol Maestral 80g
4,74 €
Šalica gus s tanjurićem.jpg
Gus šalica s tanjurićem 0,15 L
23,09 €
Salsus_temeljac_Jastog_1L.jpg
SALSUS Jastog redukcija, 1 L
36,50 €
Cimet Cassia BIO 8cm.jpg
Cimet Cassia BIO 8cm
2,96 €
filter vrećice.jpg
Vrećice za čaj 64/1
10,51 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Pinca-recept-Blog-homepage-960x655px.jpg

Pinca

Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.  

morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu